Alvás és gyerek: 5 dolog, ami ma már luxus

Írta: ,

Nagyot változott a világ. Ami régen természetes volt, az ma már luxus.

Az alvás

1/5 Az alvás

Míg régen a kávé volt luxuscikk, most az alvás az.  Az alvászavar mindennapos, melynek egyik leggyakoribb oka a stressz, vagy épp az, hogy nem mozgunk eleget. Ez utóbbinál az elme lefárad ugyan, de a test nem, így a folyamatos mozgásszegény lét alvászavarhoz vezet.

Van tönkölypárnánk és szupermatracunk, mégis az emberek nagy részének altatóra van szüksége ehhez a létszükséglethez.

Sokan az alvásból próbálnak lefaragni, hogy még többet tudjanak dolgozni, vagy épp szórakozni, stresszlevezetésként.

Ezen felül rengeteg energiaitalt, serkentőszert fogyasztunk. Eközben pedig szép lassan feladja a szervezet…

A gyümölcs

2/5 A gyümölcs

Régen a gyerekek egész nap nem voltak otthon. Régen a gyerekek tavasztól őszig a szüleikkel együtt kint dolgoztak a földeken, vagy épp, ha szabadidő akadt, játszottak az erdőn-mezőn.

Nem csomagolt nekik senki uzsonnát, így a játék hevében nap közben azt ették, amit találtak, azaz gyümölcsöt az útszéli bokrokról, fákról.

Ma szinte megfizethetetlen a mindennapos friss(!) gyümölcs. Attól függetlenül, hogy ma az egzotikus gyümölcsök is hétköznapiakká váltak, sokkal kevesebb gyümölcsöt eszünk, és azt sem frissen, hiszen legalább egy-két napos gyümölcshöz tudunk csak többnyire hozzá jutni.

A tiszta víz

3/5 A tiszta víz

Azt gondoljuk, hogy a csapból folyó víz akkor tiszta, ha elég fertőtlenítő van benne. Hát nem az. A szennyeződéseket kiszűrik, a kórokozókat fertőtlenítővel kiirtják.

Ám ott marad a vegyszer, mely az okosok szerint ártalmatlan, legalábbis abban a mennyiségben, amennyi az ivóvízben van.

Nem hiszem, hogy így van, hiszen olyan vegyi anyagokkal manipulálunk, melyekkel nincs elég tapasztalatunk, és mint minden ilyen anyagról, ezekről is majd a következő generáció kapcsán kapunk releváns információt.

De ez nem minden! Gondoljunk bele abba, hogy a nők nagy része fogamzásgátlót, az emberek nagy része valamilyen komoly gyógyszert szed.

Ezek maradványai a vizelettel ürülnek. Ezeket vajon hogyan semlegesítik? Hiszen mindegyik más bánásmódot igényelne…

A családdal töltött idő

4/5 A családdal töltött idő

Régen mindent együtt, kisebb-nagyobb közösségekben csináltak az emberek. A gyerek ment a szülővel dolgozni, ki a földekre, az állatokhoz, este össze ült a család – nem kicsi, hanem a több generációs család.

Az emberi kapcsolatoknak „millió” élő ága volt családon belül. Ma, ha szétnézünk környezetünkben, működő, egészséges családot alig találunk. Miért?

Mert az emberek mentális egészsége, életvitele padlón, vagy annak közelében van. Ehhez jön még a krónikus időhiány, a civilizáció által beszabályozott élet mindennapi bosszankodása, a problémák – azaz a mindennapi stressz.

Ezek a dolgok lehetetlenné teszik a lelket feltöltő otthoni, családi életvitelt, mely a család széteséséhez, vagy elégtelen működéséhez vezet. Abban a kevés időben is máshol jár az agyunk, ingerültek vagyunk, melyet a családdal tudunk tölteni.

A család nem a feltöltődés, hanem a feszültséglevezetés helye lett.

A gyerek

5/5 A gyerek

Régen négy gyerek volt az alap. Anyagi gondok mindig voltak, ám a nagycsalád előnye, hogy érzelmi biztonságot ad, mindig van kihez fordulni, összetartás van.

Ma egy gyerek egy családi ház ára, ám ez a kisebbik gond. A különböző jogszabályok, az iskolarendszer nem különösebben gyermek- és családbarát. A nagyik is dolgoznak, nem tudnak vigyázni a gyerekekre.

Az óvodák idegen szavakkal, nem honos nevelési módszerekkel, „észjátszós” játékokkal, a gyerekek produkáltatásával veszik le a szülőket a lábukról. Az iskolák nagy része inkább „táltosképző”.

Sikerorientált, önző, nagy tárgyi tudással, ám minimális szociális érzékkel rendelkező gyerekekké nevelik a fiatalságot… pedig az önző, exhibicionista és koravén gyerekek nem gyerek, hanem valami, valaki más… 

Jellemző a mai világra, hogy minden olyan dolgunk megvan, ami nem létszükséglet, csak azt hisszük, hogy az. Ami pedig szükséges lenne, hogy életünk, mikro- és makrovilágunk rendben működjön, az nincs, vagy kifogyóban van…