Alkoholmámor a kamaszok körében – Egyre több fiatal iszik mértéktelenül

Bodnár Alexa
Írta: ,
Alkoholmámor a kamaszok körében – Egyre több fiatal iszik mértéktelenül

Kép forrása: glamour.com

A BMJ Open nemrégiben készült felmérése szerint a nők egy része, különösen a 15 és 25 év közötti korosztályban egyre több alkoholt fogyaszt, olyannyira, hogy hamarosan beérhetik alkoholfogyasztás terén férfi kortársaikat is. Egy OECD felmérés szerint az elmúlt 15 évben Európában a 15 éves fiúk körében 30%-ról 43%-ra, a lányok körében 26%-ról 41%-ra növekedett azok aránya, akik már legalább egyszer megtapasztalták azt az érzést, hogy milyen részegnek lenni.

Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető, az utóbbi években egyre több fiatal lány fogyaszt alkoholt, amelyben számos külső tényező játszik szerepet Dr. Ruska Éva pszichológus szerint.

Azok a fiatal lányok, akik fogyasztanak alkoholt, nagyon hamar átveszik a fiúk, férfiak italozási szokásait. Noha tudják, hogy az alkohol fogyasztása nem jó dolog, de ha a szülő is iszik, ha buli van otthon, akkor ők is megtehetik a saját bulijukban, hiszen nincs abban semmi rossz, apa, anya is ezt csinálja. A mintakövetés, a felnőttek viselkedésének utánzása szerepet játszik abban, hogy a fiatalok számára az alkohol is a bulik részévé válik” – magyarázza a szakember.

Módszer a stresszoldásra

A kamasz fiúk és lányok egyaránt próbálgatják határaikat, és előfordul, hogy már 8-10 éves korban megkóstolják az alkoholt.

Az okok között említhetjük, hogy az alkohol egyik »hasznos« tulajdonsága a stressz oldása, amit a fiatalok is megtapasztalnak, így az iskola okozta stressz oldására is jó megoldásnak tartják. Egy másik tényező, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel, és ilyenkor jó megoldásnak tűnik a barátokkal, osztálytársakkal csapatban meginni néhány sört, hiszen a közös alkoholfogyasztás erősíti az összetartozás élményét. Tudjuk, hogy ez nem jó, valami tiltott dolog, de együtt csináljuk, így a felelősség is mindenkié” – mondja Dr. Ruska Éva.

Napjainkban különösen a nyári fesztiválok, sátoros bulik jelenthetnek veszélyt a fiatal lányokra nézve. Természetesen a szülők általában elengedik a gyereküket ezekre a rendezvényekre, hiszen ők is látják, hogy a fesztiválok a közösségi szórakozás jelentős helyszínei.

A fiatalok ezeken a rendezvényeken azt látják, hogy inni kell, mert ez hozzátartozik a bulihoz. Ebből nem maradnak ki a lányok sem, mert ők is meg akarnak felelni társaik elvárásának. Így a fiatal nők italozása már ebben a korban elkezdődhet, 18-20 éves korukra pedig a lányoknak is természetes, hogy bulizáskor, szórakozáskor inni kell. Sok fiatal nő a megfelelésen túl a gátlásait próbálja oldani az alkohollal, ami egy idő után viselkedési formává is válhat náluk” – mondja a pszichológus.