Ahová mész, ott vagy – idézetek az éberségmeditációról

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Idézetek azoknak, akik szeretnék újra megtalálni a kapcsolatot önmagukkal és lehetőségeik teljességével, ami mindig jelen van a kreativitás, a tanulás és a növekedés terén. Azért, hogy mindig ott legyenek, ahol éppen vannak, és legmélyebb részükkel kommunikálni tudjanak. Jon Kabat-Zinn Bárhová mész, ott vagy – Éberségmeditáció a mindennapi életben (Ursus Libris Kiadó, 2008) című könyvéből válogattunk részleteket.

Éber figyelem

„Az éber figyelem egyszerű, ám mégis hatékonyan megmutatja, hogyan tudjuk eltávolítani az utunkból az akadályokat, s hogyan kerülhetünk újra kapcsolatba bölcsességünkkel és életerőnkkel.

Olyan módszer, amellyel átvehetjük az irányítást életünk menete és minősége felett, beleértve a családon belüli kapcsolatainkat, a munkához, a tágabb világhoz és a bolygóhoz való viszonyunkat és – ami a leglényegesebb – saját magunkhoz mint személyiségekhez fűződő viszonyunkat.”

Embernek lenni

„Az a szokásunk, hogy nem veszünk tudomást jelen pillanatainkról az elkövetkező pillanatok miatt, egyenesen oda vezet, hogy egyáltalán nem vagyunk tudatában az élet szövetének, amelynek mi is egy-egy szála vagyunk.

Ebbe az is beletartozik, hogy nem vagyunk tudatában saját elménknek, és nem értjük a működését, sem azt, hogyan hat az érzékelésünkre és a cselekedeteinkre.

Ez nagymértékben behatárolja arról vallott felfogásunkat, hogy mit is jelent embernek lenni, és hogyan kapcsolódunk egymáshoz és a körülöttünk lévő világhoz.”