A város, ahol templomot emeltek a patkányoknak - Ismerd meg Karni Mata titkát!

Zabolai Margit
Írta: ,

A mókus is patkány, csak jobb a PR-ja, tartja a nem egészen alaptalan mondás. Bár az állítólag egyébként kifejezetten intelligens és ragaszkodó patkányokat egyre többen tartják házi kedvencként is, Karni Mata templomától valószínűleg sokakat kiverne a víz.

Patkányok szakácsa

Az indiai Dashaban egy egészen más, számunkra szokatlan kultúra és vallás őrzője. Itt áll a kívülről gyönyörű, hófehér kövekből csipkézett Karni Mata templom, amely építészetileg belülről is lenyűgöző. A látogatók mégsem a különleges mozaikok vagy a finoman faragott márványok miatt érkeznek ide - hanem a patkányokért, akik ellepik az egész templomot.

A nyugati ember számára talán felfoghatatlan, de itt nem üldözik a patkányokat, sőt, a templom kifejezetten az ő tiszteletükre áll, az itt lakó gondnok, szakács és a szerzetesek pedig minden nap azért dolgoznak, hogy a patkányoknak a lehető legjobb életük legyen. Eltakarítják utánuk a piszkot, és külön főznek rájuk, hogy akkor is legyen mit enniük, amikor éppen nem a cukros tejet iszogatják.

A patkányoknak egyébként nem csak a templom dolgozói hoznak élelmet, a templomba betérők is rendszeresen kedveskednek valamivel a rágcsálóknak, akik csodával határos módon pestist vagy más betegséget még soha nem terjesztettek el a városban, a gyomorfertőzések és a cukorbetegség azonban rendszeresen tizedeli a patkányállományt, amelyek szervezete nyilván nem az ilyen jómódra készült.

Szent állatok

A patkányokat olyan nagy becsben tartják, hogy a látogatók csakis mezítláb léphetnek a templomba, és arannyal kell fizetnie annak, aki véletlenül rálép egy állatra. Azok azonban, akiknek a lábán átfut egy patkány, szerencsésnek mondhatják magukat.

És hogy miért tisztelik a helyiek ennyire a patkányokat? A legenda szerint Karni Mata, a siker istennőjének emberi reinkarnációja sok-sok évvel ezelőtt elvesztette imádott fiát. Az asszony imádkozott az istenekhez, de jajszava későn ért el hozzájuk, nem tudták neki visszaadni gyermekét, mert az akkora patkány alakjában már újjászületett.

Az asszony ekkor egyezséget kötött az istenekkel: családja minden tagja patkányként születik újjá, és így is él, egészen addig, míg mindannyian, egy időben, ugyanannak a családnak a tagjaiként nem ölthetnek újra emberi alakot. A templomban néhány albínó patkány is él, úgy tartják, ezek lehetnek Karni Mata és fiainak reinkarnációi.

A különös templomba minden évben rengeteg hívő és turista zarándokol el, és bár a szag sokak gyomrát felkavarja, képeken nézve valóban van valami bájos a rácsok résein, vagy éppen padok között szendergő, az emberek jelenlétéhez teljesen hozzászokott patkányokban.

A patkányok száma a már említett betegségek miatt állandóan ingadozik, de szapora jószágokról lévén szó, gyorsan be is hozzák a lemaradást, és becslések szerint körülbelül 20.000-en szaladgálnak fel-alá a templomban.

A rágcsálók persze nem csak a turistákat és a hívőket vonzzák, galambok vagy más ragadozó madarak is szívesen csapnak le a templom udvarára, ahol egymást érik az apró állatok. Hogy szeretett patkányaikat megvédjék a madaraktól, a szerzetesek hálót feszítettek a templom udvara fölé, és az ablakokra.

Már csak arra vagyunk kíváncsiak, mi lesz a megmaradó patkányokkal, ha Karni Mata és családja emberi alakban egy napon visszatér…