A tudomány válaszol: ebbe a sorba állj a boltban, ha gyorsabban akarsz végezni

Zabolai Margit
Írta: ,

Előtted van az a nap, ami úgy érzed, sohasem ér véget? Általában ilyenkor történik, hogy valamiért mégis be kell ugranod hazafelé a boltba, ahol aztán egy örökkévalóságot állsz a sorban, miközben valaki hátulról folyton a sarkadnak tolja a bevásárlókosarat, előtted egy nyűgös gyerek visít, a messzi-messzi pénztárnál pedig valaki sokadjára rontja el a PIN kódját. Na, ilyen helyzetekben, mielőtt riadót fújnál (és inkább lemondanál a friss kenyér nyújtotta élvezetekről), inkább fontold meg jobban, melyik sorba állsz be!

Jobb döntés, gyorsabb szabadulás

Sorban állni senki nem szeret, de vannak olyanok, akik annyira viszketnek a pénztárnál való várakozástól, hogy komoly elmélettel támasztották alá, hogyan úszhatják meg a legkevesebb kellemetlenséggel ezt a kényszerpihenőt.

Ha érezted már úgy, hogy a legrövidebb sorba álltál, mégis neked tartott a legtovább szabadulni, lehet, hogy igazad volt.

A matematikusok szerint ugyanis a legrövidebb sorba beállni nem feltétlenül jó döntés, sőt ami azt illeti, nem ritka, hogy ezek a sorok haladnak a leglassabban.

Hova érdemes beállni?

A sorban állási elmélet – angolul queuing theory, és igen, ez tényleg egy létező dolog – szerint a legjobban akkor jársz, ha abba a sorba állsz, ahol egy sor vezet több elérhető pénztárhoz.

Ezek az úgynevezett szerpentin sorok első ránézésre sokkal hosszabbnak tűnnek, így sokakat elriasztanak, de mivel a tömeg eloszlik a pénztárak között, és a kipakolás-bepakolás is hatékonyabb, ezért jó eséllyel ennél a pénztárnál kell a legkevesebbet várakoznod.

Tovább növeli ezeknek a soroknak a hatékonyságát, ha az egyik pénztárnál valami fennakadás is van - rosszul húztak le egy árut, ki kell cserélni egy terméket, le kell váltani a kasszást - a többi pénztár akkor is zavartalanul üzemel, így a sor jó eséllyel nem fog teljesen megakadni.