A természet alkotta? Titokzatos arc néz vissza a kanadai szikláról

Zabolai Margit
Írta: ,

Néha úgy tűnik, a világ egy egészen aprócska hely – de ha egy különleges természeti jelenség kutatására indulsz, valószínűleg másképp gondolod majd! Hank Gusnak például hónapokban telt, hogy ennek az érdekességnek a nyomára bukkanjon, pedig végig ott volt a közelében…

Sokan legendának hitték, ő megtalálta

Hank Gus amerikai őslakos, a Tseshaht First Nation nevű szervezet tagja, aki kirándulókat, turistákat tanít kajakozni Brit Columbiában.

Másokhoz hasonlóan a kanadai férfi is hallott arról, hogy valahol, a nemzeti park területén, feltehetően egy Reeks nevű kis szigeten - ami egy nagyobb szigetcsoport tagja - van egy szikla, amiről egy óriási emberi arc figyeli az itt elhaladókat.

A sziklába vésett arcot állítólag egy kajakos látta meg egyszer, ő adta tovább a hírét valakinek, aki aztán Hank Gus tudomására hozta azt.

Fotó: Hank Gus, CTV News

Noha sokan azt gondolták, a kővé vált arc csak egy legenda, Gus közel két évet töltött azzal, hogy helyismeretét, kajaktudását és a szájról szájra terjedő legendákból kinyert ismereteket felhasználja, és megszállottan kutatta a különleges helyet. Néhány héttel ez előtt pedig sikerrel járt!

Az arc megvan, de nem tudni, hogy került oda

Hosszas keresés után egy felfedező útja alkalmával Gusnak végül szerencséje volt, és ő maga is megpillanthatta kajakjából a sziklába vésett arcot.

A koordináták most már ismertek, és az őslakos férfi egy másik különlegességet is azonnal kiszúrt: az arc vonalai nagyon hasonlítanak egy hagyományos, tseshaht metszeten láthatóra - történetesen a Tseshaht First Nation irodájának ajtaján is épp egy ilyen lóg.

Azt azonban, hogy az arcot a természet és a véletlen alkotta-e, vagy az egykor itt élő őslakosok vájták a sziklába, egyelőre még nem lehet biztosan tudni.

Fotó: CTV News

A szikla egyik oldalán, csak egy bizonyos szögből látszó, fákkal körülölelt, valamivel több, mint 2 méter magasságúra saccolt arcot nem egyszerű megtalálni, hacsak az ember nem tudja, hogy hol keresse.

Hank Gus kitartó munkájának köszönhetően azonban most már az egyesület archeológusai is tudják, hol találják a szoborszerű vonalakat, és már fel is keresték a helyszínt - pontosabban, a környéket.

Matthew Payne, a szervezetnek dolgozó régész az ABC News-nak adott interjújában elmondta: nagyon nehezen megközelíthető terepről van szó, így a pontos vizsgálatok egyelőre váratnak maguknak.

A tudós azt is hozzátette, hogy bár a természet valóban különleges dolgokat tud alkotni, ez a rajzolat túlságosan is hasonlít az emberi arcra, így meglepő lenne, ha a véletlen alkotta volna - bár a pontos elemzésig ezt sem lehet kizárni.

Mivel a tseshahtok évezredek óta a környéken élnek, a kutatócsoport most a legendákban, szájhagyományban próbál keresni valamit, amit esetleg összeköthetnek a különös szoborral. Az biztos, hogy ha bebizonyosodik, hogy a közösség elfeledett hagyatékáról van szó, akkor Hank Gus nagyon sokat tett kultúrája nyomainak fennmaradásáért.