A pénz története és evolúciója

Jankovics Anna
Írta: ,
A pénz története és evolúciója
A pénz elődje olyan áru, eszköz volt, ami viszonylag állandó értékkel bírt – ez volt az árupénz, ami felváltotta az árucserét. Ilyen dolgok voltak a fűszerek, só, elefántcsont, kagyló, majd a réz és bronz öntvények. A legjobb tulajdonságokkal a nemes fémek bírtak, melyekből egy idő után egyforma súlyú formájú darabokat gyártottak. Egyik előnye volt az értékállóságon kívül az is, hogy kis helyen elfért. Így alakult ki a pénz, mint fizető eszköz.
Krőzus

Mindenki ismeri a mondást: nem vagyok Krőzus. Nos, ő egy lüdiai király volt, akinek legendás volt a gazdagsága. A világ első pénzei az ő idejéből származnak. A pénz értékét ő maga, a király garantálta, mely egyben állami garancia is volt.
Lüdiában kiszorított minden árupénzt a fizetés eszközei közül. A pénz sikertörténete innen indult. Először a görögök, a rómaiak között terjedt el, majd egész Európában a pénzt kezdték el használni, mint fizető eszközt.

Az első infláció Kép forrása: Néró-kori pénzérme

Az infláció az pénz értékének romlása, mely elsőként Néró császár birodalmában volt. Begyűjtötte az összes pénzérmét, és nagyobb érméket veretett ugyanabból az anyagból.

A fennmaradó többlet ezüstből fedezte adósságait.
Az infláció egyik ,,gerjesztője” az volt, amikor a vert pénz helyett papírváltókat kezdtek fizetőeszközként használni. Mivel nem minden váltó mögött volt megfelelő mennyiségű nemesfém érték, ezek a papírok egy idő után elértéktelenedtek. Viszont megszületett a papírpénz.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató