A nőkért és a rasszizmus ellen: 5 márciusi világnap, amiről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,
A nőkért és a rasszizmus ellen: 5 márciusi világnap, amiről tudnod kell

Sok érdekes világnappal kecsegtet a tavasz első hónapja. Persze, először magunkat, nőket ünnepeljük, aztán jöhetnek a többiek!

Nemzetközi nőnap

Március 8-án tartják a nők iránti tisztelet és megbecsülés világnapját. Az ENSZ 1917-ben tűzte először a zászlajára, Magyarországon pedig 1948 óra dívik.

Noha manapság elsősorban már a nekünk szóló kedves gesztusok fémjelzik, eleinte koránt sem virágos-vacsorázós alkalmat jelentett – elsősorban a nők egyenjogúságáért vívott harc szimbóluma volt, ennek megfelelő plakátokkal, röpiratokkal és rendezvényekkel.


Otthon ünnepelsz? Kényeztető nőnap önmagadnak


Azért éppen erre a napra esik, mert 1857-ben utcára vonultak a New York-i könnyűipari dolgozó hölgyek, hogy magasabb fizetést és kedvezőbb munkafeltételeket követeljenek.

Ettől aztán társadalmi szinten felvetődött az emancipáció kérdése, mely a huszonegyedik században is állandó dilemmákat vet fel.

Nemzetközi pi-nap

Azért vettük be a március 14-i π-napot az összeállításba, hogy felhívjuk a figyelmed a matematika mindennapi hasznára.

Lehet, hogy a mai kor embereként már kettő darab kétjegyű számot is sokkal egyszerűbb telefonnal vagy a Google alkalmazásával összeadni, de ettől még a tudományos eredmények jelentős része a matematika nyelvén íródik – az érdemeket éppen ezért nem szabad vitatni.

Azért időzítették erre a tavaszi napra, mert a dátum angolszász formája – a 3/11 – kiszámítva nem más, mint a pi közelítő értéke, tehát kerekítve 3,14.

Az ünnep ötletét Larry Shaw fizikusprofesszor, „a pi hercege” adta még 1989-ben, hogy a végtelen tizedestörtről mindenki megemlékezzen.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba