A legragyogóbb drágakő – 7 érdekesség a gyémántról

Írta: ,

A gyémánt a legnagyobb mennyiségben kitermelt drágakő, melynek értéke jóval magasabb, mint többi társáé. Szépsége, csillogása és ragyogása utánozhatatlan. Most összegyűjtöttünk 7 érdekességet erről a szemet gyönyörködtető kőről!

Keletkezése

1/7 Keletkezése

A gyémánt a földkéreg mélyében, a földfelszíntől legalább 150 kilométeres mélységben keletkezik, méghozzá nagy nyomáson és 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten.

Ahhoz azonban, hogy a keletkezési helyéről a gyémánt felkerüljön a föld felszínére vagy az ahhoz közeli rétegekbe, ahol az emberek elérik, szükség van vulkánkitörésre is.

De nem csak így, hanem egyéb, különleges módon is létrejöhet: meteoritokban is, a Föld légkörében, még a Földre érkezés előtt – persze ez igen ritka.

Termelése

2/7 Termelése

A világ gyémánttermésének majdnem fele afrikai lelőhelyekről származik, ha a gyémántok értékét tekintjük. A főbb bányák Angolában, Ausztráliában, Botswanában, Namíbiában, Oroszországban, Dél-Afrikában és Zairében találhatóak, míg a nagyobb gyémántcsiszoló központok Antwerpenben, New Yorkban és Tel-Avivban vannak. Érdekesség, hogy lényegében egy kartell tartja kézben az egész gyémánt bányászatot, mégpedig az 1888-ban, Dél-Afrikában alapított De Beers.

A közelmúltban sok volt az ún. háborús gyémánt, melyeket háborús övezetekben bányásztak, ráadásul a drágakövekért kapott pénzből finanszírozták a hadviselést, ezért 2003-ban megszületett a Kimberley-egyezmény: ez garantálja, hogy csakis konfliktusmentes területről, emberi jogokat nem sértő módon, környezetbarát forrásból bányászott gyémántok kerülhetnek ki a bányákból – így a gyémánt továbbra is vonzó befektetés maradhat.

Osztályozása Kép forrása: svpicks.com

3/7 Osztályozása

A gyémántnak van a legszigorúbban osztályozott és ellenőrzött piaca: minőségi és méretosztályokba sorolják, megjelölik egyedi tulajdonságait, meghatározzák az árát, és végül tanúsítványt állítanak ki róla.

A gyémánt értékét az úgynevezett 4C alapján határozzák meg, melyet az 1950-es években alakított ki az Amerikai Drágakövek Intézete (Gemological Institute of America – GIA):

  1. Cut = csiszolás
  2. Color = szín
  3. Clarity = tisztaság
  4. Carat = tömege, súlya karátban
Csiszolása

4/7 Csiszolása

A csiszolás meghatározó hatással van a gyémánt fényére, ezért ez az egyik legfontosabb tényező. A leggyakoribb csiszolás a briliáns, vagyis a kerek forma, de ezen kívül népszerű még a smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), a princess (négyzet), a navette (hegyes ovális), a pendeloque (körte), a briolett (csepp), az ovális és a szívforma is.

A gyémántot először a 13. században kezdték el csiszolni, az 1600-as évekre pedig már odáig jutottak, hogy az ún. rózsa csiszolással igen kis veszteséggel tudták megcsiszolni a drágakövet. 1919-ben vezették be a modern briliáns csiszolást, ami 57 metszete révén már a lehető legtöbbet hozza ki a gyémánt természetesen erős fényszórásából.

Színe Kép forrása: jewelry-sales.xyz

5/7 Színe

A gyémánt értéke annál magasabb, minél fehérebb a színe – leszámítva a ritka színes gyémántokat. A természetesen színes gyémántok közül a leggyakoribb a sárga, a narancs, a barna és a konyakszín, ezeknél ritkábbak a rózsaszín, a zöld és a levendulakék árnyalatok, illetve a legritkábbak a sötétkék, a piros és a sötétzöld kövek.

Ezen kívül létezik fekete színű gyémánt is a természetben, de ezeket főleg ipari célra használják, és áruk nem éri el a többi színes gyémántét. A természetesen színes gyémántok ára igen borsos, ezért piacra dobtak már kezeléssel színezett gyémántokat is, melyek sokkal olcsóbbak.

Tisztasága és súlya

6/7 Tisztasága és súlya

A tízszeres nagyítású nagyítón (lupén) keresztül megállapított tisztasági fok mutatja meg, hogy milyen tiszta a gyémánt.

Apró hasadások, gyémántkristályok és szénlerakódások lehetnek a gyémántban, ezek sajnos csökkentik az árát.

A gyémántok súlyát pedig a karát századrészében mérik.

7/7 Tudtad-e?

A világ leghíresebb rózsaszín gyémántja a 23,6 karátos Williamson Pink, melynek tulajdonosa II. Erzsébet királyné, aki 1947-es házasságkötése alkalmából kapta ezt a drágakövet, és később egy brossba tettette bele.