A legragyogóbb drágakő – 7 érdekesség a gyémántról

Kató Iringó
Írta: ,

A gyémánt a legnagyobb mennyiségben kitermelt drágakő, melynek értéke jóval magasabb, mint többi társáé. Szépsége, csillogása és ragyogása utánozhatatlan. Most összegyűjtöttünk 7 érdekességet erről a szemet gyönyörködtető kőről!

Keletkezése

A gyémánt a földkéreg mélyében, a földfelszíntől legalább 150 kilométeres mélységben keletkezik, méghozzá nagy nyomáson és 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten.

Ahhoz azonban, hogy a keletkezési helyéről a gyémánt felkerüljön a föld felszínére vagy az ahhoz közeli rétegekbe, ahol az emberek elérik, szükség van vulkánkitörésre is.

De nem csak így, hanem egyéb, különleges módon is létrejöhet: meteoritokban is, a Föld légkörében, még a Földre érkezés előtt – persze ez igen ritka.

Termelése

A világ gyémánttermésének majdnem fele afrikai lelőhelyekről származik, ha a gyémántok értékét tekintjük. A főbb bányák Angolában, Ausztráliában, Botswanában, Namíbiában, Oroszországban, Dél-Afrikában és Zairében találhatóak, míg a nagyobb gyémántcsiszoló központok Antwerpenben, New Yorkban és Tel-Avivban vannak. Érdekesség, hogy lényegében egy kartell tartja kézben az egész gyémánt bányászatot, mégpedig az 1888-ban, Dél-Afrikában alapított De Beers.

A közelmúltban sok volt az ún. háborús gyémánt, melyeket háborús övezetekben bányásztak, ráadásul a drágakövekért kapott pénzből finanszírozták a hadviselést, ezért 2003-ban megszületett a Kimberley-egyezmény: ez garantálja, hogy csakis konfliktusmentes területről, emberi jogokat nem sértő módon, környezetbarát forrásból bányászott gyémántok kerülhetnek ki a bányákból – így a gyémánt továbbra is vonzó befektetés maradhat.