A különös ok, amiért eltűnt 11 nap a Brit Birodalom életéből

Kerekes Vivien
Írta: ,
A különös ok, amiért eltűnt 11 nap a Brit Birodalom életéből

Gondoltad volna, hogy az 1700-as években volt egy időszak a Brit Birodalom életében, amiből eltűnt kereken 11 nap? Korai időutazásról vagy egy furcsa elszámolásról van szó? Most eláruljuk!

Másfél hét mínusz Kép forrása: Brigit Byron Coons

Kicsivel több, mint 200 évvel ezelőtt a szeptember 3. és 13. közötti időszak teljesen kitörlődött a Brit Birodalom életéből.

Az emberek ágyba bújtak csütörtök este, és másnap reggel már szerda volt – csakhogy a kettő között elméletileg másfél hét telt el.

Ennek hátterében viszont nem mágikus álompor vagy titokzatos időgép állt: a 11 napos ugrás szándékos és megtervezett ötlet volt, noha eredetileg egy váratlan elszámolás miatt kényszerültek erre a módszerre.

Elszámolt kalendárium Kép forrása: flickr, Cordys Photo

A Birodalomban (mint egyébként sok más helyen) eleinte a julián naptárt használták.

Bár kezdetben úgy tűnt, tökéletesen megfelel a célnak, hamarosan rá kellett jönniük, hogy apróbb hiba csúszott a számításaikba.

A kalendárium ugyanis minden 128. év végén plusz egy nappal zárult, és bár ez első ránézésre nem tűnik olyan nagy problémának, hosszú távon elég kellemetlen következményei voltak.

Leginkább az egyháznak gyűlt meg vele a baja, ugyanis a vallási ünnepek elkezdtek közelíteni egymáshoz, és már annyira eltolódtak a dátumok, hogy volt, ami tavaszról átkerült nyárra.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv