A kakukk és a társkeresés: tudtad, mit jelképeznek költöző madaraink?

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
A kakukk és a társkeresés: tudtad, mit jelképeznek költöző madaraink?

Tavasszal megérkeznek a hosszú útról a fecskék, és fészket raknak az eresz alatt. A gólyák is visszatérnek, és megjelennek fél lábon állva a kéményeken. Felhangzik a kakukkok dala, amíg fiókáikat más madarak költik ki. Az ember ősidők óta figyeli megjelenésüket, és jelképeket társít hozzájuk.

Fecske

A fecske összetett jelkép. Lehet a jó, a boldogság, a hűség, a tavasz, az újjászületés, a reggel, a napfelkelte szimbóluma. A keresztények az éhes fecskékhez hasonlítják azokat, akik imában segítséget kérnek Jézus Krisztustól.

A görög mitológiában a fecske Afrodité, a szerelemistennő madara. A magyar néphit úgy tartja, hogy ősszel a nádasokban bújnak meg a fecskék, és télen halakként élnek, majd tavasszal ismét fecskévé változnak. A kínai hiedelem szerint a tengerben, kagylóhéjban töltik a telet, majd tavasztól újra fecskék lesznek.

Szerencsét és boldogságot hoznak. Állítólag szerencsés lesz az, akinek az eresze alatt fecskék fészkelnek. Beteg ember házába gyógyulást, ifjú házasokéba boldogságot hoznak. Megfigyelések szerint költözésüket és érkezésüket viharok kísérik. Ha alacsonyan repülnek, eső lesz.

A kisebb repülési magasság valódi magyarázata egyszerű: a fecskék táplálékául szolgáló rovarok szárnya az eső előtti páradús levegőtől elnehezül, így ők sem tudnak magasra szállni, tehát az éhes fecskék is kénytelenek "leereszkedni az ő szintjükre".

Gólya

Mindig nagy tisztelet vette körül. A régi Görögországban, Marokkóban és Közép-Keleten a gólyákat a misztikus változáson keresztülment emberek és a holtak megtestesülésének tekintik. Püthagorasz ókori görög filozófus szerint a halott költők lelkét személyesítik meg.

Európában szentként tisztelik ezt a madarat, azt mondják, hogy termékenységet, bőséget, hűséget hoz, és ezért az anyai termékenység szimbóluma is. A régi rómaiak Vénusz állatának vélték, amely soha el nem múló szerelemmel ajándékozza meg a ház népét.

A németek és a hollandok szerint hosszú és szerencsében gazdag életet biztosít azok számára, akiknek a háza fölé, a kéményre fészkel. Aki viszont a fészket lerombolja, annak tűzvész pusztítja el a házát, vagy a gyereke némán születik. Akiknek a házára tavasszal az elsők között fészkel gólya, azoknak szorgalmas, termékeny évük lesz.

Álldogáló gólyát látni tavasszal lustaságra utal. A törököknél a repülő gólya utazásokat, a földön álló gólya pedig otthonmaradást jelent.

Kakukk

A kakukkok tojásaikat apróbb énekesmadarak fészkébe csempészik, hogy azok neveljék fel helyettük a fiókáikat. A másik madár nem veszi észre a változást, mert a kakukktojások azonos nagyságúak az övével, amelyek közül a kakukk néhányat kilökdös, hogy az övéi beleférjenek a fészekbe.

Kakukkot ritkán lehet látni, inkább csak a hangját halljuk. A védáknál az emberi lélek megtestesítője az inkarnálódás előtt és után, mert a fészke idegen, akár a test az ember számára. Fiatal lányok meg szokták kérdezni a kakukktól, hogy hány év múlva találnak maguknak párt, és a kakukkolások számából tudják meg, hogy mennyit kell még várniuk.

Ha tavasszal az első kakukkszót jobbról hallod, szerencsét hoz, viszont szerencsétlenséget jelent, ha balról. Aki ilyenkor meghempergőzik a földön, annak nem fog fájni sem a háta, sem a dereka.

Cikkünk megírásához Rosta Erzsébet és Rábai Attila Hiedelmek, hagyományok, babonák (Korona Kiadó, 2007) című könyvét használtuk.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv