A festés öröme: Churchill, Hitler és a többiek

Jankovics Anna
Írta: ,

Festeni mindenki tud. A festés az önkifejezés egyik módja, ami nem feltétlenül a tudástól lesz művészet. Inkább lesz az a lélek által. Éppen ezért mindenki képes arra, hogy fessen, jó képet fessen…

Sir Winston Churchill festészete Kép forrása: netdna-cdn.com

Churchill, amellett, hogy zseniális politikus volt, megkapta az irodalmi Nobel-díjat is. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy csodásan festett is.

Churchill igen későn, 1915-ben kezdett el festeni. Ezzel a tevékenységével hidalta át a depresszívebb, nyomasztóbb időszakokat.


Tanulságos: Briliáns idézetek Sir Winston Churchill tollából


Sokan próbálják, próbálták személyiségét megfejteni, ám egy olyan ember lelkébe belelátni szinte képtelenség, aki az élet ennyi területén alkotott nagyot. Viszont festményeinek témája által talán beleláthatunk az emberbe.

Ha figyelmesen megnézzünk munkáit, láthatjuk, hogy kicsit mintha mindegyik kicsit balra dőlne. Lehet okoskodni, hogy ez vajon mit jelenthet, ám sokkal jobb dolog belefeledkezni képeinek színébe, azok hangulatába…

A festmények Kép forrása: openculture.com

Churchill nem csupán festegetett. Egyik festménye, melyet Chartwellről, otthonáról készített, 2 millió dollárért kelt el.

Churchill lánya az államnak ajánlotta fel a festményeket, melyek a család chartwelli házában vannak.

A házban múzeum működött, 1966 óta tekinthetők meg a festmények. A politikus több, mint 500 képet festett.

Autodidakta módon tanult, erőssége a tájképfestészet volt. Festőkészletét mindenhová magával vitte. „Olyan barát ő, aki nem áll elő indokolatlan követeléssekkel" – mondta.