A festés öröme: Churchill, Hitler és a többiek

Írta: ,

Festeni mindenki tud. A festés az önkifejezés egyik módja, ami nem feltétlenül a tudástól lesz művészet. Inkább lesz az a lélek által. Éppen ezért mindenki képes arra, hogy fessen, jó képet fessen…

Sir Winston Churchill festészete Kép forrása: netdna-cdn.com

1/5 Sir Winston Churchill festészete

Churchill, amellett, hogy zseniális politikus volt, megkapta az irodalmi Nobel-díjat is. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy csodásan festett is.

Churchill igen későn, 1915-ben kezdett el festeni. Ezzel a tevékenységével hidalta át a depresszívebb, nyomasztóbb időszakokat.


Tanulságos: Briliáns idézetek Sir Winston Churchill tollából


Sokan próbálják, próbálták személyiségét megfejteni, ám egy olyan ember lelkébe belelátni szinte képtelenség, aki az élet ennyi területén alkotott nagyot. Viszont festményeinek témája által talán beleláthatunk az emberbe.

Ha figyelmesen megnézzünk munkáit, láthatjuk, hogy kicsit mintha mindegyik kicsit balra dőlne. Lehet okoskodni, hogy ez vajon mit jelenthet, ám sokkal jobb dolog belefeledkezni képeinek színébe, azok hangulatába…

A festmények Kép forrása: openculture.com

2/5 A festmények

Churchill nem csupán festegetett. Egyik festménye, melyet Chartwellről, otthonáról készített, 2 millió dollárért kelt el.

Churchill lánya az államnak ajánlotta fel a festményeket, melyek a család chartwelli házában vannak.

A házban múzeum működött, 1966 óta tekinthetők meg a festmények. A politikus több, mint 500 képet festett.

Autodidakta módon tanult, erőssége a tájképfestészet volt. Festőkészletét mindenhová magával vitte. „Olyan barát ő, aki nem áll elő indokolatlan követeléssekkel" – mondta.

Adolf Hitler festészete Kép forrása: ideastracker.files.wordpress.com

3/5 Adolf Hitler festészete

Furcsa dolog egy olyan emberről pozitív dolgot állítani, aki felelőssé tehető több millió ember haláláért. Hitler életében meghatározó volt a művészet, ám sok szakavatott szerint nem ütötte meg a művészet mércéjét festészeti tudása.

Viszont, ha megnézzük képeit, azok plasztikusak, igen precízek, legyen szó akár emberi alakokról, akár tájképről. Talán ez a precizitás az, ami miatt kétszer is visszautasították a bécsi Művészeti Akadémia festő szakáról, mondván, a szobrászathoz nagyobb tehetsége van.

Hitler képeinek leghíresebb hamisítója Konrad Kujau volt, aki 300 képet hamísított, sőt, Hitler naplóját is meghamisította.

Ezért 10 millió márkát tett zsebre. 2008-ban könyv alakban is megjelentették festményeit, Csehországban, Akvarely címmel.

Freddie Mercury festészete Kép forrása: blogproart.ru

4/5 Freddie Mercury festészete

Számomra meglepő, hogy Freddie Mercury énekes lett, nem festő, grafikus, hiszen származása, ezáltal érzelmi gazdagsága, érdekes világszemlélete miatt ez lett volna logikus.

Származását tekintve párszi indiai volt. 1964-ben Angliába érkezett, és ott is ragadt: itt járt egyetemre, ahol grafikát tanult. Diplomáját is ebből szerezte.

Míg zenéjében a cizelláltságra, a kidolgozottságra fektette a hangsúlyt, érdekes módon a festészetben „minimalista” volt többnyire. Eredetileg illusztrátor akart lenni, de a zene más utakra terelte – szerencsére.

Az első Queen album logóját is Mercury tervezte. Képeinek sarkában eredeti neve szerepel: Bulsara.

Fredie Mercury-ról egyébként a néhai divattervező, Yves Saint Laurent egy igen kifejező aktot készített.
 

Sylvester Stallone és az önimádat festészete Kép forrása: budobro.blogspot.com

5/5 Sylvester Stallone és az önimádat festészete

Sok mai művész próbálja ki magát a festészetben is, sikerrel. Ám Stallone festészete különleges. A mai művészek közül – meg merem kockáztatni – ő az, aki a legtöbb önarcképet festette. Stallone eredetileg festő akart lenni, ám közbe szólt a filmipar.

Most, hogy úgy érzi, hogy mindent megélt, amit meglehetett, így megfestette saját életútját. Elvileg a kitartást és reményt szerette volna vászonra vinni, de inkább egy személyi kultuszt, masszív önszeretetet tükrözött a Szentpétervári kiállítás.

Képeiről elmondható, hogy alapvetően jók, legalább annyira harsányak, mint személyisége. Ami feltűnő, hogy egyes képek középen meg vannak osztva – mintha ezzel közölni akarna valamit.

Festeni nem kell tudni. Az magától jön, amint az ember megtanulja azt, hogy saját érzelmei milyen színben, milyen formában csapódjanak le a vásznon a legkényelmesebben. A festészet, akár a zene, gyógyít. Érdemes hát kipróbálnia mindenkinek…