A börtön nem Hawaii: a rabok valódi élete (2. rész)

Jankovics Anna
Írta: ,
A börtön nem Hawaii: a rabok valódi élete (2. rész)

Ez a kétrészes cikksorozat nem a kemény, börtönben töltött mindennapokról szól, hanem az emberekről, rabokról és szabadokról, egy különleges élethelyzetről… Az előző részből kiderült, a rabok hogyan dolgoznak, hogyan válnak lélekben újra gyermekké, s milyen a cella világa. Most pedig folytatjuk!

Egy kis szabadság

A testi és lelki egészség érdekében a raboknak is szükségük van szabad levegőre. Ez napi egy órában van korlátozva. Az együtt működő rabok ettől több időt is kaphatnak, sőt, a látogatási idő is meghosszabbodhat.

Az évtizedeket bent töltött, nemsokára szabaduló rabok csak az „újak” elbeszéléseire hagyatkozhatnak a világ változásairól, így újra kell tanulniuk sok hétköznapi, időközben megváltozott, élethez szükséges dolgot, fogalmat.

Meg kell ismerkedniük az új, hétköznapokhoz szükséges technikai felszerelések használatával. Ilyen például a mobil, és bankkártya. Újra kell tanulniuk a pénzhasználatot, annak értékét. Emiatt például „vásárolni” viszik őket.

Vannak rabok, akik „kinti” munkahelyen dolgoznak. Bár el vannak különítve, mégis egy kicsit megérinti őket a „szabadság szele”.

Míg mi, szabad emberek nem érezzük folyamatosan a szabadság felemelő érzését, bizony a raboknak ez egy komoly boldogságforrás.

A pszichológiai kezelésre szorult rabok

Magyarországon nincs mód arra, hogy azokat a rabokat, akik pszichiátriai kezelésre szorulnak, külön, egy kórházi osztályon kezeljék. (Ilyen volt egykor például a „sárga ház”, azaz a Lipótmező.)

Így ezek az emberek is a börtönökben vannak elhelyezve.

Amennyiben gyógyszeres kezelésre szorul a rab, azt a börtönön belül, szigorú szabályok szerint végzik. Azaz, gyógyszer a beteg kezébe nem kerül, ellenőrzik, hogy valóban lenyelte-e a pirulát, stb.

A drogfüggő rabok is börtönben kénytelenek szembenézni függőségükkel, melyhez természetesen megfelelő segítséget kapnak.


A Menedék: Szeretettel gyógyítják a pszichiátriai betegeket


A pszichiátriák megszűnése szükségszerűvé tette a börtönben dolgozó pszichológusok, pszichiáterek létszámának megnövelését. Ezek a pszichiáterek, pszichológusok főállásban dolgoznak ott, tehát szükség szerint mindig elérhetők.

Az általam meglátogatott börtön folyosóján, faliújságon, drogprevenció  is fellelhető volt, ugyanitt a szabadidő hasznos eltöltésére (kézműves foglalkozás) ösztönző plakát is.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!