A Biblia és a tudomány – nem is állnak olyan távol

Jankovics Anna
Írta: ,
A Biblia és a tudomány – nem is állnak olyan távol

Szeretnénk hinni, hogy az ókor népe ostobább volt, mint mi, ám folyamatosan bebizonyosodik, hogy jóval bölcsebbek voltak nálunk. Elég csak Hippokratészra gondolnunk, aki már jóval előttünk rájött az étkezés fontosságára. Övé a mondás: Az vagy, amit megeszel. Nem csak a filozófusok mondtak ki okosságokat, hanem például a Biblia is.

Az özönvíz és Noé bárkája

Az ősi vallások nagy részében megjelenik az özönvíz története. Legpontosabban a Biblia ír erről, mert konkrét, nagyságbeli adatokkal szolgál Noé bárkáját illetőleg, sőt, azt is leírja, hogy Ararát hegyén feneklett meg. Nagyot nézett a világ, amikor az Ararát hegyén jégbe fagyva találtak egy bárkát, négyezer méter magasságban.
A szénvizsgálat bebizonyította, hogy a fából készült hajó 4800 éves, vagyis az időpont is egyezik. A török hatóság fel akarja kérni az ENSZ-t, hogy nyilvánítsa az Ararát ezen területét a világörökség részének, így védettséget kaphat a régészeti ásatásoknak.

A vérről

Az egészségügyben tudják, hogy minden testnedvet fertőzőnek kell tekinteni. Mióta van elektormikroszkóp, ki tudjuk mutatni a kórokozókat is.

Azt is tudjuk, hogy, vannak vércsoportok – A, B, AB, O és Rh faktor -, ám azt kevesen tudják, hogy vannak további alcsoportok is, melyek teljesen egyedivé teszik vérünk összetételét.
Emiatt van az, hogy azonos főcsoportú vér adása esetén is probléma adódhat: ma már csak csoport azonos vért adnak a kórházban, és csak végszükség esetén (pl. tömegbaleset, háború) nullásat. A Biblia több helyen is óv a vérrel való érintkezéstől.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba