A bemutatkozás illemtana – Mikor, ki, kinek, hogyan?

Esztergály Lilla
Írta: ,

A szakemberek szerint az első találkozáskor három perc alatt eldől, mit gondolnak rólad. A bemutatkozás elhagyhatatlan eleme a társas kapcsolatok kialakításának, sokan mégsem ismerik a hozzá kötődő alapvető illemszabályokat. Ki nyújt kezet először kinek, ki mondja először a nevét, mikor tegeződhetünk és mikor magázódunk? 

Amikor neked kell először bemutatkozni

A protokoll szerint, ha társaságba érkezel, és még új vagy, neked kell előre köszönni. Bemutatkozásnál mindig a hölgyek nyújtják a kezüket, ha nő-férfi felállásról van szó. Két nő vagy két férfi esetében mindig az idősebb nyújtja a kezét a fiatalabbnak. Ha nem tudod egyértelműen eldönteni, melyikőtök az idősebb, könnyen kínos helyzetbe kerülhetsz, hiszen azzal, hogy vársz az ő nevére, azt sugallod, idősebbnek véled magadnál, ez pedig sértő lehet.

Gif forrása: weheartit.com

Szerencsére azonban többnyire ezek a helyzetek megoldódnak maguktól, az egyik fél úgyis magára vállalja az idősebb szerepét (persze ha ismeri az illemszabályt). A fiatalabb generáció körében ez már nem olyan problematikus, hiszen egyre kevésbé van jelentősége annak, hogy két huszonéves-harmincéves közül ki mondja először a nevét; mindenesetre jó erről tudni, hiszen az alapműveltséghez hozzátartozik a bemutatkozás etikettjének ismerete is.

Ha te vagy az összekötőkapocs

Amikor téged ér a feladat, hogy bemutass egymásnak két embert, mindig a hölggyel kezdd, róla mondj 1-2 szót először. Amikor egy társaságba érkezőt mutatsz be, akkor ő az ismeretlen személy, őt kell tehát megismertetned a többiekkel. Lazább szituációban az újonnan érkező leveszi a válladról a terhet, és magától bemutatkozik majd külön-külön mindenkinek.

Kezem, kezem, mondd meg nékem...

Az ember kézfogása sokat elárul személyiségéről. Az erőtlen kézfogást a szakirodalom "döglött hal"effektusnak is nevezi: amikor az illető szinte csak beleteszi a másik kezébe a sajátját. Kerüld, hiszen ez gyengeséget, kiszolgáltatottságot sugall rólad! Szintén nem vált ki szimpátiát a túl erős, bántó szorítás, amely a dominancia, törtetés egyértelmű jele. A helyes kézfogás határozott, de nem fájdalmasan erős, a partnerek tenyerei egymásba simulnak, és enyhén megrázzák a másik kezét, az egészet pedig természetesen szemkontaktus is kíséri.

Gif forrása: giphy.com

Tegeződjünk? Magázódjunk?

Egyre divatosabb a tegező forma megválasztása, holott sokan nem szeretik. Fiatal-fiatal között természetes a tegeződés, de vannak olyan hivatalos helyzetek, amikor tilos ezt választani. Különösen megalázó tud lenni, ha az egyik fél magázódva köszön, a másik pedig visszategezi. Egy nőt a kis korkülönbség ellenére sem lehet letegezni – a tegeződő viszony kialakítását pedig csakis ő kezdeményezheti, amelyet a férfinak, vagy a nála fiatalabb nőnek illik megköszönnie és elfogadnia.

Nem tudod a nevét? Kérdezd meg!

A bemutatkozás pillanatában sokszor egyszerre hangzik el a felek neve, vagy a sikeres bemutatkozás érdekében ösztönösen a sajátunkra figyelünk. Az is gyakori, hogy nem értjük jól a másik nevét, mivel mindenki jól begyakoroltan használja már azt kisgyerekkora óta, így hajlamos elhadarni. Bátorkodj visszakérdezni a keresztnevére, ha nem volt kristálytiszta számodra! Szimpátiát is keltesz benne, ha látja, valóban érdekel a neve és nem csak egy formaságot tudtatok le kézfogáskor.