A 90-es évek felejthetetlen számítógépes és videójátékai

Írta: ,

Emlékszel még azokra az időkre, amikor kisgyermekként lehuppantál a konzolod vagy a számítógéped elé, és órákat töltöttél el egy-egy játékkal? Igaz, hogy a grafika nem volt tökéletes, a sztori sem volt bonyolult, de mégis, biztosan kellemes nosztalgiával gondolsz vissza arra, ahogy a tesóiddal versenyeztetek azon, melyikőtök tudja előbb végigvinni a pályákat, vagy kinek sikerül több pontot összeszednie. Most összegyűjtöttünk néhányat a 90-es évek legjobb játékai közül!

Prince Of Persia Kép forrása: theverge.com

1/14 Prince Of Persia

A 90-es évek egyik legnépszerűbb játéka határozottan a Prince of Persia volt, amiben 1 óra alatt kellett kiszabadulnod a pályáról, miközben csapóajtókon és életveszélyes csapdákon kellett átjutnod – többek között.

Noha grafikáját tekintve messze elmarad a mai játékoktól, a Prince of Persia közel sem volt olyan egyszerű, mint amilyennek első látásra tűnik; a lezuhanó kövek, a harcra kész ellenfelek és a titkos üvegcsék megnehezítették a dolgunkat, és rengeteg időt öltünk bele akkoriban, hogy végül eljussunk az utolsó, tizenkettedik pályáig.

Prehistorik 2 Kép forrása: gameofmemory.tistory.com

2/14 Prehistorik 2

Emlékszel még arra a játékra, amiben egy ősemberrel mentél végig a barlangokban és dzsungeleken, hogy minél több élelmet szerezz?

A Prehistorik 2 a korszak egyik nagy kedvence volt, pedig ha jobban belegondolsz, valójában nem is rendelkezett különleges sztorival vagy grafikával.

Mégis mindenki izgatottan kereste a pályákon elrejtett hamburgert vagy fánkot, harcolt az útba kerülő állatokkal, és próbált minél több pontot szerezni – akár ma is szívesen játszanánk ezzel a játékkal!

Aladdin Kép forrása: seganerds.com

3/14 Aladdin

Az 1992-ben megjelent Aladdin hosszú éveken át uralta a játékok világát. A helyszín életszerű volt, és nagyban kapcsolódott az eredeti mese sztorijához; először Agraba városában kellett elkalandoznod a pálya végére, miközben igyekeztél minél több almát összegyűjteni, majd újabb helyszíneken küzdhettél meg a többi karakterrel.

A játékban többek között felbukkant Jázmin hercegnő, Dzsinn és Jafar is, az egyedi zene pedig csak tovább fokozta a hangulatot.

Age of Empires 1 Kép forrása: voobly.com

4/14 Age of Empires 1

A stratégiai játékok közül messze kiemelkedik az Age of Empires sorozat, amely a 90-es években indult hódító útjára.

A játék lényege az volt, hogy különböző épületeket hozhattál létre, miközben a civilekkel próbáltál minél több nyersanyagot szerezni a fejlesztésekhez.

Hogy biztonságban tudhasd a városodat, a katonák segítségével őrizhetted a várfalakat, de akár mások birodalmait is lerohanhattad velük.

Super Mario Bros 1 Kép forrása: thelimomon.deviantart.com

5/14 Super Mario Bros 1

Ki ne ismerné a Mario-játékokat, és annak jellegzetes szereplőit? Akinek a 90-es évek során volt konzolja, az biztosan órákat töltött el előtte, hogy a különböző világokon (összesen 8 volt, mindegyiken belül 4 pályával) átküzdve magát végül megmenthesse a csinos hercegnőt.

Persze nem értél rá túl sokáig nézelődni a helyszíneken, ugyanis mindegyiket 300 időegység alatt kellett végigvinned, miközben igyekeztél minél több érmét összegyűjteni – meg persze összeszedni az életadó vagy növelő gombákat, és a virágot, aminek segítségével még lőni is tudtál.

Duck Hunt Kép forrása: gamespot.com

6/14 Duck Hunt

Emlékszel még arra a játékra, amiben egy, a kezedben fogható fegyverrel kellett lövöldöznöd a képernyőn elrepülő kacsákat?

Persze ez egyre nehezebb feladat volt, hiszen időnként több madár is megjelent a láthatáron, a töltények pedig végesek voltak – ha pedig nem sikerült egyet sem eltalálnod, egy kutyus bújt elő a fűből, hogy látványosan kinevessen téged.

A Duck Hunt egyike volt a műfaj legnépszerűbb kiadásainak, és biztosan te is szívesen emlékszel vissza arra az időszakra, amikor a családdal együtt ültetek be a tévé elé játszani vele.

Adventure Island Classic (1992) Kép forrása: YouTube

7/14 Adventure Island Classic (1992)

Felépítésében hasonló volt a Marióhoz, azonban mégis sokak kedvence lett az Adventure Island néven ismert játék.

A sztori szerint egy őrült tudós elrabolta a hercegnőt, akit úgy tudtál megmenteni, hogy végigküzdötted magad 8 világon (szintén 4 pályára bontva, ahogy azt Mariónál már megszokhattad).

Minden alkalommal, amikor megérintettél egy ellenséget, beleestél egy szakadékba vagy a vízbe, elvesztettél egy életet, de szerencsére ezt pótolhattad az úton található gyümölcsök segítségével.

Végül pedig meg kellett küzdened a tudóssal, ami meglehetősen nagy kihívás volt akkoriban!

Ultimate Mortal Kombat 3 Kép forrása: YouTube

8/14 Ultimate Mortal Kombat 3

A Mortal Kombat olyannyira népszerű volt a kezdetekben, hogy sorra jelentek meg az újabb kiadások, és bár mindegyik eltért egy kicsit az előzőtől, egy biztos; órákig képes volt lekötni a figyelmünket.

A lényege mindig ugyanaz volt: választhattál egy harcost, majd meg kellett küzdened az ellenséggel, miközben próbáltál minél több titkos kombinációt felfedezni, hogy sokkal nagyobb csapást tudj lemérni a másik félre.

Sonic the Hedgehog Kép forrása: androidheadlines.com

9/14 Sonic the Hedgehog

Az 1991-ben kiadott Sonic the Hedgehog egy tipikus, oldalnézetes játék, amelyben a feladatod adott volt: le kellett győznöd Dr. Robotnikot és gonosz teremtményeit.

A kék színű "süni" különleges képessége abban rejlett, hogy képes volt összegömbölyödni, és ezáltal gyors sebességben félresöpörni az ellenfeleket, miközben minél több aranykarikát próbáltál összegyűjteni a segítségével.

Battle City Kép forrása: reddit.com

10/14 Battle City

Emlékszel még, amikor a videojátékod előtt ülve órákat töltöttél azzal, hogy a tankoddal a pálya alján lévő sast védted?

Noha a Battle City nem rendelkezett különös cselekménnyel, mégis hosszú ideig le tudta kötni a figyelmünket.

Akár ketten is játszhattátok, sőt, a kreativitásotokat is megmutathattátok azzal, hogy ti magatok állítottatok össze saját pályákat.

RollerCoaster Tycoon 1 Kép forrása: i.ytimg.com

11/14 RollerCoaster Tycoon 1

Az egyik legnépszerűbb vidámpark szimulátor határozottan a RollerCoaster volt, amely olyan népszerű lett a 90-es években, hogy hamarosan újabb részeket adtak ki a készítők.

A küldetés egyszerű volt: megadott pályákon kellett teljesítened a feladatokat, hogy minél sikeresebb legyen a parkod, és a látogatók jól érezzék magukat.

Ehhez egyre több játékot kellett építened (például hullámvasutat és óriáskereket), ki kellett díszítened a környezetet, és akár jelmezbe öltözött alkalmazottakat is felvehettél dolgozni.

Commander Keen 4 Kép forrása: image.dosgamesarchive.com

12/14 Commander Keen 4

A 90-es évek egyik legemlékezetesebb számítógépes játéka határozottan a Commander Keen volt.

A készítők nagy figyelmet fordítottak a sztorira: Billy egy nagyon intelligens kisfiú, aki épít egy űrhajót, és az univerzum védőjének áll.

Vele együtt indulhattál el egy izgalmas kalandra, amely során különböző pályákon kellett végigmenned – de persze az utadat folyton megnehezítették például az ellenséges csigák, akiknek egyetlen érintésétől elveszíthetted az életed.

Street Rod 1 Kép forrása: YouTube

13/14 Street Rod 1

Hogy általános iskolásként miért varázsolt el minket az illegális utcai gyorsulási versenyek világa, azt nem tudni. Mindenesetre rendszeres program volt, hogy suli után valamelyik osztálytársnál gyűlt össze a társaság, ahol aztán megpróbáltunk mindent kihozni az újsághirdetésben talált olcsó Fordból, amit csak ki lehetett. 

Ha te is Street Rod-fan voltál, pontosan tudod, milyen érzés, mikor kihívod a fekete Corvette-et vezető Királyt, aki gúnyosan kinevet, amiért a béna tragacsoddal egyáltalán le merted szólítani... :(

A legviccesebb mégis az volt, mikor az órák óta pimpelt kocsiddal végre megnyertél egy futamot, a győzelmet pedig egy csinos gyorshajtási bírsággal ünnepelhetted. 

Track & Field (Hyper Olympic)

14/14 Track & Field (Hyper Olympic)

Óriás pixelek, darabos mozgás – ezek voltak a legfőbb jellemzői a Track & Field játéknak.

A gátugrásnál szinte lehetetlen volt időben megnyomni a “fel” gombot, mert a kis felbontás miatt nem tudtad rendesen bemérni a távolságot.

És a zene! Amikor benyomtad a kazettát a masinába, és felcsendült a géphangú Dallam, szinte átjárt az Olimpia szelleme!