A 7 legelképesztőbb dolog, amit a világűrben valaha találtak

Írta: ,

A világűr sok izgalmat rejteget előttünk, és bár napról napra közelebb kerülünk a titkaihoz, még biztosan rengeteg újdonság vár ránk a jövőben. A technológia fejlődésének köszönhetően a New Horizons nevű szonda jelenleg is úton van a Plútó felé, hogy olyan közeli képeket készítsen a bolygóról, amilyeneket még sohasem láthattál. És amíg a legújabb felfedezésekre várunk, megtudhatod, mik voltak az eddigi legelképesztőbb dolgok, amiket az űrben találtak!

Hatalmas esőfelhő Kép forrása: jaynedarcy.us

1/7 Hatalmas esőfelhő

Az űrutazásról szóló filmekben nem gyakran látni, hogy az űrhajó vezetője bekapcsolná az ablaktörlőt, mert folyamatosan esik az eső.

Ha mégis így lenne, valószínűleg rögtön azt gondolnád, hogy a készítők életükben nem olvastak még a galaxisunkról.

Csakhogy a kutatók meglepő dologra bukkantak: 120 billió fényévre tőlünk létezik egy hatalmas, vízből álló "felhő".

És a hatalmas alatt ne Csendes-óceáni méreteket érts: ez a természeti csoda százezerszer nagyobb, mint a Nap!

Fényűző csillag Kép forrása: zengardner.com

2/7 Fényűző csillag

Képzeld csak el, milyen lélegzetelállító lehetne egy kirándulás az „55 Cancri e” elnevezésű csillagra, melynek nagy része igazi, ragyogó gyémántból áll!

A kutatók ezt leginkább úgy tudják körülírni, hogy ami a Földön víz és szikla, az a bolygón gyémánt és graffit.

Ráadásul csillagászati szempontból itt van a szomszédságban (40 fényévnyire), azonban mégsem valószínű, hogy egyhamar utazásokat fognak szervezni a felszínére, mivel hőmérséklete eléri az 1600 fokot.

3/7 A lángoló jég bolygója

A „Gliese 436 B” névre keresztelt bolygót még nem ismerik túl régóta a kutatók, de máris az egyik legellentmondásosabb csillaggá nőtte ki magát.

A felszínén ugyanis 439 fokos hőség uralkodik, de ahelyett, hogy pára és gőz csapna fel belőle, egészen meglepő dolgok zajlanak rajta.

A molekulák ugyanis olyan különleges kapcsolatba lépnek itt egymással, aminek következében "forró", lángoló jég keletkezik. Ez ám az igazi paradoxon!

4/7 A legragyogóbb csillagkép

Igaz, hogy körülbelül 150 millió kilométerre vagyunk a Naptól, de egy forró nyári délelőttön még ilyen távolságból is vakítóak tudnak lenni a napsugarak.

Ezek után képzelheted, micsoda fényáradat lebegi körül az Ikrek csillagkép részét képező Castor-rendszert , amiben nem egy, hanem 6 csillag is kering!

Együttesen pedig 54-szer ragyogóbbak, mint a mi Napunk.

Vajon hány napszemüvegre lenne szükségünk, ha a közvetlen közelében élnénk?

A bolygó, ami alkalmas az emberi életre Kép forrása: flickr.com, David Kaplan

5/7 A bolygó, ami alkalmas az emberi életre

Szakértők szerint a „Gliese 581 c” nevezetű csillag az egyik legesélyesebb jelölt arra, hogy a jövőben emberek lakhassanak rajta.

Mégis, az élet elég veszélyes lenne itt. Az egyik fele ugyanis folyamatosan szemben van a saját napjával, míg a másik oldalon állandó sötétség uralkodik.

Ebből következik, hogy ha átlépnél a napos vidékre, rögtön elolvadnál, míg a másik területen azonnal jégcsappá fagynál.

A kettő közötti rész viszont elméletileg alkalmas az emberi életre, noha elég extrém lenne, hiszen az infravörös sugárzás miatt a növények állítólag sötétfekete színben pompáznak!

6/7 Időutazás az űrben?

A fekete lyukakról mindenki hallott már, na de ismered a fehér lyuk fogalmát?

Ez a két jelenség elméletileg szorosan összefügg egymással, és noha a kutatók még egyetlen eggyel sem futottak össze, rengeteg teória létezik az utóbbiról.

Úgy vélik, hogy ha valami bekerül a fekete lyukba, akkor az egy fehér lyukon át mindenképpen kijut.

Sőt, rengetegen vallják, hogy ez a természeti csoda lehet a kulcsa olyan őrületes dolgoknak, mint például az időutazás.

7/7 Az igazi hullócsillagok

Azt már biztosan tudod, hogy a hullócsillagok valójában csak meteorok, amik folyamatosan haladnak a galaxison keresztül.

De ez még nem jelenti azt, hogy nem léteznek igazi, a szó szoros értelmében vett hullócsillagok!

Kutatók felfedezték, hogy a világűrben bizony őket is meg lehet találni, és ráadásul olyan gyorsan haladnak, hogy mindössze egyetlen óra alatt több millió kilométert tesznek meg.

Nos, ez esetben reméljük, hogy eggyel sem találkozunk a közeljövőben.