A 7 legalapvetőbb telefonálási illemszabály

A 7 legalapvetőbb telefonálási illemszabály

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A 7 legalapvetőbb telefonálási illemszabály

A mobil egyfajta státuszszimbólummá vált az emberek szemében. Többszázezres telefon ide, vagy oda, a használati utasítás mellé az illemtant is érdemes lenne lapozgatni.

Kapcsold ki!

Sokan még most is magasról tesznek rá, hogy az illem szerint a nyilvános helyeken igenis ki kell kapcsolni a telefonokat. Ennek ellenére, ha illemtudó nő hírében akarsz állni, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy akár egy előadáson, akár egy szimpla hétköznapi mozizáson bekapcsolva hagyd a készülékedet. Nem elegendő a lenémítás sem, amennyiben a rezgő üzemmódot bekapcsolva hagyod, hiszen ez is legalább annyira zavaró lehet, mintha csörögne a telefonod. Élő bemutató során megzavarhatod az előadót is, és – teljesen jogosan – mások rosszalló pillantását is el kell viselned. Az pedig egyenesesen kirívó illetlenség, ha a telefonodon pötyögsz, vagy telefonálsz az ilyen alkalmakon.

Vajon nem zavarod?

Telefonálás esetén, amennyiben hosszú monológra készülsz, még akkor is illik megkérdezned, hogy nem zavarsz-e, ha a legjobb barátnődről van szó. Ő is tevékenykedhet éppen olyasmin, amit nem szívesen szakít meg, csak mivel nem akar megbántani, felkapja a telefonját.
Hivatalos ügyintézés esetén pedig főleg alapvető, hogy a bemutatkozás után megkérdezd a hallgatót, nem hívod-e rosszkor, ugyanis annál nincs rosszabb, mint amikor pár perces beszéd után megszakítanak azzal, hogy majd visszahívnak. Ez mindkét fél számára kellemetlen, pedig könnyen kiküszöbölhető az egész egy egyszerű kérdéssel.

Mutatkozz be!

Amennyiben valakit hivatalos ügyben keresel, fontos, hogy mindig jól érthetően köszönj, bemutatkozz, majd a lényegre szorítkozva vázold fel a hívásod okát. Csak akkor kezdheted el kifejteni a továbbiakat, ha a másik fél jelzi, semmilyen akadálya nincs annak, hogy beszélgessetek, valamint megerősít abban, hogy jó helyen kopogtatsz.
Magánhívások esetén, ha ismered a hívó felet, természetesen nem kell bemutatkoznod, de amennyiben ismeretlen számról hívnak, fontos, hogy ne csak felkapd a telefont, hanem a köszönés mellé mondd a nevedet is. Egyrészt azért, mert így illik, másrészt pedig azért, mert így a hívó fél pontosan tudni fogja, jó embert hívott-e.

Beszélj érthetően!

Élőbeszédben is rettentően zavaró, ha valaki motyog, elharapja a szavak végét, vagy nem hajlandó értelmesen kommunikálni, de még többet ront a helyzeten, ha mindez telefonálás közben történik.
Élőben ugyanis sokat segít a metakommunikáció, a másik testbeszéde, valamint az, hogy jóformán a szájáról is le tudod olvasni a mondandóját, de ezekre nincs lehetőséged akkor, ha mobiltelefonon keresztül kommunikáltok. Ezért nagyon fontos, hogy mindig érthetően és szépen beszélj, valamint feltétlenül lassíts a tempón, ha a másik visszakérdez, esetleg neked kell diktálnod valamit.

Fejezd ki!

Ahogy az előző pontban is kifejtettük, telefonálás közben legfeljebb akkor látjuk beszélgetőpartnerünk érzelmi reakcióit, ha közben a kamera is be van kapcsolva. Ez a lehetőség azonban egyelőre még nem igazán terjedt el, a hanglejtésen felül csak úgy értesülhetünk a másik érzelmeiről, ha az hajlandó kifejezni őket.
Ennek nyomán, amikor valamivel elégedett vagy, ösztönösen mosolyogni fogsz, de ezt a beszélgetőpartnered nem látja, nem érzékeli. Tehát fontos, hogy kimondd „ez nagyszerű, örülök neki”, illetve, ha valamivel nem vagy elégedett, azt se hallgasd el.

Ne csacsogj feleslegesen!

A telefonálást eredetileg arra találták ki, hogy a fontos üzenteket, amiket nem tudunk személyesen közölni, ily módon továbbíthassuk. Ezt a funkcióját még ma sem veszítette el a kommunikáció ezen formája, ezért nagyon fontos, hogy ha van rá mód, akkor inkább a személyes találkozó során fejtsétek ki a mondandótok a másik számára.
Ha erre nincs lehetőség, természetesen az sem tragédia, de ebben az esetben nagyon ügyelj rá, hogy ne hangoskodva csevegj, jóformán rákényszerítve másokat arra, hogy minden szavadat hallják. Aligha van idegesítőbb, mint amikor hosszú perceken keresztül azt kell hallgatnia az egész busznak, hogy a pasid mekkora bunkó.

Rejtsd el!

Egy nőnek az asztalra a táskáját is illetlenség feltennie, nemhogy a telefonját, ami bármikor megszólalhat. Ráadásul így garantált, hogy folyamatosan ingerenciád lesz a nyomkodásra, főleg akkor, ha alig bírsz elszakadni a közösségi oldaltól.
Az illem szerint a telefonodnak a zsebedben, vagy a táskádban kell lennie, de semmiképpen sem az asztalon, vagy egyéb jól látható helyen. Nem csak az illem végett érdemes elrejtened, hanem azért is, mert ha a büszkeséged többszázezer forintba kerül, és egyenesen dicsekszel vele, elsődleges célpontja leszel a zsebtolvajoknak.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!