A 4 legjobb ingyenes online intelligencia teszt

Írta: ,

Az intelligencia mérésére már az 1900-as évek elején igény volt, ekkor a Stanford-Binet teszttel vizsgáltak fiatal gyerekeket, diákokat, mert a korabeli francia közoktatási rendszerben több probléma is felmerült, ezért olyan oktatási törvényt szerettek volna bevezetni, amely mindenki számára egységes oktatást biztosít majd. Az IQ tesztek azóta már populárissá váltak, és sokan töltik ki őket, hogy megtudják, milyen intelligencia hányadossal rendelkeznek az átlaghoz képest. Cikkünkben ajánlunk néhány ingyenesen, online kitölthető IQ tesztet, ha esetleg magad is kíváncsi vagy az intelligencia hányadosodra. Viszont ezeket a teszteket tényleg kezeld úgy, mint egy tesztet, hiszen ha komolyabb vizsgálatot szeretnél, akkor érdemes kitöltened valamely ezzel foglalkozó szervezet felmérését is.

Mensa IQ teszt

Az egyik legjobb, magyar nyelvű intelligencia tesztet a Mensa HungarIQa oldalán töltheted ki: ez nem a Mensa hivatalos IQ tesztje, annak a kitöltésére külön kell regisztrálnod, ez egy próbateszt, de ennek ellenére remekül méri az intelligencia hányadost.

A Mensa által kitölthető teszt különlegessége, hogy adaptív, azaz nem ugyanazzal a fix kérdéssorral dolgozik mindenki, hanem kap egy véletlenszerű első kérdést, és a kérdésekre adott válaszai függvényében kapja folyamatosan az újabb kérdéseket, így a kitöltő személyére szabva tud mérni egy még pontosabb eredményt. A teszt kitöltése előtt statisztikai célból néhány adatot is kérni fognak tőled az oldalon, amelyet azért fontos megadnod, mert az IQ egy olyan érték, amelyet egy bizonyos csoportra vetítve tudnak meghatározni, tehát a saját korosztályunk eredményei alapján kapjuk meg a saját értékeinket.

A Mensa tesztje a fluid intelligenciát méri, tehát azt a képességünket, melyet akkor használunk, amikor „nem tudjuk, mit kell tennünk”, vagyis amikor olyan problémákat kell megoldanunk, amelyek újszerűek számunkra, és amelyek megoldásakor nem támaszkodhatunk korábban már elsajátított ismeretekre.

A.C.E. IQ teszt

Minimális angol tudással lehet kitölteni az A.C.E. IQ tesztjét, amely a többi IQ teszt viszonyítási alapja, és olyan híres emberek is kitöltötték, mint Marilyn Monroe, Goethe, Andy Warhol, Madonna vagy Albert Einstein. A teszt 33 kérdésből áll, ám ezek elég hosszúak, így szükséged lesz egy-két nyugodt órára a kitöltéshez. Fáradtan semmiféleképpen se állj neki ennek a tesztnek, és vonulj el egy olyan nyugodt helyre, ahol senki sem fog zavarni a kitöltés közben.

ELO IQ teszt

Ha magyar nyelvű tesztet szeretnél kitölteni, a Mensa tesztjén kívül az ELO cégcsoport tesztjét is kitöltheted ingyenesen, online. Ez a teszt a Mensa teszttől eltérően nem csak ábrás feladatokkal dolgozik, hanem számolási és verbális feladatokkal is, ezért ez a teszt hasonlít a leginkább ahhoz, amelyet pszichológusoknál, pályaválasztási tanácsadónál is ki szoktat töltetni általában fiatalabb, iskolás korban. Ha egy összetettebb eredményre vagy kíváncsi, akkor érdemes ezt a verziót kitöltened az online tesztek közül.

IQtest.com IQ teszt

Az IQ test.com oldalon egy 38 kérdésből álló feladatsort tölthetsz ki, hogy megmérd az intelligencia hányadosodat. Mivel ebben a tesztben nem ábrás feladatok szerepelnek, hanem eldöntendő, igaz/hamis jellegű kérdések, melyek főleg verbális és számolási logikai feladatok, ezért kicsivel komolyabb angoltudásra van hozzá szükség, mint az A.C.E. tesztje esetében. Nagyon fontos ennél a tesztnél, hogy betartsd azt a szabályt, hogy egyik feladathoz sem használhatsz segédeszközt, tehát papírt és tollat sem, minden kérdésre úgy kell választ adnod, hogy fejben jössz rá a megoldásra, csak akkor lesz majd pontos az eredmény.