A 27-esek klubja: a legmegrázóbb halálesetek a rocksztárok világában

Jankovics Anna
Írta: ,

Az emberek mindenben észreveszik, keresik az összefüggéseket. Így van ez a 27-esek klubjával is, ami azokat a sztárokat gyűjti össze, akik a 27. életévükben haltak meg.

Mítosz vagy életvitel?

Az elmélet szerint a 27 éves rocksztárok nagyobb valószínűséggel halnak meg.

Az eredeti 27-esek klubjának tagjai Brian Jones, a Rolling Stones alapító gitárosa, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, a Doors énekese, Kurt Cobain, a Nirvana énekes-gitárosa.

Később „csatlakozott” Amy Winehouse, mely hír újra az érdeklődés középpontjába helyezte a klubot.

A „kemény mag” halálokai között szerepel a drog, ami magában hordozza az öngyilkosság lehetőségét is.

Egyértelmű, hogy a droghasználat és alkoholizmus jelenléte a zenészek között a legnagyobb, ők jutnak legkönnyebben és korlátlanul ezekhez a szerekhez.

Végül a kutatók megállapították, hogy a 20 és 30 év közötti zenészek között valóban több a halálozás, de alapvetően a 27. életév nem tartalmaz semmilyen kockázati tényezőt. 

Mi a közös ezekben az emberekben?

A haláluk időpontja véletlen egybeesés, melyből mítoszt csináltak. Másrészt haláluk – a zavaros életvitel miatt – körülményei nem azonnal tisztázódtak.

Így rengeteg pletyka kapott szárnyra, akár irányítottan, akár ártalmatlan találgatások által. A túladagolás jellemző ok, a „mártír”, szuicid életforma, a depresszió olyan téma, ami folyamatos „információ” keletkezést biztosít.


Női kór? Kérdések és válaszok a depresszióról


Ez pedig eszméletlen jó reklám, szinte kiapadhatatlan pénzforrás, hiszen nem csupán a már meglévő rajongók adnak bármennyi pénzt egy ereklyéért, egy limitált kiadású albumért, de egy róluk szóló cikk mellett elhelyezett reklám is pénzt hoz, sőt, akik nem kedvelték őket, azok is érdeklődnek a természetes kíváncsiság által.

Kegyetlenül hangzik, de a közös ezekben az emberekben az, hogy még haláluk után is híznak rajtuk – és szomorú sorsukon – a hiénák.

A 27-esek klubjának teljes listája amúgy több, mint ötven fő.