7 TED Talk a hét minden napjára – A te kedvenced melyik?

Stumpf Bea
Írta: ,

Egyre népszerűbb a TED Talk, ami valószínűleg formátumából, rugalmasságából és újszerűségéből fakad. Inspiráló prezik és motiváló beszédek kevesebb, mint húsz percben – belefér akár ebéd közben, lefekvés előtt vagy hazafelé a munkából. Íme a mi kedvenceink!

A 30 az új 20 – vagy mégsem?

Dr. Meg Jay klinikai pszichológus előadása egy igazán inspiráló üzenetet közvetít a huszonéveseknek, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ne higgy azoknak, akik azt mondják: húszévesen még ráérsz mindennel. Szerinte ez a tíz év, azaz a húszas éveid pont arra jók, hogy megalapozd az életed hátralevő részét. Az ilyenkor meghozott döntéseid tehát sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnád. A prezi végére három tanáccsal is gazdagabb leszel!

A testbeszéd minden

Amy Cuddy több mint 32,5 milliós nézettséget produkáló prezentációja a testbeszéd fontosságáról szól. Arról, hogy a különböző pózok milyen nagy mértékben hatnak arra, ahogy mások látnak minket, illetve ahogy mi látjuk saját magunkat. Sajátítsd el a „power posing” technikát, és légy sokkal magabiztosabb már akár rögtön a videó megnézése után!

10 perc semmittevés

Mikor volt utoljára 10 olyan perced, amikor nem csináltál semmit? Úgy igazán semmit, azaz nem mobiloztál, nem ment a háttérben a tévé, nem rágódtál a munkahelyi feladatokon vagy a magánéleti problémákon, hanem csak úgy besétáltál a „nothing box”-odba és ott relaxáltál egy kis ideig. Valóban ennyire nehéz lenne ez? Erre keresi a választ az előadás!

Munka és magánélet

A munka és a magánélet összehangolása mindig óriási kihívás. Lehetsz huszonöt, harminc vagy ötven éves, szinte mindig újra és újra előjön a központi kérdés, hogy hogyan tudsz maximálisan helytállni az élet minden területén. Nigel Marsh sokáig tanulmányozta ezt a kérdést, és úgy tűnik, megvan a megoldás!

Nagy döntések

Ruth Chang filozófus nehéz kérdéseket feszeget a prezentációjában. Milyen karrierutat válasszunk? Benne maradjunk egy kapcsolatban vagy inkább lépjünk ki belőle? Mi az életben a feladatunk, hogyan kellene élnünk? Ezek azok a nagy döntések, melyek meghatározzák az életünket, ezért nem mindegy, hogyan hozzuk meg őket. Ha egy nehéz döntés előtt állsz, vagy csak érdekel a döntések pszichológiája, akkor mindenképp nézd meg ezt a videót!

Csodálatos?

Jull Shargaa egy igazán szórakoztató előadásban hívja fel a figyelmünket arra, milyen fontos szó is a csodálatos. Kicsit elcsépelt manapság, pedig lehet, hogy meg kellene tartanunk az igazán különleges dolgokra. Persze nem baj, ha valamiért lelkesedünk, de nem árt, ha nem visszük túlzásba. Amikor huszonévesek vagyunk, akkor még minden kis sikerélmény sorsfordító lehet, harmincévesen azonban többet mérlegelünk és talán már kevesebbet használjuk a csodálatos szót.

A nagy miértek

Tony Robbins ebben az előadásában azt a kérdést feszegeti, hogy milyen folyamatok állnak a tetteink mögött. „Why guy"-nak nevezi magát, azaz mindig azt firtatja, vajon miért tesszük éppen azt, amit teszünk. Talán van egy láthatatlan erő, ami mozgat minket?