7 szobanövény, ami veszélyt jelent a gyerekre

Írta: ,

Amint egy nő édesanyává válik, azonnal ezerféle potenciális veszélyforrásra bukkan a környezetében, amiket addig akár még csak figyelemre sem méltatott. Sokan azonban mégsem gondolnak arra, hogy egy szép, színes-illatos, otthonosságot kölcsönző növény mekkora veszélyt jelenthet a gyerekekre. Cikkünkben most összegyűjtöttük a leggyakoribb ilyen szobanövényeket – költöztesd őket a gyerkőc számára hozzáférhetetlen helyre!

Ciklámen Kép forrása: gardeningknowhow.com

1/7 Ciklámen

Különösen élénk színe, apró virágzatának különleges formája és elérhető ára miatt szeretjük kaspóba tenni ezt a szép virágot.

Sajnos azonban amilyen mutatós, olyan veszélyes, föld alatti gumója ugyanis méreganyagokat tartalmaz.

Egyes gyerekek imádnak kertészkedni, nyakig összemaszatolni magukat ásással, amit nem szégyellnek a lakásban sem véghezvinni egy-egy óvatlan pillanatban.

Két-három gumó lenyelése már komoly következményekkel járhat: hányás, hasmenés, de szédülés, görcsök, légzési nehézség is jelentkezhet!

Könnyezőpálma

2/7 Könnyezőpálma

Tágasabb otthonok közkedvelt növénye, mely terjedelmes levelei mellett légzőgyökerei és virágai által is veszélyt jelent a kis kíváncsiskodókra.

A bennük lévő nedű nem csak égési sérülést tud okozni, ha a bőrre kerül, de a szájüregbe jutva megduzzaszthatja a nyálkahártyát, vagyis légzési nehézséget, legvégső esetben pedig fulladást is okozhat.

Fikusz Kép forrása: awayofseeing.nl

3/7 Fikusz

Ennek a növénynek nem csak esztétikai szerepe van – a levelében csordogáló tejnedvet gumigyártáshoz is használják.

Ebből nem nehéz következtetni rá, hogy emberi fogyasztásra bizony alkalmatlan.

Általános rosszullétet, hányást, nagy mennyiségben fogyasztva pedig heves reakciókat, akár fulladást is okozhat!

4/7 Mikulásvirág

Bár tavasszal már nem olyan kapós a téli szürkeséget felvidító piros növény, jó tudni, hogy amilyen szép, akkora bajt hozhat fejünkre.

Teljes egészében mérgező a mikulásvirág, tehát semelyik részével sem ajánlatos érintkezni – jobb lesz olyan helyre tenni, ahol senki sem érhet hozzá még véletlenül sem, hiszen már csak egy érintéssel is bőrirritációt, allergiás reakciókat válthat ki.

Begónia Kép forrása: carmenjohnstongardens.com

5/7 Begónia

Ez a balkonnövény is a tiltólista elején áll – színes virágai és csinos, kerek levelei könnyen kóstolásra csábíthatják a kicsiket. 

A veszélyforrást a benne található sav jelenti, amely erősen mérgező, maró hatású, így különösen ügyelj rá, hogy a gyerkőc ne érje el!

Ha mégis elrágcsált belőle, itass vele bő folyadékot, és a biztonság kedvéért vidd el orvoshoz!

Leander Kép forrása: oleander.ro

6/7 Leander

Szintén sok terasz éke ez a gyönyörű, mediterrán hangulatot árasztó virág, amely határon innen és túl is nagy népszerűségnek örvend.

A növény részei olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek a szervezetbe jutva rosszullétet okoznak.

A tipikus mérgezési tüneteken túl komolyabb esetben keringési zavarok is felléphetnek, tehát nem gyerekjáték!

Kroton Kép forrása: happymodern.ru

7/7 Kroton

A színpompás, dekoratív szobanövények táborát erősíti, amivel kifejezetten felhívhatja magára a kalandvágyó csöppségek figyelmét, ezért különösen veszélyes.

A trópusi növény tejnedve, ha bőrrel találkozik, irritációt, bőrpírt, kiütést válthat ki, lenyelve pedig gyomorgöcsöket, gyomorégést, hányást okozhat.