7 pofonegyszerű dolog, amit mégis szörnyen nehéz megmagyarázni

Írta: ,

Egy meg egy az kettő, a jobb és a bal egyértelmű, a bicikli működésénél pedig nincs egyszerűbb. De valóban így van? Készülj fel, hogy a következő összeállítás hatására újra kell gondolnod a legalapvetőbb dolgokat…

Az „1+1=2” bizonyítása 300 oldalas

Az „egy meg egy” alighanem a legelső számtani törvényszerűség, amivel találkoztál. Az összeadás és a kivonás a létező legegyszerűbb művelet, hiszen ha egy almád volt, és valakitől kapsz még egyet, akkor már kettő lesz.

Amikor pedig az illető visszaveszi, megmarad egy. A számok nyelvén azonban koránsem ennyire magától értetődő ugyanez, mivel az „1+1=2” tételt több mint 300 oldalas leírással sikerült csak bebizonyítani, ráadásul a XX. században. 
 
Ha nem hiszel nekünk, nézz utána! A kulcsszavak: Bertand Russell, Principia Mathematica.
A „majdnem biztosan” koncepciója kész rémálom

A te életedben is előfordulnak olyan események, amelyekről előre tudod, hogy csaknem teljes bizonyossággal bekövetkeznek. Nyugodtan mondhatod ilyenkor, hogy tulajdonképpen garantált a dolog, ám ettől még logikailag csöppet sincs rendben.

Statisztikai értelemben létezik ugyan a koncepció, ám első látásra meglehetősen bonyolult. A fogalom lényege, hogy egy adott esemény még 100%-os valószínűség mellett sem feltétlenül következik be.
 
Hétköznapi példával élve: ha egymilliószor feldobsz egy pénzérmét, tuti, hogy legalább egyszer fej lesz az eredmény. Elméletileg azonban van egy hajszálnyi esély arra, hogy mindig írás jöjjön ki…