7 magyar ember, aki példakép lehetne

Jankovics Anna
Írta: ,
7 magyar ember, aki példakép lehetne
Szeretném hinni, hogy ma is születnek emberek, akik nem ismernek akadályokat, és önfeláldozó munkájukkal, tudásvágyukkal, legalább a világ egy kicsi részét képesek lesznek megváltani. A teljesség igénye nélkül pár szó, pár emberről, aki példa lehet.
Kossuth Zsuzsa, Meszlényi Rudolfné 1817-1854
Kossuth Lajos legfiatalabb húga volt. Három gyereke született, korán özvegy maradt. Flór Ferenccel 1849-ben újjászervezte a honvédségi egészségügyi osztályt. 1849 áprilisában „az összes tábori kórházak főápolónőjének” nevezték ki.
Három hónap alatt, több mint 70 korszerű tábori kórház létesült segítségével. ’49 áprilisában felszólította a magyar nőket, hogy vegyenek részt a sebesültek ellátásában. A szabadságharc végéig járta az országot, és javítani próbált a betegellátás egyre rosszabbodó feltételeit. Alig tudunk róla valamit, mégis rengeteg intézmény, iskola viseli nevét.
Selye János 1907-1982
Édesapja magyar, édesanyja osztrák volt. Komáromban nőtt fel. A stressz kutatójaként szerzett világhírt, 1936-ban jelent meg ebben a témában első publikációja.
1964-ben jelent meg magyarul Az életünk és a stressz című könyve, mely hatalmas siker lett. Komáromban egyetemet és gimnáziumot, Vácon szakközépiskolát neveztek el róla.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató