Öngyilkosság és takarítás: 6 szeptemberi világnap, amiről tudnod kell

Írta: ,

Összegyűjtöttük, milyen világnapokkal vár az ősz első hónapja, és miért érdemes legalább egy kis elmélkedés erejéig „megünnepelned” őket.

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

A szeptember 10-i eseményt a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Szervezet hívta életre az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) karöltve. 

Már több mint 40 ország csatlakozott a kezdeményezéshez – és igen nagy szó, hogy egy cél a politikán felülemelkedve ennyi helyen közös érdek. 
 
Az ekkorra időzített tudományos publikációk, konferenciák és közegészségügyi kampányok célja annak az elhagyatott, reményvesztett állapotnak a megakadályozása, mely akár végzetes cselekvésre is sarkallhat. 
 
Sokkoló adat, hogy világszerte naponta körülbelül 3 000-en vetnek véget önkezűleg az életüknek, tehát minden 40. másodpercben öngyilkos lesz egy ember.
Az elsősegélynyújtás világnapja

Szeptember második szombatján, idén tehát 13-án tartják az elsősegélynyújtás világnapját.

Magyarországon hiába kötelező a jogosítvány megszerzéséhez egy ehhez kapcsolódó alapszintű vizsga, vészhelyzetben sajnos a legtöbben elbizonytalanodnak, mert nem bíznak eléggé a tudásukban
 
A világnap lényege, hogy felhívja rá a figyelmet, milyen könnyű életmentő információkhoz jutni, s alkalmazni őket. 
 
Szakértők szerint az életben maradási esélyek javulása mellett jelentősen csökkenne a betegek és a sérültek felépülési ideje, amennyiben az elsősegélynyújtás protokollja elterjedtebb lenne.