6 példaértékű sors – Elég bátrak vagyunk a fogyatékkal élők álmaihoz?

Írta: ,

Kívülről fújjuk a mondatokat: fogadd el önmagad, teljes értékűen éld meg azt, aki, ami, ahol vagy. Lassan belebetegszünk a tökéletességre való törekvésbe, de a példák azt mutatják, hogy ez nem szükséges a sikerhez…

Melanie Gaydos Kép forrása: cbsnewyork.files.wordpress.com

1/5 Melanie Gaydos

„Tényleg nem vagyok mindennapi, de soha nem gondoltam még magamra csúnyaként.”

Testének sajátosságait olyan fotók készítésénél használják a fotósok, melyek egy babaarcú modellnél semmitmondóak lennének. Ez az adottság egy jó fotóssal a művészet magasiskolája. Egytől egyig.

Kicsit gót, nagyon elvont, nagyon figyelemfelkeltő, néhol groteszk. Részt vesz divatbemutatókon, divatfotózásokon, tehát nem csupán művészi fotómodell.

Szakmáját igen komolyan veszi, hiszen nagyon jól csinálja. Kezdte azzal, hogy helyzetét, betegségét nem kívánta önsors rontással „megfejelni”. 

A hölgynek egy ritka genetikai betegsége van, ami miatt nem nő haja, nincsenek fogai. Képeit nézve lehetetlenség azt mondani, hogy csúnya. A „kifejező” a jó szó, tehát érti a modellség lényegét: a test egy láttató eszköz.

A modellség tehát nem a testi szépségről szól, hanem a láttatásról: az vagyok, amit látni akarsz, vagy az vagyok, amit egyáltalán nem akarsz látni.

Winnie Harlow Kép forrása: siempre-lindas.cl

2/5 Winnie Harlow

„Sokunknak van egyedi története, háttere… az enyém a testemre van festve.”

Isten szereti a változatosságot, szépérzéke és humorérzéke is van. Gondolom, Winnie ez utóbbit másként élte meg gyerekkorában, amikor tehénnek csúfolták, és betegsége kapcsán önbizalomhiánnyal, kétségbeeséssel küzdött.


Veszélyben vagy? 5 jele annak, hogy nem tiszteled saját magadat


Betegsége, a vitiligo tünete a pigmenthiány. Öt éves kora körül kezdtek betegségének jelei megmutatkozni. Így lett egy gyönyörű fekete bőrű kislányból egy gyönyörű fekete-fehér nő – és modell.

A Winnie Harlow mindössze 19 éves, Kanadában él, ahol csak „pöttyös” topmodellként emlegetik.

Deanne Bray, Troy Kotsur, és Marlee Matlin Kép forrása: cinemagia.ro

3/5 Deanne Bray, Troy Kotsur, és Marlee Matlin

Kotsur Arizonában született, siketként. Színészetet tanult, főleg színházi színészként dolgozik.

Siket színészként fellépett az USA-ban, Észak-Írországban, Dél-Afrikában is. A színészet mellett rendezőként is tevékenykedik. Felesége, Deanne Bray, a Sue Thomas: FBEye című filmből ismerős.

Másik kedvencünk a Mi a csudát tudunk a világról? című filmből Marlee Bethany Matlin, a főszereplő.

A színésznő 21 évesen lett Oscar-díjas, az Egy kisebb Isten gyermekei című filmben nyújtott alakításáért. A díjat egyébként jelbeszéddel köszönte meg.

Mázló Tímea, a magyar siket színésznő Kép forrása: nlc.hu

4/5 Mázló Tímea, a magyar siket színésznő

Hányan találkoztunk Magyarországon olyan ügyvéddel, orvossal, vagy egyéb, kommunikációhoz szorosan kapcsolódó szakmában dolgozóval, aki siket?

Országunk még gyerekcipőben jár az elfogadás terén, ahogy azt is figyelmen kívül hagyjuk, hogy azoknak az embereknek is vannak álmaik, akik fogyatékkal, betegséggel élnek.

Pedig csodákra képesek Magyarországon is, nem csak a tengerentúlon.

Ilyen Mázló Tímea is, aki színiiskolában végzett. Nem a Színművészeti Egyetemen, ahonnan még a mai napig nem érkezett válasz arra a kérdésére, hogy mi módon kaphat felmentést a hanggal kapcsolatos tárgyak alól.

A siketség egy észrevehető fogyatékosság, aminek hátrányait kiválóan lehet pótolni – akarattal. 

Tökéletes világ?

5/5 Tökéletes világ?

Egy fogyatékkal élő ember is akarhat, és el is érheti célját – ha segítünk neki, ha nem. Ha nem, az a mi lelki sivárságunkat tükrözi, a mi szegénységi bizonyítványunk. Ők bátrak. És mi vajon elég bátrak vagyunk az ő álmaikhoz, észrevenni azok megvalósulását?

A tökéletességre való törekvés következtében tökéletesen leamortizáljuk lelkünket, világunkat, Földünket. Ami szép, azt háborúval és környezetszennyezéssel elpusztítjuk, gyerekeink lelkét – ami a legszebb a világon – torzítjuk, hogy rosszul értelmezett elfogadásban, rosszul értelmezett sikerben lehessen részük, amikor felnőnek.

Amikor a világ azért nem tökéletes, mert ezer szín, forma, világnézet, csoda van benne, az a tökéletlenség tökéletessége, egy felsőbb hatalom sokszínű, jól működő játéka.

…és megint más, amikor mi tesszük tökéletlenné, önös érdekből és életünket megnyomorító félelmeink által. Az nem szép, és soha nem is lehet az, mert élhetetlen világot alkotunk.