6 gyakorlati tipp, amit tudnod kell a borról

Írta: ,

Hogyan, mennyi bort kell tölteni, és milyen pohárba? Mi a teendő a félig teli palackkal?  Hogyan kell tárolni a bort a pincében és a lakásban? Milyen kapcsolat fűzi a nőket a rozé pezsgőhöz, és hogyan kóstolnak bort? Ilyen kérdéseket érint Jens Priewe A bor ‒ Minden, amit a bor helyes kezeléséről tudni kell (Magyar Könyvklub, 2002.) című könyve, amelyből kiemeltünk néhány témát.

A borosüveg

1/6 A borosüveg

Az üvegpalack hozzátartozik a bor minőségéhez. A palack óvja élvezhetőségét: védi és konzerválja.

Azért esett az üvegre a választás, mert az íz szempontjából semleges, valamint ellenálló a csersavval szemben.

A zöld vagy barna üveg megszűri az UV-sugarakat is, ezért a bor színe nem változik. Az üveg formatartó és terhelhető is: a nagy pincészetekben akár 40 üveget is egymásra fektetnek, mégsem törnek el.

Tartja a hőmérsékletet, ami a bor szállításakor fontos. Törékenysége miatt azonban a kezelése óvatosságot igényel.

A palack nyaka szűkíti a folyadék és a levegő közti érintkezési felületet, a parafadugó pedig olyan tökéletesen lezárja, hogy a bor akár 25 évig is eláll az üvegben.

Az érzékeny bor

2/6 Az érzékeny bor

A bor érzékeny termék. Káros hatással van rá a fény, és hűvösséget igényel.

Előnyös, ha tároláskor a levegőnek magas a páratartalma. Képzelj el egy régi kastélyt boltíves pincéjével, ahol dideregsz. Az ilyen hőmérsékleti körülményeket kedveli a legjobban a bor.

A 12-14 Celsius fokon tárolt bor szinte azonnal felszolgálható. 6-18 fok között van ideális környezetben, de 20 fok körül sem károsodik.

Magasabb hőmérsékleten gyorsabban párolog, 25 fok fölött pedig megváltozhat az aromája, és olyan aromát vehet fel, ami a főtt gyümölcsre emlékeztet.

A jó borospincének nincs ablaka, mert a fény árthat a bornak: C-vitamin tartalma csökkenhet, és megzavarosodhat.

Újrahasználható kupak

3/6 Újrahasználható kupak

A kupak hasznos a bor csomagolásakor, de nem feltétlenül szükséges.

Díszíti a palackot, és őrzi a bor sértetlenségét. Készülhet ónból, alumíniumból, műanyagból.

Ezek közül a sztaniol szennyezi a környezetet a legkevésbé, és szinte 100 százalékban újrahasználható. A „sztaniol” szó az ón latin nevéből származik.

Ha nincs nyitószalag a kupakon, akkor illeszd a kés pengéjét a kupak pereme alatt vízszintesen az üveg nyakához, és közben forgasd az üveget.

Végül egyszerűen emeld le a kupakot

A borfolt eltávolítása

4/6 A borfolt eltávolítása

A vörösborfolt 95 Celsius-fokon történő mosással maradéktalanul eltávolítható.

De az értékes asztalterítők magas hőfokon összemehetek vagy kifakulhatnak, ezért a friss foltra azonnal sót kell szórni.

Ettől azért tűnik el, mert a só magába szívja a folyadékot.

Még jobb, ha először ásványvizet öntesz a borfoltra, hogy a víz eloszlassa szövetben a folyadékot, és a só a bort könnyebben magába szívhassa.

A kezelés után még maradhat bor a szövetben, de az kímélő mosással már eltávolítható.

Ha a bor nyakkendőre fröccsen, a nyakkendőt tisztítóba kell vinni, mert az anyaga nem mosható. 

A helyes töltésszint

5/6 A helyes töltésszint

A kis borospoharakat egyharmadig, a nagy kelyheket egynegyedig töltsd meg. Kivételt jelent a pezsgőspohár, ezt (majdnem) teletöltheted.

Nem ajánlatos színültig tölteni, mert a teli borospoharat nehéz a nyelénél tartani, és a buké hamar elszáll. A túltöltött pohár nem élvezetre, hanem féktelen ivásra késztet.

A túl kevés bor viszont „pocsolyának” tűnik, és az illat nem jut el az orrig.

A kitöltendő mennyiségnél mindig a pohár méretét kell figyelembe venni.

A félig teli palack

6/6 A félig teli palack

Az oxigén a bor ellensége. Emiatt a bor a felnyitás után már másnap állott ízű vagy teljesen oxidálódott lehet.

Az újborok állnak ellen legtovább az oxidációnak, mert még elég sok szabad kén van bennük, ami az oxigént leköti. A csersav szintén lassítja az oxidációs folyamatot. 

Ha a bor közvetlen fogyasztásra már alkalmatlan, főzéshez még felhasználható. A nyitott palackban maradt, frissességét vesztett, enyhén oxidálódott borral mártásokat lehet feljavítani.