6 gyakorlati tipp, amit tudnod kell a borról

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Hogyan, mennyi bort kell tölteni, és milyen pohárba? Mi a teendő a félig teli palackkal?  Hogyan kell tárolni a bort a pincében és a lakásban? Milyen kapcsolat fűzi a nőket a rozé pezsgőhöz, és hogyan kóstolnak bort? Ilyen kérdéseket érint Jens Priewe A bor ‒ Minden, amit a bor helyes kezeléséről tudni kell (Magyar Könyvklub, 2002.) című könyve, amelyből kiemeltünk néhány témát.

A borosüveg

Az üvegpalack hozzátartozik a bor minőségéhez. A palack óvja élvezhetőségét: védi és konzerválja.

Azért esett az üvegre a választás, mert az íz szempontjából semleges, valamint ellenálló a csersavval szemben.

A zöld vagy barna üveg megszűri az UV-sugarakat is, ezért a bor színe nem változik. Az üveg formatartó és terhelhető is: a nagy pincészetekben akár 40 üveget is egymásra fektetnek, mégsem törnek el.

Tartja a hőmérsékletet, ami a bor szállításakor fontos. Törékenysége miatt azonban a kezelése óvatosságot igényel.

A palack nyaka szűkíti a folyadék és a levegő közti érintkezési felületet, a parafadugó pedig olyan tökéletesen lezárja, hogy a bor akár 25 évig is eláll az üvegben.

Az érzékeny bor

A bor érzékeny termék. Káros hatással van rá a fény, és hűvösséget igényel.

Előnyös, ha tároláskor a levegőnek magas a páratartalma. Képzelj el egy régi kastélyt boltíves pincéjével, ahol dideregsz. Az ilyen hőmérsékleti körülményeket kedveli a legjobban a bor.

A 12-14 Celsius fokon tárolt bor szinte azonnal felszolgálható. 6-18 fok között van ideális környezetben, de 20 fok körül sem károsodik.

Magasabb hőmérsékleten gyorsabban párolog, 25 fok fölött pedig megváltozhat az aromája, és olyan aromát vehet fel, ami a főtt gyümölcsre emlékeztet.

A jó borospincének nincs ablaka, mert a fény árthat a bornak: C-vitamin tartalma csökkenhet, és megzavarosodhat.