6 dolog, amiről nem hitted volna, hogy már az ókoriak is ismerték

Írta: ,

Hajlamosak vagyunk az ókori emberre úgy gondolni, mint egyszerű vagy egyenesen primitív környezetben élő, elmaradott gondolkodású ősünkre – pedig ez távolról sincs így. Először is, érdemes belegondolni, hogy 2500 év az csupán 100 emberöltő. Száz generáció pedig semmi az emberfejlődésben. Az ókori ember pontosan ugyanolyan volt, mint mi, már ami a kreativitását, szellemi képességeit illeti. Csak sokkal több mindennel kellett megküzdenie, és talán az akkori átlagember nehezebb körülmények között élt, mint a mai. De erre sem vennék mérget…

Ókori kreatívitás Kép forrása: scryc.deviantart.com

1/6 Ókori kreatívitás

Az ókorban számtalan fantasztikus találmány született, az ókori tudósok találmányaira és kutatására támaszkodva épült fel a modern tudomány, az ókori nagy koponyák sokszor fantasztikus, sőt megmagyarázhatatlanul kreatív felfedezései és találmányai pedig napjainkig meghatározók mind a tudomány, mind a divat, mind a hétköznapi használati eszközök terén.

És most nem az iskolában tanultakra (a kerékre, a csillagászatra, az ókori harci gépezetekre, a görögtűzre, papiruszra, a Pitagorasz tételre, stb.) gondolok. Nézzünk pár meghökkentő hétköznapi, valamint néhány hátborzongató, megmagyarázhatatlan példát. Például mi lenne egy ókori egyiptomi ridikülben? Meg fogsz lepődni, mennyire hasonlítana a tartalma a tiédhez…

Smink Kép forrása: Pinterest, Sasha Crawley

2/6 Smink

Tudtad, hogy az ókori Egyiptomban mindenki viselt make up-ot?

Igen, mindenki, a férfiak is.

Stiftet készítettek ásványokból és koromból, amellyel a szemhéjukat és szemöldöküket húzták ki.

Mentolos cukorka Kép forrása: barefeetinthekitchen.com

3/6 Mentolos cukorka

Annak idején az emberek nagyon sokat adtak a megjelenésükre, mindenki illatos olajokat használt és odafigyeltek a fogaikra, a jó leheletre is.

Ezért frissítő cukorkát használtak, amelyet fenyőgyantából, mirhából, fahéjból készítettek.

Az alapanyagokat mézzel főzték össze, majd golyócskákat készítettek belőlük.

Óvszer Kép forrása: colorsporn.tumblr.com

4/6 Óvszer

A világtörténelem első óvszereit is az ókori Egyiptomban készítették időszámításuk előtt 1000 környékén – azaz laza 3000 éve.

Finom szövésű anyagból csinálták, amellyel a nem kívánt terhesség és a betegségek ellen védekeztek.

Ősi notebook? – Az antiküthérai szerkezet Kép forrása: blog.world-mysteries.com

5/6 Ősi notebook? – Az antiküthérai szerkezet

1902. május 17-én szivacshalászok bukkantak rá egy több mint 2000 éve elsüllyedt római hajó roncsai között, negyven méter mélységben, Antiküthéra szigete mellett.

Az óraműhöz hasonló szerkezet több mint harminc, kézzel készített fogaskerékből és tárcsából áll – ami azért izgalmas, mert kábé 1000 évvel régebbi, minthogy tudomásunk szerint egyáltalán feltalálták volna a fogaskereket.

Ógörög csillagászati feliratok és szimbólumok találhatók rajta, számos találgatás létezik a funkciójáról.

Távcső vagy szemüveg? Kép forrása: mohalka.com

6/6 Távcső vagy szemüveg?

A régészek a 3000 éves Nimród-lencsét az asszír Nimród uralkodói kastélyánál találták a mai Irak területén.

A csiszolt kristálylencse elkészítése nemcsak magas fokú technikai és csiszolási ismeretekre vall, hanem feltételez egy bizonyos csillagászati érdeklődést is. 

Ugye, hogy nem is sejtetted, milyen praktikus találmányaik voltak az ókori őseinknek?