5 állat, amelyik több embert öl meg, mint gondolnád – Veszélyesebbek, mint amilyennek hinnénk

Zabolai Margit
Írta: ,

Az oroszlánok pengeéles karmaikkal? A krokodilok csontot roppantó állkapcsukkal? Netán a vízilovak, amelyekről mindenki tudja, hogy korántsem olyan jámborak, mint amilyennek látszanak? Nem, erre a listára nem ők kerültek fel, hanem azok az állatok, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy tartanod kellene tőlük. Pedig jóval nagyobb eséllyel tudnának megölni, mint például egy fehér cápa.

1. Elefántok

Ezek a szelíd óriások elsősorban már-már emberi érzelmeik és kimagasló intelligenciájuk miatt ismertek, de a lomhának látszó, békés állatok valójában nagyon is halálosak tudnak lenni. Nem nehéz elképzelni, hogy egy elefánt, ha akar, könnyű szerrel el tud pusztítani egy embert – ha veszélyben érzi magát vagy az utódait, illetve párzási időszak van, és egy fiatal hímmel találkozol, jobb, ha menekülőre fogod.

Az elefántok évente átlagosan 500 ember haláláért felelnek – összehasonlításként, a cápák évente körülbelül 6 embert ölnek meg, persze az elefántoknak még mindig több oka van tartani az embertől.

A National Geography 2014-es cikke szerint az orvvadászok 3 év alatt 100 000 elefántot pusztítottak el.

2. Szalagféreg

Na, ez aztán tényleg egy váratlan állat a listán: ha potenciálisan halálos élőlényekről van szó, keveseknek jut eszébe ez a parazita, egyrészt, mert eleve kevesebben tudnak a létezéséről, mint mondjuk a krokodilokéról, másrészt, mert utóbbi halálos állkapcsokkal és elképesztő fizikai erővel bír, előbbi pedig csak mikroszkóp alatt látható. Mégis, a szalagféreg, ami egy cysticercosis nevű fertőzésért felelős, évente 700 ember halálát okozza – a krokodilok nagyjából 1 000 embert ölnek meg, szóval az apró parazita méreteihez képest valóban elképesztően veszedelmes.

3. Orsóféreg

Ha már a parazitáknál tartunk: az Ascaris lumbricoides egy olyan fertőzést terjeszt, ami egy 2013-as tanulmány szerint évente 4 500 ember halálát okozza a világon, vagyis ez a láthatatlan parazita négy és félszer több embert pusztít el, mint a krokodilok, és körülbelül 200-szor halálosabb, mint az oroszlánok, amelyek évente átlagosan 22 ember haláláért felelősek.

A WHO szerint a fertőzés az emberi vékonybélben jön létre, és többnyire inkább gyerekeket érint.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?