5 tudományos tény a testvérekről, amit még biztosan nem hallottál

Kerekes Vivien
Írta: ,

Az biztos, hogy nincs a világon még egy olyan kapcsolat, mint ami közted és a testvéred, testvéreid között van. Már a legelső naptól kezdve szövetségesek voltatok, és egészen a legutolsóig azok is maradtok. Ennek a különleges kapcsolatnak mindig is kiemelt figyelmet szentelt a tudomány, számos kutatás foglalkozott testvérpárokkal mind testi, mind lelki folyamatokat vizsgálva. Most öt olyan különleges tényt gyűjtöttünk össze a testvérekről, amit még biztosan nem hallottál.

Minél több tesód van, annál alacsonyabb leszel – legalábbis egy brit felmérés szerint.

A kutatásban 14.000 gyermek vett részt, az eredmények pedig  azt mutatták, hogy ha harmadikként, vagy később érkezel a családba, körülbelül két és fél centivel lehetsz kisebb a többieknél.

Noha az pontosan nem derült ki, mi lehet ennek az oka, de a tudósoknak van pár ötletük.

Leginkább azt tartják valószínűnek, hogy mire megszületik a legfiatalabb gyermek, a szülőknek már sokkal kevesebb idejük és pénzük van megadni neki azt a figyelmet, amit a legnagyobb kapott, ami így hat a fejlődésére.

Bűvös száz Kép forrása: providenceltddesign.com

A testvérek száma és a születési sorrend kihatással lehet az egészségre is.

A legkisebb gyermekeknél sokkal kevesebb az esélye annak, hogy allergiával, vagy például ekcémával fognak küzdeni.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy mire megérkeznek a családba, a nagyobbak már ott vannak – velük együtt pedig a bacilusok is, amikkel segítenek megerősíteni a kisbabák immunrendszerét.

Mégis, ettől függetlenül az elsőszülöttek ünnepelhetik meg leggyakrabban a 100. születésnapjukat.

És hogy mi ennek az oka? Kutatók szerint sokat számít az, hogy az anyuka mennyi idősen lett kismama: ha viszonylag fiatalon, annál nagyobb eséllyel hoz makkegészséges gyermeket a világra.