5 tudományos tény a testvérekről, amit még biztosan nem hallottál

Írta: ,

Az biztos, hogy nincs a világon még egy olyan kapcsolat, mint ami közted és a testvéred, testvéreid között van. Már a legelső naptól kezdve szövetségesek voltatok, és egészen a legutolsóig azok is maradtok. Ennek a különleges kapcsolatnak mindig is kiemelt figyelmet szentelt a tudomány, számos kutatás foglalkozott testvérpárokkal mind testi, mind lelki folyamatokat vizsgálva. Most öt olyan különleges tényt gyűjtöttünk össze a testvérekről, amit még biztosan nem hallottál.

1/5 Minél később, annál kisebb

Minél több tesód van, annál alacsonyabb leszel – legalábbis egy brit felmérés szerint.

A kutatásban 14.000 gyermek vett részt, az eredmények pedig  azt mutatták, hogy ha harmadikként, vagy később érkezel a családba, körülbelül két és fél centivel lehetsz kisebb a többieknél.

Noha az pontosan nem derült ki, mi lehet ennek az oka, de a tudósoknak van pár ötletük.

Leginkább azt tartják valószínűnek, hogy mire megszületik a legfiatalabb gyermek, a szülőknek már sokkal kevesebb idejük és pénzük van megadni neki azt a figyelmet, amit a legnagyobb kapott, ami így hat a fejlődésére.

Bűvös száz Kép forrása: providenceltddesign.com

2/5 Bűvös száz

A testvérek száma és a születési sorrend kihatással lehet az egészségre is.

A legkisebb gyermekeknél sokkal kevesebb az esélye annak, hogy allergiával, vagy például ekcémával fognak küzdeni.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy mire megérkeznek a családba, a nagyobbak már ott vannak – velük együtt pedig a bacilusok is, amikkel segítenek megerősíteni a kisbabák immunrendszerét.

Mégis, ettől függetlenül az elsőszülöttek ünnepelhetik meg leggyakrabban a 100. születésnapjukat.

És hogy mi ennek az oka? Kutatók szerint sokat számít az, hogy az anyuka mennyi idősen lett kismama: ha viszonylag fiatalon, annál nagyobb eséllyel hoz makkegészséges gyermeket a világra.

Sok jó ember… Kép forrása: ideas.thenest.com

3/5 Sok jó ember…

Egy ohio-i egyetem kutatásai alapján kijelenthetjük, hogy minél többen vagytok gyermekek a családban, annál boldogabb szerelmi életed lehet!

A felmérés szerint minden testvéred körülbelül 2%-kal csökkenti ugyanis az esélyét annak, hogy valaha is el fogsz válni.

De hogyan kapcsolódik ez a két dolog egymáshoz? Mivel rengeteg ember vett téged körül már óvodás korod óta, alaposan megtanultad, hogyan kezeld a konfliktusokat, és ismered már az együttélésnél felmerülő problémákat.

Ezeket pedig bármikor könnyen tudod hasznosítani a pároddal való összebútorozást követően.

Testvér gyógyszerek helyett Kép forrása: spearmintbaby.com

4/5 Testvér gyógyszerek helyett

Ha a főiskolai évek alatt is legalább olyan közeli kapcsolatban maradsz a tesóiddal, mint amikor még otthon laktatok, azzal az egészségednek is jót teszel.

A Harvard Egyetem felmérései alapján azok, akik a húszas éveik során is napi szinten beszélgettek egymással, 65 éves korukban sem tapasztaltak semmiféle érzelmi problémát.

Ráadásul a jó viszony nem csak a léleknek lehet hasznos.

A kutatók szerint ezzel megelőzheted a depressziót, sőt, még a szívbetegségek kialakulásának esélye is sokkal csekélyebb.

Egy anya, két apa Kép forrása: babynameslog.com

5/5 Egy anya, két apa

Még az ikertestvéreknél is előfordulhat olykor, hogy két külön édesapától származnak.

2009-ben egy Mia Washington nevű asszony épp így járt – egy a millióból az esélye annak, hogy ez bárkinél is bekövetkezzen.

Általában havonta csak egyetlen petesejt érik meg a testedben, de nagyon ritkán előfordul, hogy megduplázódik ez a szám.

Mia esetében is ez állt a háttérben, amihez ha hozzáadjuk, hogy 5 napon belül két férfivel is együtt volt, az ikerbabákat kapjuk végeredményül – méghozzá két apukától.