5 sikeres nő, akiről te is példát vehetsz! Ismerd meg az életútjukat

Boros Mariann
Írta: ,
5 sikeres nő, akiről te is példát vehetsz! Ismerd meg az életútjukat

Mostanában különösen aktuális a téma, hogy mennyire teljesedhet ki egy nő a karrierjében. Összeállításunkban olyan nőket mutatunk be, akik irigylésre méltón sikeres életpályát tudhatnak magukénak, inspirálódj te is általuk, megismerve honnan és hova jutottak.

1. Anna Wintour

Anna Wintourt „tűsarkas Sztálinként” is szokás emlegetni, ami sokat elárul stílusáról és munkamoráljáról. Mindenesetre kétségtelen, hogy évtizedek óta a divatipar egyik meghatározó alakja. A londoni születésű Anna újságírócsaládba született, így azt gondolhatnánk, nem csoda, hogy ő is erre a pályára lépett, ám meglehetősen göröngyös út vezetett odáig, hogy 1986-ban a brit, majd két évvel később az amerikai Vogue főszerkesztője lett.

Lázadó tiniként otthagyta az iskolát, és a továbbtanulás helyett inkább a Harrodsnál válllalt gyakornoki állást. Újságírói karrierje a hetvenes évek elején kezdődött a Harper’s Bazaar-nál, majd végigjárva a ranglétrát ért el egészen a Vogue-ig – merész ötleteivel és újításaival kivívta a divatszakma elismerését.

Napjai szigorú rendben telnek, munkatársai ellentmondást nem tűrő, zárkózott nőnek tartják – sokat elárul róla, hogy szenzációként hozták le a lapok, amikor kezében Victoria Beckham kislányával sikerült olyan fotót készíteni róla, amin mosolyog. Két gyereke született David Shaffer gyermekpszichológustól, ám 1999-ben elváltak. Noha ő maga sosem ismerte el, egyértelműen róla mintázták a nagy sikerű Az ördög Pradát visel című vígjáték főszereplőjét, akit Meryl Streep keltett életre. 

A ma már 66 éves Anna Wintour védjegyévé vált a bubi frizura, melyet 14 éves kora óta visel, valamint a nagy, fekete keretes napszemüveg, mellyel talán az arcán átfutó érzelmeket kívánja leplezni.

2. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey nagyon mélyről jutott nagyon magasra – 1954-ben nem kívánt gyerekként született egy tinédzserpár első gyermekeként, kisgyerekkorában a nagymamája nevelte. Miután anyja ismét magához vette, Oprah-t unokatestvére és nagybátyja is szexuálisan zaklatta – talán ebből a szörnyű tapasztalatból merítve tudta később olyan hitelesen alakítani Celi karakterét Steven Spielberg Bíborszín című drámájában, amely egy szexuálisan bántalmazott kislány életét mutatja be.

Édesanyjához hasonlóan ő maga is tinédzserként terhes lett, ám kisfia néhány napot élt csupán. A tragédia után Oprah a tanulásba vetette magát, végül édesapja ösztönzésére egyetemre ment, ahol médiatudományt hallgatott, és a nyolcvanas években már a chicagói tévénél dolgozott. Hamar saját showműsort kapott, mely hónapokon belül nem várt népszerűséget hozott a csatornának és Oprahnak, akit a közönség és a kritikusok is imádtak, műsorát pedig áttették főműsoridőbe, ahova hosszú évekre bebetonozta magát.

A milliós rajongótábor mellett Oprah milliós nagyságrendű vagyonra is szert tett az évek során, ám 2010-ben bejelentette visszavonulását a tévézéstől. Saját műsora mellett színésznőként is kipróbálta magát, szerzőként pedig több sikeres könyvet is magáénak tudhat.

3. Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg neve talán kevésbé cseng ismerősen, pedig nem kisebb cég ügyvezető igazgatója, mint a Facebook.  A 46 éves Sheryl Washington D.C.-ben született egy zsidó család legidősebb gyermekeként. Iskoláit végig osztályelsőként végezte, így egyenes út vezetett számára a Harvardra, ahol közgazdaságtant tanult, egyetemi éveit peidg ugyancsak summa cum laude diplomával zárta 1991-ben.

Kép forrása: thelegacyproject.co.za

Már az egyetem alatt dolgozni kezdett a Women in Economics and Government elnevezésű szervezetnél, majd a World Banknál, miközben a mesterszakot is elvégezte a Harvardon – talán már nem meglepő, hogy kitűnő eredménnyel. Sherylt tehetsége és szorgalma egészen a Google-ig repítette, ahol 2001-től 2008-ig dolgozott, az online reklámértékesítésért felelt.

Marc Zuckerberggel 2007-ben egy karácsonyi partin találkozott, személyesen ő csábította el a Google-től a Facebookhoz. Sheryl hamar felismerte a közösségi oldalban rejlő lehetőségeket, a korábbi irányvonalakkal szemben arra koncentrált, miként lehet minél nagyobb profitot elérni az oldalon futó reklámok által.

Munkájának köszönhetően gigantikus méreteket ölt a Facebook profitja, így nem csoda, hogy Sheryl Sandberg neve évről-évre feltűnik különböző magazinok, például a Fortune vagy a Forbes listáin – a legbefolyásosabb, legerősebb nők között tartják számon.

4. Rania Al-Abdullah


Kép forrása: qatarconferences.org

A jordán királynőt a Forbes már 2005-ben a világ 100 legbefolyásosabb nője közé sorolta. Sokan egyenesen a néhai Dianához hasonlítják – a népszerűség mellet más hasonlóságok is felfedezhetők az életútjukban, főképp a nép szeretete és a karitatív munka a közös vonás.  A 45 éves Rania sem királyi családból származik, palesztin szülők gyermekeként született Kuvaitban, itt folytatta általános és középiskolai tanulmányait, egyetemre pedig Kairóban járt.

Az üzleti diploma megszerzése után a bankszektorban helyezkedett el, majd az Apple-nél dolgozott. Ekkoriban ismerte meg Jordánia későbbi uralkodóját, II. Abdullahot, akivel 1993-ban álltak az oltár elé. Miután férje 1999-ben trónra lépett, Rania egycsapásra a figyelem középpontjába került, mely posztja mellett bizonyára feltűnő szépségének is köszönhető. Ám semmiképp sem mondhatni rá, hogy üresfejű báb lenne férje oldalán, hiszen a királyné különösen érzékeny a társadalmi problémák iránt – több alapítvány tagjaként célkitűzésének tartja az ország modernizálását és az életszínvonal növelését Jordániában, emellett pedig küzd a nők és gyerekek egyenjogúságáért is.

Legutóbb akkor figyelt fel rá a nemzetközi sajtó, amikor az ISIS által elkövetett terrortámadások kapcsán hallatta hangját – 2015 decemberében a római La Sapienza egyetemen tiszteletbeli doktorrá avatása utáni köszönő beszédében fogalmazta meg gondolatait a témában. A királynőnek két fia és két lánya született az évek során.

5. Irene Rosenfeld


Kép forrása: uschamberfoundation.org

A Forbes és más magazinok listáin többször is előkelő helyre kerülő Irene Rosenfeld a Kraft Foods vezérigazgatójaként dolgozik. A 62 éves üzletasszony Irene Bleckerként látta meg a napvilágot a New York állambeli Westbury-ben, és már gyerekként kiemelkedett társai közül – amellett, hogy kitűnő tanuló volt, szerkesztette a diákújságot, gyerekkórusban énekelt és a csapatsportokban is jeleskedett. Állítólag már ekkoriban arról álmodozott, hogy egyszer majd ő lesz az Egyesült Államok elnöke, és bár ez a vágya ez idáig nem teljesült, bámulatos módon ívelt felfelé a karrierje, mióta kikerült a Cornell Egyetemről, ahol a marketingből és statisztikából PhD-zott (emellett egyébként pszichológiából is diplomát szerzett).

Az egyetem után a Dancer Fitzgerald reklámügynökségnél vállalt munkát, majd a General Foods-nál kezdett el piackutatóként dolgozni. 2004-ben a cég egyik leányvállalatának igazgatója lett, majd két év múlva a már Kraft Foodsként működő vállalat vezérigazgatói pozícióját bízták rá. Ezekben az években már olyan rangos újságok foglalkoztak karrierjével és sikereivel, mint a The Wall Street Journal, a Forbes szerint már 2010-ben közel 20 millió dollárt keresett. Amellett, hogy munkájában a maximumra törekszik, tevékeny tagja a chicagói Gazdasági Klubnak, az Élelmiszergyártók Szövetségének és a Cornell Egyetem vagyonkezelő bizottságának is, adományaival rendszeresen támogat egészségügyi szervezeteket.

Első férje Philip Rosenfeld volt, aki szintén fényes karriert futott be az IBM-nél, tőle született két lánya. A férfi halála után Richard Illgen befektetési brókerrel házasodott össze, akivel Kenilworth Village-ben, a Michigan tó partján élnek.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?