5 népi babona, amit húsvétkor próbálhatsz ki - Próbáld ki, bejönnek-e!

Zabolai Margit
Írta: ,

A húsvét keresztény ünnep, de ettől még természetesen rengeteg népi babona kapcsolódik hozzá, melyek ugyanúgy történelmünk részei. Ha szívesen kipróbálnád valamelyiket, itt van néhány kedves szokás, ami a hagyomány szerint szerelmet vagy szerencsét hozhat.

Oszd meg a tojást!

A hímes tojást csak akkor egyétek meg, ha ehhez megfelelő festékkel dekoráltátok a tojáshéjat.

Ha festett tojást teszel, akkor azt a hagyomány szerint nem érdemes egyedül majszolnod, hanem meg kell osztani valakivel, aki közel áll a szívedhez.

A hagyomány szerint ugyanis azok, akik húsvét napján közösen esznek meg egy tojást, a következő évben, ha eltévednek is, egymáshoz mindig visszatalálnak majd, emlékezve arra, kivel osztották meg a húsvéti tojásukat.

Varázserejű morzsa

A húsvéti ételeknek hagyományosan különleges erőt tulajdonítanak, vannak olyan területek, ahol a húsvéti sonka csontját a gyümölcsfára kötözték, hogy az majd gazdag termést hozzon.

Mágikus erőt tulajdonítottak a húsvéti kalács morzsájának is, így azt semmiképpen se dobd ki, szórd el a kertben, vagy legalábbis a balkonládában, mert a hagyomány szerint nem csak a termőföldet teszi gazdagabbá, de a közelben lakóknak is egész évben gazdagságot és sikert hozhat.