5 népi babona, amit húsvétkor próbálhatsz ki - Próbáld ki, bejönnek-e!

Írta: ,

A húsvét keresztény ünnep, de ettől még természetesen rengeteg népi babona kapcsolódik hozzá, melyek ugyanúgy történelmünk részei. Ha szívesen kipróbálnád valamelyiket, itt van néhány kedves szokás, ami a hagyomány szerint szerelmet vagy szerencsét hozhat.

Oszd meg a tojást!

1/5 Oszd meg a tojást!

A hímes tojást csak akkor egyétek meg, ha ehhez megfelelő festékkel dekoráltátok a tojáshéjat.

Ha festett tojást teszel, akkor azt a hagyomány szerint nem érdemes egyedül majszolnod, hanem meg kell osztani valakivel, aki közel áll a szívedhez.

A hagyomány szerint ugyanis azok, akik húsvét napján közösen esznek meg egy tojást, a következő évben, ha eltévednek is, egymáshoz mindig visszatalálnak majd, emlékezve arra, kivel osztották meg a húsvéti tojásukat.

Varázserejű morzsa

2/5 Varázserejű morzsa

A húsvéti ételeknek hagyományosan különleges erőt tulajdonítanak, vannak olyan területek, ahol a húsvéti sonka csontját a gyümölcsfára kötözték, hogy az majd gazdag termést hozzon.

Mágikus erőt tulajdonítottak a húsvéti kalács morzsájának is, így azt semmiképpen se dobd ki, szórd el a kertben, vagy legalábbis a balkonládában, mert a hagyomány szerint nem csak a termőföldet teszi gazdagabbá, de a közelben lakóknak is egész évben gazdagságot és sikert hozhat.

Szerelemhozó barka

3/5 Szerelemhozó barka

A barka a húsvét egyik legrégebbi jelképe, és egykoron annyira tiszteletben tartották, hogy még a templomba is elvitték a barkaágakat, ahol aztán a pap megszentelte azokat.

Ha téged inkább a népi babona érdekelne, akkor állíts az asztalra egy vázába néhány barka ágat, és ezekre akassz piros tojásokat.

A hagyomány szerint a barka elhozza a szerelmet, a piros szín szintén az érzelmeket erősíti, a tojás pedig a termékenységet szimbolizálja, így ez a babona abban is segít, hogy egy gyümölcsöző kapcsolatot vonzz be az életedbe, megerősítsd a szerelmedet, illetve a hagyomány szerint a gyermekáldásra vároknak is jó szerencsét hoz.

Reggeli fürdő

4/5 Reggeli fürdő

A babona ugyan kora reggeli fürdésről szól a patakban, de egyes verziók szerint a hideg vizes zuhany is segít abban húsvét reggelén, hogy egész évben egészséges maradj.

A rituális megtisztuláshoz persze egy kellemes fürdőt is vehetsz, finom illóolajokkal és gyertyákkal, hiszen ennek a babonának csak az a lényege, hogy a feltámadás, újrakezdés ünnepén te is magad mögött hagyd a gondokat, lemosd az elmúlt időszak gondjait és sebeit, és megtisztulva, frissen lépj ki a böjti időszakból.

Ölts új ruhát!

5/5 Ölts új ruhát!

A húsvéti hagyomány szerint egész évben szerencséje lesz annak, aki húsvét napján új ruhába bújik, és gazdagság is vár rá, így végül is ebben az időszakban az új ruha vásárlását akár beruházásnak is tekintheted.

Persze, nem kell egy egész öltözetnyi új ruhára beruházni, elég egy darab is, de ha az piros, akkor mindenképpen megerősíted a babona hatékonyságát.

Köthetsz a derekadra egy piros szalagot, vagy a hajadba egy piros pántlikát is azért, hogy egy esztendőn keresztül melléd szegődjön a szerencse.