5 mindennapi szokás, amit a sikeres emberek követnek: te is kipróbálhatod őket!

Írta: ,

Te is irigykedve nézel azokra, akiknek mintha minden gyorsabban menne, és úgy tűnik, egy napjuk 26 órából áll? Vannak, akik egyszerűen úgy vannak huzalozva, hogy produktívabbak legyenek – ebben azonban mindennapi szokásaik is segítik őket, és titkaikat te magad is ellesheted.

Nem lógják el az edzést Kép forrása: undrey/Depositphotos

1/5 Nem lógják el az edzést

A rendszeres testmozgásnak számos előnye van, de legalább ennyi kifogást is találunk rá. Az egyik legnépszerűbb kibúvó az időhiány, pedig valójában a testedzés éppen hogy jót tesz a produktivitásnak.

Már heti 3-4 alkalom 30 perces testmozgás is segít, hogy aktívabbá, tevékenyebbé válj – állítják a kutatások.

Azok, akik ennyi időt szántak a mozgásra, aktívabbak lettek a munkájuk terén is, és gyorsabban érték el a szakmai céljaikat.

Részben ez azért lehet, mert a sporttól egyszerűen jobb kedvűek, így hatékonyabbak is leszünk, részben pedig azért, mert a testmozgás tudatosságra, az energiánk beosztására és kitartásra is nevel.

Kikapcsolják az elektronikus kütyüket Kép forrása: mishkah.com.au

2/5 Kikapcsolják az elektronikus kütyüket

Akár éppen egy egészséges szünetet tartanak, akár a munkába vetik bele magukat, a produktív emberek nem felejtik el kikapcsolni maguk körül azokat az elektromos készülékeket, amelyek nem szükségesek éppen ahhoz, amit csinálnak.

Számos felmérés bebizonyította már, hogy a multitasking hosszú távon nem válik előnyünkre, valójában sokkal hamarabb végzünk, ha a feladatainkat egymás után, de mindegyikre teljes figyelmet fordítva kerítünk sort.

A telefonod csekkolása, a közösségi oldal pittyegése vagy egy hírlevél a postafiókodban nagyon gyorsan tudja elvonni a figyelmedet és kizökkent az egyébként felvett munkatempódból.

3/5 A boldogságra fókuszálnak

Apróságnak tűnik, mégis hatalmas különbséget jelent, és ha belegondolsz, mindez nem is olyan meglepő.

A produktív emberek igyekeznek örömet lelni abban, amit éppen csinálnak – vagyis nem azzal biztatják magukat, hogy ha most a munkára figyelnek, akkor hamarabb túl lehetnek a kötelességeiken, hanem emlékeztetik magukat arra, hogy örömöt keressenek a rájuk váró kihívásokban, és megpróbáljanak a legjobbak lenni abban, amit csinálnak.

Ha már a munka közben is örömet éreznek, ha nem nyugszanak bele az áldozat szerepébe, nem csak könnyebben, de gyorsabban is érik el a céljaikat.

Kialusszák magukat Kép forrása: instagram.com

4/5 Kialusszák magukat

A főiskolán még beválhatott, hogy hajnalig írsz egy beadandót, aztán feltankolod magad kávéval, és még a másnap délutáni szemináriumokon is remekelsz, de lássuk be, az emberi test azért nem erre van kitalálva.

A rendszeres, 8 órás alvás fontosságáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig sokszor nem is kell több az aktivitáshoz, csak az, hogy valóban kipihentek legyünk.

A produktív emberekre jellemzőbb, hogy nagyjából ugyanabban az időpontban fekszenek le és ugyanakkor kelnek fel, és eleget alszanak. Így a testük pontosan tudja, mikor van itt a pihenés ideje, és mikor a munkáé.

Rendben tartják a munkakörnyezetüket Kép forrása: honeywerehome.com

5/5 Rendben tartják a munkakörnyezetüket

Egy fotó a családodról, egy kedves, vicces kép vagy egy motiváló idézet természetesen segíthet, hogy jobban érezd magad a munkakörnyezetedben, és nem is arról van szó, hogy spártai szigorral kell távol tartanod mindent az íróasztalodtól, ami nem a munkához kapcsolódik, de ne feledd, hogy miért ültél le ide – próbálj olyan körülményeket teremteni, amelyek a koncentrációt segítik elő!

Jó, ha van előtted valami, amin látod a fontos feladatokat, határidőket, és a felmérések szerint némi zöld is segít, hogy produktívabban végezd a munkádat, ezért például egy kis cserepes virágnak nyugodtan helyet csinálhatsz az asztalodon. A fölösleges kacatokat, már elrendezett papírokat azonban ne hagyd szanaszét.

A valóban produktív emberek mindig rendet tesznek maguk körül, mielőtt egy komolyabb feladathoz fognak, hogy semmi ne vonja el a figyelmüket.

Rendezett környezet – rendezett gondolatok!