5 megdöbbentő eset az elmúlt 200 év magyar történelméből

Írta: ,

Tudtad, hogy a 19-20. századi magyar történelem számos olyan ledöbbentő, hátborzongató történetet tartalmaz, melyek a mai napig találgatások tárgyát képezik? Előző két évszázadunk számos titkot temetett el magával, melyeknek valószínűleg már soha, senki nem fog a végére járni.

Latinovits Zoltán halála Kép forrása: kerettelen.blogspot.hu

1/5 Latinovits Zoltán halála

Az egyik legnagyobb magyar színészlegenda halálának körülményei máig tisztázatlanok. Latinovits karrierjének csúcsán, oldalán élete szerelmével, Ruttkai Évával, nem tűnt olyan embernek, aki önként távozna e világból.

Mégis, egy nap a balatonszemesi vonatállomáson a vonat alá került.

Egyesek úgy vélik, baleset történt, mások szerint öngyilkosság.

A vonatvezető nyilatkozata szerint a színész a sínek mellett sétált, majd mikor közeledett a vonat, elé ugrott. Ám a beszámoló több ponton is kérdéseket vet fel, illetve Ruttkai Éva elbeszélései alapján is kétséges, hogy valóban öngyilkosság történt-e. 

A tiszazugi asszonyok Kép forrása: ujkor.hu

2/5 A tiszazugi asszonyok

A tiszazugi asszonyok esete hatalmas port kavart a 20. század első felében, olyannyira, hogy még a nemzetközi sajtót is megjárta a hír.

"Válás? Ugyan már!" – gondolhatták a háziasszonyok, ugyanis megunt férjeik ellen úgy lázadtak, hogy gondosan, minden nap arzént csempésztek életük párjának ételébe, italába.

Tiszazug férfi tagjai így szép lassan hullani kezdtek, amely egyre gyanúsabbá vált a környéken, mire végül ki nem derült a megdöbbentő igazság.

Közel 160 gyilkosságra derült fény, és az eset számos szociológiai kutatás tárgyát képezi a mai napig.

Soós Imre öngyilkossága Kép forrása: kulturkozpont.hu

3/5 Soós Imre öngyilkossága

Tudtad, hogy a Körhinta című film állandóan mosolygó, jókedvű főhősét alakító színész bizony súlyos lelki sérelmekkel, gondokkal küzdött?

Számos sikerfilmben szerepelt, a közönség és a szakma egyaránt imádta, azonban ő képtelen volt feldolgozni paraszti származásából fakadóan a vidék és a pörgő, felszínes nagyváros közötti éles ellentétet.

Sokak szerint ez vezetett ahhoz, hogy életének önként vetett véget, azonban vannak, akik nem így vélekednek...

A tiszaeszlári per Kép forrása: Wikipedia

4/5 A tiszaeszlári per

A tiszaeszlári vérvád a mai napig felkelti számos kutató, de akár filmes érdeklődését is.

Anno Erdély Miklós forgatott experimentális filmet az esetről, mely a tiszaeszlári lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásáról szól.

A lány a boltból tartott hazafelé, ám útközben nyoma veszett. Később találtak egy holttestet, amely számos ponton megegyezett Solymosi Eszter tulajdonságaival (kor, alkat, ruhák), azonban anyja és a húga azt állította, nem ő az.

A gyilkosság és a per körülményei mind a rejtély tárgyát képezik, melynek következtében az 1800-as években megtörtént üggyel a mai napig foglalkoznak számos fórumon.

A biatorbágyi merénylet Kép forrása: iho.hu

5/5 A biatorbágyi merénylet

Az 1931-ben megtörtént bűntény szintén a mai napig szóbeszéd tárgyát képezi.

A biatorbágyi viadukt vasúti sínének felrobbantása ugyanis felvet számos olyan kérdést, melyet nehéz teljes bizonyossággal megválaszolni.

A merénylő, Matuska Szilveszter számításaiba hiba csúszott, ugyanis a menetrend szerint a robbanás időpontjában egy tehervonatnak kellett volna áthaladnia a viadukton, de mivel az késett, így előre engedtek egy gyorsvonatot. 22 ember halt meg a merényletben.

A rendőrség egy levelet is talált a helyszínen a következő szöveggel: „Munkások, nincsen jogotok, hát majd mi kieszközöljük a kapitalistákkal szemben…”