5 közelgő természetbarát világnap, amiről érdemes tudnod

Bodnár Alexa
Írta: ,

Az ősz kezdetével számos zöld világnapot tartanak, melyek közül többhöz hazánk is csatlakozott. Ezeknek a napoknak a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen sokat fogyasztunk, pazarolunk, és mennyire el tudjuk hanyagolni a bolygónk tisztaságát. Összeállításunkban megismerkedhetsz pár ilyen akciónappal, hátha te is csatlakoznál valamelyik kezdeményezéshez.

Szeptember 16. – Az ózon világnapja Kép forrása: souhailbog.co.vu

1987. szeptember 16-án írták alá a sztratoszférikus ózonréteg védelméről szóló egyezményt. 46 ország állt a kezdeményezés mellé, a számuk mára 189-re növekedett. Hazánk az egyezményt 1989-ben írta alá, azóta tartjuk itthon is ezt a világnapot. A legnagyobb lépésünk az ózon védelmére az a rendelet volt, melynek hatására 2002 óta szigorúbb szabályok vonatkoznak az ózont károsító anyagok használatára.

A világnap természetesen az ózon fontosságára hívja fel a figyelmet, többek között a globális felmelegedés elleni harcban, valamint személyes egészségünk szempontjából is, hiszen az egyre vékonyodó ózonrétegnek erősen köze van a megnövekedett bőrrákos megbetegedésekhez, de a szemromláshoz is.

Szeptember 22. – Európai autómentes nap, és az orrszarvúak világnapja Kép forrása: hogan.com

Az európai autómentes napot 1998 óta tartják meg minden évben, hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a környezettudatosság fontosságára. A napnak nem csak az a célja, hogy egy napra válasszunk alternatív megoldást a munkába, iskolába járáshoz, hanem hogy hosszú távon is próbáljunk meg tömegközlekedésre, kerékpárra váltani.

Hazánkban évről-évre egyre több település csatlakozik a világnaphoz, melyek családi programokkal várják az érdeklődőket.

Az európai autómentes világnap mellett a WWF kezdeményezésére szeptember 22. egyben az orrszarvúak világnapja is, hiszen az élőhelyük pusztulása és az orvvadászat miatt sajnos már csak nagyon kevés példányuk él Afrikában és Ázsiában.