5 közelgő természetbarát világnap, amiről érdemes tudnod

Írta: ,

Az ősz kezdetével számos zöld világnapot tartanak, melyek közül többhöz hazánk is csatlakozott. Ezeknek a napoknak a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen sokat fogyasztunk, pazarolunk, és mennyire el tudjuk hanyagolni a bolygónk tisztaságát. Összeállításunkban megismerkedhetsz pár ilyen akciónappal, hátha te is csatlakoznál valamelyik kezdeményezéshez.

Szeptember 16. – Az ózon világnapja Kép forrása: souhailbog.co.vu

1/5 Szeptember 16. – Az ózon világnapja

1987. szeptember 16-án írták alá a sztratoszférikus ózonréteg védelméről szóló egyezményt. 46 ország állt a kezdeményezés mellé, a számuk mára 189-re növekedett. Hazánk az egyezményt 1989-ben írta alá, azóta tartjuk itthon is ezt a világnapot. A legnagyobb lépésünk az ózon védelmére az a rendelet volt, melynek hatására 2002 óta szigorúbb szabályok vonatkoznak az ózont károsító anyagok használatára.

A világnap természetesen az ózon fontosságára hívja fel a figyelmet, többek között a globális felmelegedés elleni harcban, valamint személyes egészségünk szempontjából is, hiszen az egyre vékonyodó ózonrétegnek erősen köze van a megnövekedett bőrrákos megbetegedésekhez, de a szemromláshoz is.

Szeptember 22. – Európai autómentes nap, és az orrszarvúak világnapja Kép forrása: hogan.com

2/5 Szeptember 22. – Európai autómentes nap, és az orrszarvúak világnapja

Az európai autómentes napot 1998 óta tartják meg minden évben, hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a környezettudatosság fontosságára. A napnak nem csak az a célja, hogy egy napra válasszunk alternatív megoldást a munkába, iskolába járáshoz, hanem hogy hosszú távon is próbáljunk meg tömegközlekedésre, kerékpárra váltani.

Hazánkban évről-évre egyre több település csatlakozik a világnaphoz, melyek családi programokkal várják az érdeklődőket.

Az európai autómentes világnap mellett a WWF kezdeményezésére szeptember 22. egyben az orrszarvúak világnapja is, hiszen az élőhelyük pusztulása és az orvvadászat miatt sajnos már csak nagyon kevés példányuk él Afrikában és Ázsiában.

Szeptember 23. – Nemzetközi hulladékgyűjtő nap Kép forrása: mymodernmet.com

3/5 Szeptember 23. – Nemzetközi hulladékgyűjtő nap

A nemzetközi hulladékgyűjtő nap keretében több erdőben, parkban, erdei iskolában tartanak közös szemétgyűjtést, és az ország több pontján szerveznek programokat, melyek célja felhívni figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Nem csak az a lényeg, hogy az utcán, természetben elszórt rengeteg hulladék problémája kerüljön fókuszba, hanem az újrahasznosítás is.

Hazánkban évente nagyjából 114 millió tonna hulladék keletkezik, és a szemétben landol az élelmiszerek egyharmada is, ráadásul – akárcsak a világ számos pontján – még mindig csak a szemét töredékét gyűjtjük szelektíven.

Szeptember 26. – A tiszta hegyek napja Kép forrása: lonelyplanet.com

4/5 Szeptember 26. – A tiszta hegyek napja

A tiszta hegyek napja kezdeményezést egy dél-koreai hegymászónak, Han Wang Yong-nak köszönhetjük, aki megmászta a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát. Úgy látta, hogy rengeteg a szemét még Földünk legmagasabb hegyein is, és ismételten meg kellene másznia azokat, hogy összeszedhesse a szemetet.

A kezdeményezés 2003-ban indult, melyhez Magyarország 5 évvel később csatlakozott, és az évnek ezen napján nálunk a Gellért-hegyet takarítják az arra vállalkozók.

5/5 Október 4. – Az állatok világnapja

Ez az egyik legrégebbi természetvédelmi világnap, 1931 óta ünneplik Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje halálának évfordulóján.

Korábban a napot a vadon élő állatok védelme érdekében hívták életre, mára azonban már kis kedvenceink napjaként is számon tartják, hiszen a fejlett országokban évente rengeteg kisállat kerül az utcára, menhelyekre.

Ezen a napon főként az állatkertek tartanak különböző akciókat, de a menhelyek is a kezdeményezés mellé álltak, és több helyen van ilyenkor örökbefogadási nap.