5 illemszabály, amit ismerned kell, ha házibuliba mész

Zabolai Margit
Írta: ,

Lassan, de biztosan közeledik a házibulik időszaka, és legyen szó karácsonyi vacsoráról vagy szilveszteri buliról, baráti, laza összejövetelről vagy elegánsabb rendezvényről, néhány illemszabályt jó ismerni, ha azt szeretnéd, hogy legközelebb is meghívjanak.

Ha hivatalosabb jellegű eseményre érkezel, akkor mindenképpen érkezz pontosan, ha pedig nem tudsz, akkor előre jelezd, hogy mikorra vagy várható.

Ha lazább az összejövetel, akkor 15-30 percet érdemes rászámolni a megjelölt időpontra, így elkerülhető, hogy te legyél a legelső, aki feszengve ül a kanapén a házigazdával, de nem is váratod meg a meghívódat.

A távozásnál szintén fontos, hogy ne te legyél az utolsó: ha már mindenki hazament, csak te ülsz még mindig a háziak nyakán, valószínűleg nem te leszel a kedvenc vendégük.

Ne érkezz üres kézzel! Kép forrása: bridalguide.com

Akik buliba hívnak, időt és energiát szánnak a szórakoztatásodra, beengednek a személyes életterükbe.

Ezt illik meghálálni azzal, hogy nem üres kézzel mész: egy csokor virág vagy egy üveg bor mindig jó döntés, az árfekvés itt függ attól, hogy mennyire hivatalos az esemény.

Nyilván egy előkelőbb partyra illik egy előkelőbb itallal beállítani, míg egy kis családi összejövetelen furán fog hatni, ha 100 szálas orchideacsokrot hozol a háziasszonynak.

Ha a meghívóban megjelölték, hogy mindenki vigyen magával italt vagy süteményt, akkor ezt az előírást kövesd.