5 illemszabály, amit ismerned kell, ha házibuliba mész

Írta: ,

Lassan, de biztosan közeledik a házibulik időszaka, és legyen szó karácsonyi vacsoráról vagy szilveszteri buliról, baráti, laza összejövetelről vagy elegánsabb rendezvényről, néhány illemszabályt jó ismerni, ha azt szeretnéd, hogy legközelebb is meghívjanak.

1/5 Érkezz pontosan!

Ha hivatalosabb jellegű eseményre érkezel, akkor mindenképpen érkezz pontosan, ha pedig nem tudsz, akkor előre jelezd, hogy mikorra vagy várható.

Ha lazább az összejövetel, akkor 15-30 percet érdemes rászámolni a megjelölt időpontra, így elkerülhető, hogy te legyél a legelső, aki feszengve ül a kanapén a házigazdával, de nem is váratod meg a meghívódat.

A távozásnál szintén fontos, hogy ne te legyél az utolsó: ha már mindenki hazament, csak te ülsz még mindig a háziak nyakán, valószínűleg nem te leszel a kedvenc vendégük.

Ne érkezz üres kézzel! Kép forrása: bridalguide.com

2/5 Ne érkezz üres kézzel!

Akik buliba hívnak, időt és energiát szánnak a szórakoztatásodra, beengednek a személyes életterükbe.

Ezt illik meghálálni azzal, hogy nem üres kézzel mész: egy csokor virág vagy egy üveg bor mindig jó döntés, az árfekvés itt függ attól, hogy mennyire hivatalos az esemény.

Nyilván egy előkelőbb partyra illik egy előkelőbb itallal beállítani, míg egy kis családi összejövetelen furán fog hatni, ha 100 szálas orchideacsokrot hozol a háziasszonynak.

Ha a meghívóban megjelölték, hogy mindenki vigyen magával italt vagy süteményt, akkor ezt az előírást kövesd.

Cipőkérdés Kép forrása: luulla.com

3/5 Cipőkérdés

Hacsak nem egy nagyon elegáns, előkelő eseményre érkeztél, kérdezd meg, hogy levedd-e a cipődet.

Értelemszerűen a kisestélyi mellé nem várják el, hogy mezítláb csoszogj a nappaliban, de minden más esetben, főleg a latyakos, téli időre tekintettel ajánld fel, hogy már a bejárati ajtónál leveszed a cipődet. Ha a háziak azt mondják, hogy ez nem szükséges, akkor is alaposan töröld meg a lábadat, hogy ne hordd be a sarat!

Mielőtt buliba indulsz, ellenőrizd, hogy tiszta és ép zokni van a lábadon, amit nem lesz ciki cipő nélkül is megvillantani, és természetesen ügyelj arra, hogy szagmentes legyen a cipőd.

Dohányzás Kép forrása: origin.anothermag.com

4/5 Dohányzás

Természetes, hogy egy lakásban nem gyújtasz rá csak úgy, kérdezés nélkül. Nem árt azonban tudatosítani, hogy még az „Ugye nem gond, ha rágyújtok?” kérdés sem feltétlenül állja meg a helyét.

Erre ugyanis a házigazdának kellemetlen lehet nemet mondania, így sokkal jobban teszed, ha azt kérdezed meg, hogy hol gyújthatsz rá.

Lehet, hogy ki kell menned a gangra vagy az udvarra, de mivel nem a te otthonodról van szó, tiszteletben kell tartanod a szabályokat. Ha láttad, hogy valaki korábban már dohányzott odabent, akkor is illik rákérdezni a szabályokra, mert például lehet, hogy csak bizonyos helyiségekben, csak nyitott ablak mellett, vagy csak akkor gyújthatsz rá, ha mondjuk nincs bent a háziállat.

Legyél előzékeny, és kövesd ezen a téren maximálisan a háziak szabályait.

Köszönőlevél Kép forrása: iminhaven.blogspot.com

5/5 Köszönőlevél

Ha egy hivatalosabb, formális eseményen vettél részt, akkor tényleg nem túlzás képeslapot sem küldeni, de persze manapság ez már nem akkora elvárás, legalábbis nem ilyen hivatalos formában.

Egy email, vagy akár csak egy üzenet a Facebookon azonban jó benyomást kelt akkor is, ha csak egy szűk körű összejövetelen voltál.

Ha erről megfeledkezel, úgy tűnhet, mintha nem érezted volna jól magadat, vagy máskor nem szívesen mennél.