5 illemszabály, amit be kell tartanod a strandon

Írta: ,

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár – de nem árt, ha ott viselkedik is, mert mások is szeretnének nyugodtan pihenni és kikapcsolódni. Az alábbi illemszabályokat betartva te is tehetsz azért, hogy a strandon mindenki egyformán jól érezze magát!

Menj arrébb, ha rágyújtasz!

1/5 Menj arrébb, ha rágyújtasz!

Nem szeretnénk most különösebb fejmosásba kezdeni a dohányzással kapcsolatban, felnőtt vagy, te döntöd el, mit csinálsz a saját tüdőddel.

A strand szabad, fedetlen terület, ezért a legtöbb helyen nincs dohányzási tilalom, mégsem árt kicsit körülnézni, mielőtt meggyújtod a cigidet. Ha sokan vagytok, és a strandlepedők szinte összeérnek, nem árt kicsit kijjebb vonulni, és nem a törülköző-szomszédaid orra alá füstölni.

Hatványozottan igaz ez akkor, ha gyerekek is vannak a közelben – tegyél néhány lépést, hogy ne zavarj másokat sem a pihenésben.

Ne egyél-igyál a vízben

2/5 Ne egyél-igyál a vízben

A legtöbb helyen a medencébe tilos ételt vagy italt vinni, de a szabadstrandokon nem mindig figyeli úszómester, hogy hová tartasz a hamburgereddel.

Ételt azonban itt sem ildomos a vízbe vinni, mert ha véletlenül elejted, akkor valamelyik fürdőző egyszer csak bele fog tempózni egy húspogácsába, az pedig egy bikini felsőn sem mutat jól.

Az ital persze, ha beleborul is a vízbe, eloszlik, de mégsem érdemes ezzel rontani a vízminőséget, üvegpoharat pedig szigorúan tilos bevinni! Elég egy erősebb hullám, ami kiveri a kezedből, és máris minden csupa üvegszilánk, ami nagyon csúnya balesetekhez vezet!

Az öltözködés diszkrét bája

3/5 Az öltözködés diszkrét bája

A strand egy olyan hely, ahol az ember jó eséllyel öltözni-vetkőzni fog.

Erre persze megvannak a megfelelő helyek a kiépített strandokon, de olyan is van, aki nem csinál ügyet abból, hogy mondjuk a törülköző takarásában öltözzön át.

Érdemes persze ezt a lehető legkisebb feltűnéssel megoldani – az udvariasság szabályait akkor is tarts be, ha épp te öltözöl, vagy ha valaki más dönt így a környezetedben. Ugye te sem örülnél, ha valaki a távolból végignézné, ahogy fél lábon ugrálsz, és a nadrágod felhúzásával küzdesz?

A parti bulikat sem szereti mindenki Kép forrása: bellamumma.com

4/5 A parti bulikat sem szereti mindenki

Kevés klasszabbnak hangzó dolog van, mint egy buli a tóparton, de az élet nem egy epizód az Orange Countryból, szóval hacsak nem vettél magadnak egy saját partszakaszt, akkor nem biztos, hogy itt kell ezerrel bömböltetni a nyári slágereket – de a rádiót is kicsit csendesebbre lehet tekerni.

Mondjuk úgy, hogy a szomszéd törülközőn fekvők zavartalanul tudjanak beszélgetni, esetleg szunyókálni is egy kicsit.

5/5 Vállalj felelősséget azokért, akik veled vannak

Itt most természetesen nem elsősorban azokra a barátokra gondolunk, akik a jégkrém-kóma után elalszanak a napon, bár őket sem árt törülközőstől az árnyékba húzni.

Ha kisgyerekkel vagy – az ezt megengedő strandokon – kutyával érkezel, akkor érezzétek magatokat jól úgy, hogy másokat se zavarjatok. Vedd figyelembe, hogy nem biztos, hogy mindenki örül, ha a törülközőjére mászik valaki, aki nem vele érkezett, legyen az a világ legbájosabb kisbabája, vagy a legbarátságosabb kiskutya.

Tartsd rajtuk a szemedet, ne csak azért, hogy másokat ne zavarjanak, hanem azért is, mert ha nem figyelsz, a vízpart veszélyes hely is lehet a számukra!