5 idegesítő kérdés, amit egy feministának fel szoktak tenni

Sándor Alexandra
Írta: ,

Sam Dylan Finch feminista író pontokba szedte azokat a kérdéseket, amelyekkel napi szinten bombázni szokták őt az emberek. Ha te is osztozol a nézeteiben, jó eséllyel megkapod ugyanezeket… válasz gyanánt pedig éppen elég lesz megosztani ezt a cikket az érintettekkel.

„Megtanítasz igazi feministának lenni?”

„A legnagyobb mumusom, amikor valaki megtalál, és elvárja, hogy én okítsam egy olyan témával kapcsolatban, amiről halvány lila gőze sincs. Akármennyire szeretnék segíteni, erre sem időm, sem energiám nincs, ráadásul nem az én reszortom, hogy mindenre megtanítsam a világot.

Ráadásul az érintettek általában semmit sem tesznek az önfejlesztés érdekében, csakis kívülről várják a felmentősereget” – magyarázza Sam, akinek bár nagyon jólesik a felé irányuló tisztelet, az említett okok miatt nem nagyon tud mit kezdeni az ilyen megkeresésekkel.


Így veheted hasznát a feminizmusnak a munkahelyeden


Úgyhogy ha valóban érdekel a feminizmus vagy bármi más, járj utána egy kicsit, és csak aztán kezdj el mentor vagy hús-vér példakép után kutatni!

„Miért vagy diszkriminatív, amikor lehetnél humanista vagy ekvalista is?”

A humanizmus központjában az emberség áll, a ekvalizmuséban az egyenlőség, míg a feminizmus a nők jogait óhajtja érvényesíteni. Noha rokon fogalmakról van szó, melyek mindegyike szükséges a társadalmi fejlődéshez, korántsem felcserélhetőek.

„Semmi rossz nincs abban, ha valaki jól körülhatárolja a nézeteit. Főleg, mivel az egyenlőtlenség mindenkire másképpen sújt le” – fejtegeti Sam.

Ha tehát nőként rendszeresen tapasztalsz nemed miatti hátrányos megkülönböztetést, nyilvánvaló, hogy éppen a feminizmus iránt kezdesz el érdeklődni.

Aminek egyébként még véletlenül sem célja a férfiak lealacsonyítása vagy kizsákmányolása, hiszen nők felemelkedésének nem kell ezzel járnia.