5 hasznos matektrükk, amit nem tanítanak meg az iskolában

Írta: ,

Van, akinek a matematika ma is csak rémálmaiban jelenik meg, mások, akik szerencsések voltak és jó tanárt fogtak ki, felfedezhették, hogy a számok és a logika világa micsoda szellemi kielégüléseket takar. Az alábbi trükköket azonban biztosan neked sem tanították meg az iskolában – pedig kellett volna.

Szorozz az ujjaiddal!

Oké, a szorzótáblát meg kellett tanulnunk, de van az úgy, hogy egy váratlan helyzetben elbizonytalanodik az ember. 

A 6, a 7, a 8 és a 9 szorzatait azonban könnyen kiszámolhatod a kezeiden: tartsd magad elé a két tenyeredet, és az ujjaidat ott válaszd el, ahol a két szám 5 fölötti részét mutatnád.

Ha például 7-et és 8-at szeretnél összeszorozni, az egyik kezeden az alsó kettő, a másikon az alsó három ujjad kerül egy csoportba. 

A kimaradó ujjakat (2 és 3) szorozd össze, az alsó csoportba tartozó ujjakat (összesen 5) pedig szorozd meg tízzel, majd az eredményt add össze: 6+50=56, 7 és 8 szorzata pedig valóban 56-ot ad ki.

Nyugodtan próbáld ki a többi számmal is!

 

 

 

 

9 szorzatai

A 9 szorzatainak kiszámításához egyébként még a kezeidre sincs szükség: ha ezt a kis táblázatot egyszer átnézed és megérted, bármikor fejből is rögtön rávágod az eredményt a kérdésre.

Persze lehet, hogy a 9 szorzása egyébként sem a legbonyolultabb matematikai művelet, de ahogyan már mondtuk, vannak élethelyzetek, amikor zavarba jön az ember a legegyszerűbb fejszámolási mutatványtól is, ha pedig a gyerkőc esetleg most tanulja a szorzótáblát, még a falra is érdemes kirakni ezt a képet, hogy megkönnyítsd kicsit a dolgát.

A pillangó-hadművelet

A tört számok összeadására különféle trükkök léteznek, de ez már csak a formája miatt is tetszik nekünk, és valószínűleg emiatt is olyan egyszerű megjegyezni.

A két tört számait először átlósan szorozd össze (a példán 3x5=15 és 4x2=8), majd az alsó két számot is szorozd össze egymással (4x5=20). A felső számokat ezután add össze (15+8=23), ez lesz a törtvonal felett, alá pedig az alsó két szám szorzata kerül – így máris megkapod az eredményt, amit szükség esetén még tovább egyszerűsíthetsz.

Kivonásnál ugyanúgy működik a dolog, de ekkor értelemszerűen a felső számokat nem összeadni kell, hanem kivonni egymásból.

Szorzás 11-gyel

A 11-gyel szorzás nem olyan hű de bonyolult művelet, azonban egy váratlan pillanatban könnyen zavarba hozhat – nem véletlen, hogy néhány HR-es akár állásinterjún is szívesen bedobja a kérdést: mennyi 32x11? A választ azonban könnyedén rávághatod: az eredmény háromjegyű szám lesz, ez nem is kérdés.

Mivel 32-t szorzol, az első számjegy 3, a harmadik pedig 2 lesz, már csak a középsőt kell kitalálnod, ez viszont könnyen megvan, ha összeadod a szorzandó szám számjegyeit. 3+2=5, azaz a megfejtés 352.

Próbáld ki más számokkal is!

Gyors borravaló számítás

Ismered az érzést, amikor borravalót szeretnél adni, de a pincér figyelő tekintete előtt sehogyan sem sikerül kiszámolni a 10%-ot?

Pedig nem is olyan nehéz: képzeld azt, hogy az összeg végén tizedesjegy szerepel, majd ezt mozdítsd eggyel előre.

Ha például 3784 forintot kellene fizetned, a tizedesjegy előremozdításával 378,4 forintot kapsz. Ezt hozzáadod a fizetendő összeghez, és meg is vagy!

Forrás9gag.com