5 gyönyörű természeti kincs, amit a gyerekeink már nem fognak látni

Írta: ,

Változik körülöttünk a világ, és legyünk őszinték: sajnos az ember is sokat tesz azért, hogy a dolgok és a körülmények ne csak a jó irányba változzanak. Az alábbi természeti kincseket és lenyűgöző jelenségeket például gyermekeink, unkáink már sajnos valószínűleg csak történelemként ismerik majd.

A Kilimandzsáró hava Kép forrása: agoda.com

1/5 A Kilimandzsáró hava

Hemingway története A Kilimandzsáró hava címmel 1938-ban jelent meg, de ahogyan a dolgok állnak, hamarosan már nem sok valóságalapja marad az elbeszélésnek.

Afrika legmagasabb hegyének csúcsán a hegymászók számára valóban lélegzetelállító a hó látványa, ám a klímaváltozás következtében az ilyen és ehhez hasonló képek elkészítése a jövőben csaknem biztosan lehetetlenné válik.

A hegycsúcsot borító hó- és jégtakaró mintegy 85%-a mára már eltűnt, és hamarosan a többi is hasonló sorsa jut. Egyesek számítások, előrejelzések szerint akár már 2020-ra az utolsó hókristály is elolvadhat a Kilimandzsáró tetején.

Az Everglades édesvízi mocsár Kép forrása: traveldigg.com

2/5 Az Everglades édesvízi mocsár

Florida déli részén, az Everglades Nemzeti Park területén található az Everglades édesvízi mocsár, ami hihetetlen élővilágának köszönhetően is került fel a Világörökségi listára – mintegy 350 madárfajnak ad otthont!

Mindez azonban úgy tűnik, nem elég a fennmaradáshoz: az Everglades az UNESCO úgynevezett „danger list”-jére is felkerült, ahová a veszélyben lévő értékek kerülnek.

A mezőgazdasági munkálatok következtében a parktól északra a mocsarat lecsapolták, gátakat, csatornákat építettek, s ez befolyásolta a park életét is. Az Everglades érzékeny ökoszisztémája emiatt felborult, fennmaradása veszélybe került.

Az Everglades korábban is szerepelt már a vészjósló listán, ám később lekerült onnan, most pedig ismét visszakerült. Bár a környezetvédők dolgoznak a megmentésén, félő, hogy teljes pompájában már ezt a helyet sem ismerhetik meg a gyermekeink.

3/5 Kiribati

A Kiribati Köztársaság félúton van Hawaii és Ausztrália között, és maga a megtestesült tengeri idill – lehetne. Kiribati 33 korallszigetből áll, ebből 21 lakott, és miután a szigetcsoport megszerezte függetlenségét, paradicsomi állapotok uralkodnak: lehet szörfözni, búvárkodni, meglesni a káprázatos élővilágot, feküdni a part forró homokján.

Csak egyetlen gond van: az óceán vízszintje emelkedik, mégpedig gyorsan. Az előrejelzések szerint Kiribati lehet az első ország, amely a globális felmelegedés következtében teljesen eltűnik a föld színéről, és a tudósok szerint ez akár még a század vége előtt bekövetkezhet.

Hogy a fenyegetés mennyire valós és mennyire közeli, mi sem mutatja jobban, mint hogy a köztársaság – melynek népessége jelenleg 100.000 fő – lakosai máris elkezdtek áttelepülni Új-Zélandra, attól tartva, hogy az ő országuk hamarosan víz alatti birodalommá válik.

A Galápagos-szigetek kincsei Kép forrása: plioweb.com

4/5 A Galápagos-szigetek kincsei

Darwin megfigyelései óta a Galápagos-szigetek neve egyet jelent az érintetlen természettel és a gazdag élővilággal, ám mindezek hívószavak a turistáknak is.

A szigeteket az elmúlt években olyan sokan látogatták meg (évente körülbelül 170.000 turista érkezik), és olyan sokan szeretnék még felkeresni, hogy nem kizárt, hogy a közeli jövőben korlátozni fogják a turisták számát, és csak a kivételesen szerencsések kereshetik fel a helyet.

Ami talán még szomorúbb, hogy ha sürgősen nem változnak a dolgok, ők sem azt a Galápagost láthatják, amit most ismerünk: az illegális halászat mellett a globális felmelegedés következtében emelkedő vízhőmérséklet is komoly veszélyt jelent, és már most tengeri fajok kihalását illetve a korallok károsodását okozza.

Columbia-gleccser Kép forrása: wildnatureimages.com

5/5 Columbia-gleccser

A gleccsereket fenyegető veszélyek némelyikéről az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy nem olyan gyors lefolyásúak, mint ahogyan attól a kutatók féltek.

Az alaszkai Columbia-gleccser esetében azonban sajnos mostanra bizonyossá vált, hogy a zsugorodás látványos ütemben zajlik.

A tudósok szerint ha a változás ilyen ütemű marad, 2020-ra a gleccser hossza mindössze 26 mérföld lesz, ami mindössze árnyéka egykori önmagának, és hacsak nem teszünk valamit a klímaváltozás megállítása érdekében, a világ egyik legszebb jégfolyama akár teljesen el is tűnhet a szemünk elől.