5 gyönyörű természeti kincs, amit a gyerekeink már nem fognak látni

Zabolai Margit
Írta: ,

Változik körülöttünk a világ, és legyünk őszinték: sajnos az ember is sokat tesz azért, hogy a dolgok és a körülmények ne csak a jó irányba változzanak. Az alábbi természeti kincseket és lenyűgöző jelenségeket például gyermekeink, unkáink már sajnos valószínűleg csak történelemként ismerik majd.

A Kilimandzsáró hava Kép forrása: agoda.com

Hemingway története A Kilimandzsáró hava címmel 1938-ban jelent meg, de ahogyan a dolgok állnak, hamarosan már nem sok valóságalapja marad az elbeszélésnek.

Afrika legmagasabb hegyének csúcsán a hegymászók számára valóban lélegzetelállító a hó látványa, ám a klímaváltozás következtében az ilyen és ehhez hasonló képek elkészítése a jövőben csaknem biztosan lehetetlenné válik.

A hegycsúcsot borító hó- és jégtakaró mintegy 85%-a mára már eltűnt, és hamarosan a többi is hasonló sorsa jut. Egyesek számítások, előrejelzések szerint akár már 2020-ra az utolsó hókristály is elolvadhat a Kilimandzsáró tetején.

Az Everglades édesvízi mocsár Kép forrása: traveldigg.com

Florida déli részén, az Everglades Nemzeti Park területén található az Everglades édesvízi mocsár, ami hihetetlen élővilágának köszönhetően is került fel a Világörökségi listára – mintegy 350 madárfajnak ad otthont!

Mindez azonban úgy tűnik, nem elég a fennmaradáshoz: az Everglades az UNESCO úgynevezett „danger list”-jére is felkerült, ahová a veszélyben lévő értékek kerülnek.

A mezőgazdasági munkálatok következtében a parktól északra a mocsarat lecsapolták, gátakat, csatornákat építettek, s ez befolyásolta a park életét is. Az Everglades érzékeny ökoszisztémája emiatt felborult, fennmaradása veszélybe került.

Az Everglades korábban is szerepelt már a vészjósló listán, ám később lekerült onnan, most pedig ismét visszakerült. Bár a környezetvédők dolgoznak a megmentésén, félő, hogy teljes pompájában már ezt a helyet sem ismerhetik meg a gyermekeink.