5% esélyt adtak neki a felépülésre: 4. lett a budapesti vizes vb-n!

bien.hu
Írta: ,
5% esélyt adtak neki a felépülésre: 4. lett a budapesti vizes vb-n!

Nem feltétlenül tőle várták, de Jack Laugherrel közösen ő szerezte meg Nagy-Britannia történetének első olimpiai aranyérmét műugrásban. Hét évvel azután, hogy élet-halál között lebegett Ausztráliában, ahol az orvosok 5 százalék esélyt adtak a felépülésére egy súlyossá váló betegség szövődményei miatt.

Visszajött, talpra állt, és minden korábbinál nagyobb akaraterővel folytatta a sportot, aminek meg is lett az eredménye. A betegágyon rátalált egy másik útra is: szenvedélye lett a zene, ma már progresszív elektronikus zenéket szerez, albumokban gondolkodik és DJ-ként is fel-fellép. Igazi ikon lett sportteljesítménye és megnyilatkozásai miatt is. Chris Mears Budapesten az olimpiai és Európa-bajnoki arany után a világbajnoki elsőséget célozta meg Jack Laugherrel.

A riói olimpiai játékokon a 3 méteres férfi szinkronugrás volt az egyetlen versenyszám, amely végén nem a kínai himnusz szólt az eredményhirdetéskor. A brit Jack Laugher és Chris Mears „rondított bele” a kínaiak mérlegébe, ráadásul még az amerikaiak is beelőzték a világbajnoki címvédő Cao Yuan, Qin Kai duót.

„Azok után, amin keresztülmentem, nekem elég volt az, hogy négy éve ott lehetettem Londonban. Nagyszerű volt, úgy volt szép. Most más a helyzet, álmodoztunk arról, hogy esetleg miénk lehet az arany. De most, hogy megnyertük, hát, ez tényleg hihetetlen…” – nyilatkozta a BBC-nek Rióban Chris Mears az aranyérmes páros 24 éves tagja.

No Matter What

Are you ready to conquer your fears? Apply to my event with Bridgestone and Team GB on July 29th here: www.nomatterwhatevents.co.uk

Posted by Chris Mears on Wednesday, July 12, 2017

Chris Mears hároméves volt, amikor édesanyja mellrák következtében elhunyt. Mostohaanyja, Katy Mears, saját fiaként egyengette életét, olyannyira, hogy ő terelgette a sport irányába is, édesapja, Paul egyetértésével.

Gyerekként rendkívül energikus volt, össze-vissza ugrándozott a családi házban, így valamit lépni kellett. Katy Mears először tornára íratta volna be a srácot, de már nem maradt hely az edzéseken, így marad az uszoda és a műugrás. A Reading Albatross Diving Clubban kezdte a sportágat (első edzője „kicsi békának” nevezte a fiút, milyen meglepő…), majd a Southampton Diving Clubban folytatta, a juniorversenyekre már ennek a klubnak a kötelékében utazott.

És akkor hirtelen minden megváltozott…

2009 januárjában, 15 évesen is egy junior világversenyen, történetesen az Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon volt jelenése, Sydney-ben. Az egyik edzése után rosszul érezte magát, gyenge és erőtlen volt. Először napszúrásra gyanakodtak, majd egy-két kezdődő tünet miatt az agyhártyagyulladás lehetősége is felmerült.

Nem sokkal később kiderült, nagyon nagy a baj: az Epstein-Barr vírus okozta mirigyláz és annak szövődményei álltak fenn. Ennek a vírusos fertőzésnek az a sajátossága, hogy nem produkál tüneteket, de szerencsétlen esetben a máj és a lép megnagyobbodása is elkezdődhet. Chris Mearsnél utóbbi történt meg: egyre nagyobbra duzzadt a lépe, és a folyamatos merülések miatt egyre csak romlott a helyzet (észrevétlenül), mígnem a lép megrepedt. Két liter vért vesztett, amely a hasában gyülemlett fel. A sydney-i Royal Alfred Hospital orvosai hosszú napokon keresztül különböző beavatkozásokkal tartották életben, miközben a vérlemezkéinek a száma drasztikusan lecsökkent. Maga Chris Mears idézte fel, hogy a családnak őszintén elmondták az orvosok, a legutóbbi, hasonló betegséggel küzdő túlélőnek 25 egység volt a vérlemezke-értéke, Mearsnek 2…

5 százalék esélyt adtak a túlélésre.

Chris Mears hetekig Ausztráliában maradt, egy idő után a kórházat elhagyva egy szállodában töltötte az idejét, de egyik nap szülei arra értek haza, hogy a fiú a földön fekszik. Egy közel nyolcórás rohama volt, amely után három napon át kómában volt.

És 18 hónappal később Chris Mears elindult a Nemzetközösségi Játékokon…

Galéria / Duna Arena / 17. FINA Világbajnokság
Duna Arena / 17. FINA Világbajnokság Megnézem
a galériát!

„Sok minden változott, sok mindenben változtam, és leginkább pozitív irányban” – fogalmazott a kritikus időszakról.

„Rátaláltam a zenére, ami tényleg segített abban, hogy átlendüljek a nehézségeken. Minden nap tanultam valami újat, a kórházi ágyamon gitároztam. A zene energiával töltött fel, feltüzelt, életben tartott. Mintha megtaláltam volna önmagam. Szenvedélyt, időt és energiát tettem bele, és teltek a napok, de nem vesztettem el az érdeklődésemet a zene iránt. Olyan volt ez, mint egy hullám, amire ráültem. Vitt magával. A zene egy másik út, amin kifejezhetem magam” – utalt arra, mi lendítette át, mi adott neki erőt már Angliában, a regenerálódás időszaka alatt.

Chris Mears 2010-ben visszatért az uszodába, rögtön brit bajnok lett Nicholas Robinson-Bakerrel, akivel a Nemzetközösségi Játékokon Indiában a negyedik helyen zárt.

Felemelő volt számára, hogy részt vehetett a londoni olimpián, ahol 5. lett a duó, egyéniben pedig a kilencedik helyen zárt úgy, hogy az utolsó ugrására az egész műugróprogram legmagasabb pontszámát (100.70) kapta.

A londoni játékok előtt egyébként édesapja, Paul abban a megtiszteltetésben részült, hogy futhatott az olimpiai lánggal: azért jelölték ki, mert feltétlen odaadással volt ott fia betegágya mellett a legnehezebb időszakokban is.

Mears 2013-ban partnert váltott, azóta Jack Laugherrel versenyez, a világbajnokságra azonban abban az évben még nem jutottak ki. 2014-ben végleg Leedsbe tette át székhelyét, a John Charles Centre az egyik legeredményesebb brit műhely. 2014 májusában szerezte a páros első érmét a FINA Diving World Series moszkvai állomásán, egy bronzot.

Idén, a Budapesten rendezett 17. FINA világbajnokságon, 2003 után újra orosz aranyérem született a férfi 3 méteres szinkron műugrás döntőjében. A fiatal kínai duó végzett a második helyen, míg a bronzot az ukránok vihetik haza. Chris Mears és Jack Laugher párosa a 4. helyet szerezte meg, épphogy csak lecsúszva a dobogóról.