5 érdekesség Budapestről, amit még nem tudtál

Kerekes Vivien
Írta: ,

Budapest nem véletlenül érdemelte ki a Duna Gyöngye elnevezést. A Sziget fesztivál ideje alatt még a sztárok sem tudtak dicséret nélkül átutazni a fővárosunkon, ami persze maximálisan érthető. Akad azonban néhány érdekes tény, amit még egy született pesti sem biztos, hogy hallott már a városról. Például tudod, miért nevezték a Margit-szigetet Nyulak szigetének? És megérintetted már a szerencsehozó szobrokat? Most összegyűjtöttünk öt érdekességet, amitől még jobban fogod imádni Budapestet!

Sokoldalú Margitsziget Kép forrása: buzzfeed.com

A budapestiek (és persze a turisták) egyik kedvenc helyének az évek során több elnevezést is meg kellett szoknia.

Egykor a Nyulak szigetének hívták, méghozzá egy valószínűsíthető elírás miatt.

De egy időben a "Kyszadaszi" is ráragadt: a magyarul "lányok szigete" elnevezés a török megszállás alatt jelent meg, méghozzá azért, mert korábban rengeteg apáca élt ezen a területen.

A 19. század elején aztán a Palatinus-sziget nevet kapta meg, mert az ausztriai kormányzó tulajdona volt, akinek latinul palatinus volt a rangja.

A Hősök Tere emlékei Kép forrása: funkystockphotos.com

A Hősök Tere az egyik legnépszerűbb nevezetességünk, de el tudnád mondani, évtizedekkel ezelőtt mi állt a helyén? Ha nem, most eláruljuk!

Az 1800-as évek végén egy különleges, hévizes ivókút díszelgett itt, ami egészen 970 méter mély volt, és a Gloriette nevű terasz alatt rejtőzött el.

Ezt követően egy millenniumi emlékmű vette át a helyét, de a pályafutása itt még nem ért véget.

Otthont adott már többek között politikai szobroknak és virágágyásoknak is, míg végül elérte a mai formáját.