5 elfeledett zseni, akinek felfedezésével más lett világhírű

Szőke Angéla
Írta: ,
5 elfeledett zseni, akinek felfedezésével más lett világhírű

Kép forrása: spiegel.de

A történelem tele van nagy elmékkel, akik maradandót alkottak a történelem a művészetek, vagy a tudomány terén. Azonban sarlatánok is akadnak a múltból szép számmal, akik mások elől happolták el a dicsőséget. Az alábbi öt történelmi figura olyan elfeledett zseni, akinek felfedezésével más vált világhírűvé.

A lézer feltalálója, aki felesége miatt tűnt feledésbe

Gordon Gould egy fantasztikus, ámde fafejű tudós volt. A Manhattan Projekt egyik munkatársa volt, ami tudósként az egekbe repíthette volna, de feleségül vett egy kommunistát.

A negyvenes években ez sajnos azzal járt, hogy egyből kirúgták. 1957-ben ennek ellenére egy részeges hétvége alatt feltalálta a lézert, majd elhelyezkedett egy cégnél, hogy meg is tudja építeni.

A cég egyből szabadalmaztatta a jogokat, de Gould még mindig fekete listán volt kommunista felesége miatt. Így kollégája, Charles H. Townes aratta le az elismeréseket, többek között egy Nobel díjat. Gouldnak 30 évnyi küzdelem után végül visszaszereznie a jogokat, így végül gazdag emberként halt meg, de neve a mai napig nem túl ismert még a tudományos körökben sem.

 

Az ikonikus „Szökőkút” szobrot valójában egy bárónő alkotta

Marcel Duchamp, a híres dadaista feltalál és művész a „Szökőkút” című szobrával lett világhírű, ami tulajdonképpen egy bidét ábrázol.

A dolog szépséghibája mindössze az volt, hogy az alkotó nem ő volt, hanem Elsa von Freytag-Loringhove bárónő. Hogy miért nem háborodott fel a művésznő a lopáson?

Mert a mű zsenialitására még nem érett meg az emberiség, az ugyanis csak évekkel a bárónő halála után vált ikonikus, ünnepelt műtárggyá.

 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?