5 dolog, amit tudnod kell az emlékezésről és a felejtésről

Kerekes Vivien
Írta: ,

Az életünket el sem tudnánk képzelni az emlékeink nélkül, hiszen olyan ez, mint egy kirakós játék: az apró darabok együtt egy nagy képet alkotnak rólad. Persze a rossz élményeket mindenki igyekszik minél inkább elfelejteni, és csak a legszebbeket felidézni, az agyunk viszont egészen más elv szerint működik és őrzi meg a régi emlékképeket. Vajon miért maradnak meg a fejünkben a kevésbé fontos részletek, és miért feledkezünk meg olykor azokról, amikre tényleg emlékezni szerettünk volna?

Sok eseményre azért emlékszel, mert elfelejted a kevésbé fontosakat Kép forrása: elegantweddinginvites.com

Amikor emlékekről és felejtésről van szó, az agyad dönti el, milyen információkat tárol el hosszú időre, és miket radíroz ki végleg a fejedből.

Természetesen az esküvőd napjára, vagy például a gyermeked születésére örökké emlékszel, de a rendkívül stresszes események is sokkal jobban megmaradnak a memóriádban.

A hétköznapi, unalmas események és a rutincselekvések viszont rövidesen törlődni fognak a fejedből.

Kényszerítheted az agyad az emlékezésre Kép forrása: bewaremag.com

Az agyunk igyekszik megóvni minket a felesleges információktól. Gondolj csak bele: ha életünk minden napjának minden apró részletre élesen emlékeznénk, valószínűleg hamar megőrülnénk.

Ettől függetlenül ha szeretnél valamire sokáig emlékezni, rá tudod kényszeríteni az agyad, hogy megjegyezze az információt.

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy sokszor lejátszod magadban az eseményt, mintha épp elmesélnéd valakinek; ez egy szuper trükk ahhoz, hogy ne feledkezz meg a számodra jelentős dolgokról.