5 dolog, amit tudnod kell az emlékezésről és a felejtésről

Írta: ,

Az életünket el sem tudnánk képzelni az emlékeink nélkül, hiszen olyan ez, mint egy kirakós játék: az apró darabok együtt egy nagy képet alkotnak rólad. Persze a rossz élményeket mindenki igyekszik minél inkább elfelejteni, és csak a legszebbeket felidézni, az agyunk viszont egészen más elv szerint működik és őrzi meg a régi emlékképeket. Vajon miért maradnak meg a fejünkben a kevésbé fontos részletek, és miért feledkezünk meg olykor azokról, amikre tényleg emlékezni szerettünk volna?

Sok eseményre azért emlékszel, mert elfelejted a kevésbé fontosakat Kép forrása: elegantweddinginvites.com

1/5 Sok eseményre azért emlékszel, mert elfelejted a kevésbé fontosakat

Amikor emlékekről és felejtésről van szó, az agyad dönti el, milyen információkat tárol el hosszú időre, és miket radíroz ki végleg a fejedből.

Természetesen az esküvőd napjára, vagy például a gyermeked születésére örökké emlékszel, de a rendkívül stresszes események is sokkal jobban megmaradnak a memóriádban.

A hétköznapi, unalmas események és a rutincselekvések viszont rövidesen törlődni fognak a fejedből.

Kényszerítheted az agyad az emlékezésre Kép forrása: bewaremag.com

2/5 Kényszerítheted az agyad az emlékezésre

Az agyunk igyekszik megóvni minket a felesleges információktól. Gondolj csak bele: ha életünk minden napjának minden apró részletre élesen emlékeznénk, valószínűleg hamar megőrülnénk.

Ettől függetlenül ha szeretnél valamire sokáig emlékezni, rá tudod kényszeríteni az agyad, hogy megjegyezze az információt.

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy sokszor lejátszod magadban az eseményt, mintha épp elmesélnéd valakinek; ez egy szuper trükk ahhoz, hogy ne feledkezz meg a számodra jelentős dolgokról.

Az agyad összeköti az újdonságokat a régi tapasztalataiddal Kép forrása: theyallhateus.com

3/5 Az agyad összeköti az újdonságokat a régi tapasztalataiddal

Az agyunk az új információkat folyamatosan összeköti a korábbi, múltbeli élményeinkkel.

Például amikor filmet nézel, és megjelenik egy új színésznő a képernyőn, automatikusan megpróbálod felidézni, láttad-e már valamiben korábban, és ha igen, melyik filmben.

Ugyanez a helyzet akkor, ha könyvet olvasol: ilyenkor ugyanis automatikusan összehasonlítod a saját életedet a főszereplőével, keresve a kettő közötti hasonlóságokat. Minél több a kapocs, annál jobban emlékszel rájuk.

A szellemi munkától javul a memóriád Kép forrása: tumblr, womenreading

4/5 A szellemi munkától javul a memóriád

Felmérések szerint azok az emberek, akik szellemi munkát végeznek, idősebb korukban sokkal jobb memóriával rendelkeznek majd.

Ezzel szemben viszont azok, akik leginkább fizikai feladatokat végeztek, nehezebben tudják felidézni a múltbeli eseményeket; így szakértők szerint érdemes minél többet olvasni, hogy a későbbiekben javítsunk az emlékezőképességünkön.

Evés és stresszes helyzet után az agyad jobban emlékszik Kép forrása: lateafternoonblog.com

5/5 Evés és stresszes helyzet után az agyad jobban emlékszik

Gondoltad volna, hogy a glükóz (ami egy jó reggeli vagy ebéd után áramlik szét a szervezetedben) javítja az emlékezőképességed, és segít, hogy könnyebben felidézd az apróbb részleteket is?

Ugyanezt a hatást gyakorolja a testedre a stressz is; épp ezért történik az, hogy az érzelmesebb, stresszesebb élményekre jobban emlékszünk, mint a hétköznapiakra.

Forrás: brightside.me