5 dolog, amire érdemes használnod a csalánt

Jankovics Anna
Írta: ,

Biztosan ismered a mesét, amiben a 12 fiútestvér hollóvá változott, és csak úgy változhattak ismét emberré, hogy húga csalánból szőtt nekik inget. Ennek a mesének van igazság alapja, ugyanis a nagy levelű csalán nem csupán gyógynövény, hanem igen erős szövet is szőhető belőle. A csalánról nemrég hallottam egy másik „mesét” is. A nagyon idős szomszéd bácsi a frontról hazajövet kényszerből mindig „csalán levest” evett, és esküszik arra, hogy ez jutatta őt életben haza…

Farmer csalánból

A csalánszövetet régen, a háborús időszakokban használták, hiszen csalán mindenhol nőtt, a kendert viszont termeszteni kellett, amire nem volt kapacitás.

A csalánszövet ugyan durvább volt, de felfigyeltek egy „furcsa” tulajdonságára, télen ugyanis jobban melegített, mint a többi anyag, nyáron viszont nem, így egész évben kellemes viseletet jelentett.

Ma már luxus anyagnak számít! 

Nem csak tulajdonságai miatt, hanem azért is, mert csalánszövetet készíteni idő- és technológia igényesebb.

Németországban, a Rajna vidékén például külön ilyen célra termesztik a növényt: a szárából ugyanis különösen meleg szövetet készítenek, amiből aztán farmert csinálnak. 

 

Táp és permet

A csalánból talajtrágya is készülhet – akár házilag.

Lényege, hogy napos helyre kell rakni egy edényt, amit meg kell tölteni csalánnal.

Folyamatosan kell forgatni, hogy levegőhöz jusson, és bomlani kezdjen.

Mivel a folyamat elég kellemetlen szagokkal jár, nem árt egy kis kőport hozzáadni.

Ezután az edényt le kell fedni, de a forgatásról nem szabad megfeledkezi abban a két hétben, míg elkészül.

Használatkor vízzel kell hígítani, 1:10 arányban.

A levéltetvek elleni permetet úgy kell készíteni, hogy a friss csalánt pár napig áztatjuk vízben. Ezzel kell a leveleket lemosni.