4 történelmi tény, amit te is rosszul tudtál

Zabolai Margit
Írta: ,

Napóleon, a vikingek, Albert Einstein – a történelem szereplői, akikről mind tudunk, vagy tudni vélünk valamit. A közkeletű elképzelések azonban sokszor egy-egy félreértésen alapulnak. Te például tudtad, hogy az alábbi „tények” közül egyetlen egy sem igaz?

Napóleon alacsony volt

Olyan kicsi volt, hogy apró termetéről még konfliktust is elneveztek: sokan úgy tartják, magasságbeli hiányosságait próbálta kompenzálni nagyravágyásával, de a helyzet az, hogy ha magas nem is volt, Napóleonnak valószínűleg semmi oka nem volt arra, hogy kellemetlenül érezze magát a termete miatt.

1,69 méteres magasságával mai szemmel nézve I. Napóleon francia császár, hadvezér és politikus valóban alacsonynak tűnhet, de az igazság az, hogy még néhány centiméterrel az átlag felett is volt: az ő korában ugyanis a francia férfiak átlagmagassága 165 centiméter volt.

A hiedelem elterjedését az segíthette elő, hogy az átlagos magasság idővel növekedett – napjainkban a francia férfiak átlagosan 176 centiméterre nőnek – és valószínű, hogy a brit propaganda is megtette a hatását.

A császár valós testmagasságáról egyébként mindössze egyetlen hiteles forrás szerepel, a halála után a holttestét megvizsgáló orvos mérte meg, és jegyezte fel az adatot.

Albert Einstein megbukott matekból

Általában egy-egy rosszul sikerült megmérettetés, kudarc után szoktuk azzal vigasztalni magunkat, vagy másokat: Einstein is megbukott matematikából, mégsem kérdőjelezi ma meg senki a zsenialitását!

Letörni senkit nem akarunk, persze, de a helyzet az, hogy Einsteinnek sohasem voltak gondjai a matematikával, sőt már gyerekkorában kiemelkedően teljesített a tárgyból, csakúgy, mint fizikából, és bár a humán tárgyakkal valóban nehezebben boldogult, megbukni ezekből sem bukott meg soha.

A legenda gyökere talán abból származik, hogy amikor Einstein először felvételizett a zürrichi egyetemre, elutasították a jelentkezését – hozzá kell azonban tennünk, hogy ekkor 16 éves volt, azaz két évvel megelőzte a kortársait, és az elutasításának is az volt az egyetlen indoka, hogy nem beszélt elég jól franciául, Einstein ugyanis német középiskolába járt.

Emiatt ismételt egy évet egy svájci középiskolában, hogy nyelvtudásán csiszoljon, és a következő évben már gond nélkül bejutott az egyetemre is.