4 tipikus Facebook-baki – te melyiket követted már el?

Boros Mariann
Írta: ,

Vitathatatlan, hogy a Facebook az életünk része lett, bevalljuk vagy sem, legtöbbünknél a „facebookozás” ugyanúgy a napi rutinhoz tartozik, mint a reggeli kávé. Ennek előnyeit és hátrányait persze sokáig lehetne sorolni, most viszont ehelyett inkább nézzük, mik azok a hibák, amiket szinte mindenki elkövetett már a közösségi oldalon.

Véletlen jelölés

Bár a Facebookon elsősorban barátainkkal és ismerőseinkkel tartjuk a kapcsolatot, a többséget azért nem csak a saját ismerősei érdeklik! Valld be, hogy időnként te is szeretsz olyan embereket is csekkolni, akikre kíváncsi vagy ugyan, de a világért se szeretnéd bejelölni őket. Ezen a listán előkelő helyet foglalnak el az az exek új párjai vagy épp a jelenlegi kedves volt partnerei – tehát bizonyos értelemben a konkurencia - még ha kimondva nem is tekintjük őket annak.

Leginkább mi, nők szeretjük magunkat ilyesmivel kínozni, értelme ugyan nem sok van, mégis időnként oda-odakattintunk, és miközben magunkban ilyen-olyan megjegyzéseket teszünk, görcsösen koncentrálunk arra, nehogy véletlenül az “Ismerősnek jelölöm” fülre kattintsunk.

Lehet, hogy épp ennek a görcsösségnek köszönhetően, de bizony mégis előfordul, hogy véletlen bejelöljük az illetőt. Ilyenkor jön a pánik, hogy mit tegyünk, elvetemültebbek még az adatlapjukat is képesek törölni egy ilyen téves jelölés miatt. Rosszabb esetben a bejelölés tényével csak a visszaigazoláskor szembesülünk - ilyenkor nincs mit tenni, így jártunk (esetleg törölhetjük az új ismerőst), de jól már semmiképp nem jövünk ki a dologból.

Privát üzenet - mindenkinek

Főképp az okostelefonok Facebook-alkalmazásainak köszönhető ez a gyakori baki, hiszen ha először próbálgatjuk mobilon a facebookozást, sokszor nem egyértelmű, melyik opció a személyes üzenet küldése és melyik az üzenőfalra írásé.

Persze, ha egyből észrevesszük a hibát, gyorsan reagálhatunk, azt viszont mindenkinek a fantáziájára bízzuk, mi sülhet ki abból, ha mondjuk egy a párunknak szánt intim üzenet minden ismerős számára látható lesz. De akkor sem járunk jobban, ha épp valami szaftos pletyka kerül ki a falra.

Ezt a hibát igazán nem nehéz kivédeni, egyszerűen csak meg kell tanulni helyesen használni a Facebbok különböző funkcióit – és erre megtanítani idősebb családtagjainkat is, jellemzően ők szokták még elkövetni ezt a malőrt.

Saját fotó lájkolása

Bár bizonyára mindenkinek van legalább egy olyan önimádó ismerőse, akinek a fotótára szinte kizárólag a saját magáról készült fotókból áll, ezeket a képeket viszont még a legnárcisztikusabb facebookozó sem szokta lájkolni – legalábbis direkt nem.

Véletlenül persze annál gyakrabban előfordul, főleg egy adott kép alatt gyűlő lájkok számolásánál, illetve a virtuális tetszést nyilvánító személyek csekkolásánál könnyű nyomni magunkhoz egy véletlen lájkot, ami nyilván elég röhejesen hat. Persze, csupán egy kattintással vissza lehet vonni - feltéve, ha észrevesszük.

Nem azt jelöljük be a fotón, aki rajta van

A fotók bejelölése egyébként is kényes téma, valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy egy számára kevésbé tetsző fotón a beleegyezése nélkül jelölték.

Ezt mondjuk könnyű elkerülni, ugyanis ha beállítjuk, a Facebook értesítést küld, ha valaki be akar jelölni minket, és csak a jóváhagyásunkkal lesz látható az idővonalon a kérdéses kép.

Viszont az is megtörténhet, hogy olyan személyt jelölünk be egy fotón, aki egyáltalán nincs is rajta. Ez főleg akkor fordul elő, ha több azonos vagy hasonló nevű ismerősünk van, és nem figyelünk oda kellőképpen. Persze, ezt sem nehéz utólag korrigálni, csak törölni kell a hibás taget, és jobban odafigyelni a nevek kiválasztásánál.