4 dolog, amit az amerikai nők a XX. század elején még nem tehettek meg

Stumpf Bea
Írta: ,

Bármennyire is hihetetlen, de alig 100 éve a nők helyzete még nagyon keserves volt az Egyesült Államokban, ami az állampolgári jogokat illeti. Az 1920-as alkotmánymódosítás tette ugyanis lehetővé azt, amiről előtte nők ezrei csak álmodoztak: a női egyenjogúságot.

Nem volt mindegy, kihez mentek feleségül Kép forrása: singaporebrides.com

Szinte bármelyik mondat elejére odatehetnénk, hogy szürreális vagy hihetetlen, mert lassan száz év távlatából ezek a dolgok már nagyon furcsának tűnnek.

Az 1920-as alkotmánymódosítás előtt egy amerikai nő számára a legbiztosabb státusz a „házas volt, de az sem volt mindegy, hogy kivel.

1920 előtt ugyanis, ha egy nő nem amerikai állampolgárhoz ment hozzá, akkor elvesztette állampolgárságát és minden ezzel járó jogát még akkor is, ha továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban élt.

Munka vagy gyerek? Kép forrása: barefootblonde.com

Jöhet egy újabb sokkoló információ?

Ha 1920 előtt egy nő olyan „szerencsétlen” helyzetbe került, hogy megházasodott vagy esetleg teherbe esett, akkor szinte esélytelen volt, hogy megtartsa a munkáját.

Nem voltak ugyanis olyan szabályozások, amelyek megvédték volna a nőket, hiszen az általános hozzáállás az volt, hogy ha valaki nőként házas, akkor otthon a helye.