4 dolog, amire a külföldön élés megtanít

Írta: ,

Kényszerből vagy kalandvágyból, dolgozni vagy nyelvet tanulni, netán egy szerelem miatt költözik az ember külföldre, egy biztos: az élete 180 fokos fordulatot vesz. Ki könnyebben, ki nehezebben veszi az akadályokat, az új emberek, kultúrák és nyelvek megismerése mindenkinek csak a javára válik. Összeszedtük, melyek a kompetenciák, amikkel mindenképpen gazdagabb leszel, ha külföldön élsz.

A kihívások önbizalmat adnak Kép forrása: nanacompany.typepad.com

1/4 A kihívások önbizalmat adnak

Az élet ott kezdődik, ahol kilépsz a komfortzónádból – tartja a mondás, az országhatár átlépésével pedig a komfortzónádat is garantáltan elhagyod, hiszen valószínűleg teljesen idegen, merőben új környezetben kell berendezkedned és helytállnod, és ez már önmagában is kihívás.

Külföldön pedig – főleg eleinte, és különösen akkor, ha nem beszéled tökéletesen az ország anyanyelvét – egy sima ügyintézés is hatalmas megmérettetés lehet, az álláskeresésről nem is beszélve.

Ha jól veszed az akadályokat, és belerázódsz az adott ország szokásaiba, méltán lehetsz büszke magadra.

Nyitottabbá, barátságosabbá válsz Kép forrása: creator.wework.com

2/4 Nyitottabbá, barátságosabbá válsz

A magyarok alapjában véve igencsak zárkózottak, erre többek között akkor döbbenhetsz rá igazán, ha rövidebb-hosszabb időt eltöltesz például Angliában, ahol teljesen megszokott, hogy két idegen szóba elegyedik a buszmegállóban, vagy hogy egy ismeretlen csak úgy, minden hátsó szándék nélkül rád mosolyog az utcán.

Noha az angoloknál a szokásos "How are you?"  - Hogy vagy?

- a legtöbb esetben nem igazi érdeklődés, sokkal inkább egy udvariassági forma és a köszönés része, mindenképp barátságosabb, mint egy szót sem szólni például várakozás vagy sorban állás közben.

Persze, a jelenség okait hosszan lehetne boncolgatni, ám egy biztos: ha valaha éltél olyan területen, ahol a barátságosabb mentalitás a jellemző, biztosan rád is ragad belőle, és ha el is költözöl, a többi emberrel szembeni nyitottság remélhetőleg egy életre megmarad, bármilyen vidékre is sodorjon az élet.

Elfogadóbb, toleránsabb leszel Kép forrása: popsugar.com

3/4 Elfogadóbb, toleránsabb leszel

Ha olyan helyen élsz, ahol az adott ország lakosai között is sok a külföldi, nem csak a helyi kultúrát szívhatod magadba, de egy-egy új ember megismerésével más országok sajátosságaiba, szokásaiba is bepillantást nyerhetsz.

A különböző országokból érkező, más kulturális háttérrel rendelkező emberekkel együtt tanulni vagy dolgozni nagyfokú alkalmazkodást igényel - külföldön élni huzamosabb ideig kétségtelenül felér egy toleranciafejlesztő tréninggel.

Az előítéletek leküzdésére is remek alkalom, ha minél „többféle” – különböző anyanyelvű, hátterű, személyiségű és életkorú - emberrel ismerkedsz meg, erre pedig a legnagyobb esélyed tényleg külföldön van.

Átértékeled a kapcsolataidat Kép forrása: totalsororitymove.com

4/4 Átértékeled a kapcsolataidat

Amennyiben nem egyedül vágsz neki a külföldre költözésnek, a változás mindenképpen hatással lesz a kapcsolatodra azzal, aki társad az új életben.

A szerelmeket és barátságokat is megerősítheti az egymásra utaltság és az új kihívások, ám sajnos gyakran az ellenkezője is előfordul.

Mindenesetre kiváló erőpróbája a kapcsolatoknak, ami természetesen az itthoni barátokra is érvényes, hiszen hamar kiderül, ki az, akivel csak addig volt szoros a viszony, amíg elérhető közelségben voltál, és ki érdeklődik felőled akkor is, ha épp néhány ezer kilométerrel odébb élsz.

Ugyanakkor, ha éltél már külföldön, hazaköltözve biztosan jobban fogod értékelni a szeretteiddel töltött időt, ami korábban természetesnek tűnt, hiánya azonban bizonyára megviselt téged és őket is.