4 anyag, ami megváltoztatja a mindennapokat

Írta: ,

A tudomány mindig előrukkol egy új anyaggal, aztán az idő eldönti, hogy jó-e ez nekünk, vagy rossz, hasznunkra lesz-e ,vagy a pusztulásunkat okozza. Ilyen volt egykor a műanyag is, melyről mára kiderült, hogy nagy részük mérgezi a Földet, az embert, vagy ilyen volt előtte az alumínium, mely szintén káros az egészségre, ha nem megfelelő helyen hasznosítják.

A grafén

1/5 A grafén

A grafén egyetlen atomi vastagságú grafitréteg. 2010-ben Andre Geim és K. S. Nvoszjolov fizikai Nobel-díjat kaptak érte.

A grafén egy nanotechnológiában használható anyag, melynek olyan tulajdonságai vannak, mint:

  • keményebb a gyémántnál
  • a réznél is jobb elektromos vezető
  • rugalmasabb a guminál.

A nagybani előállításával viszont problémák adódtak... úgyhogy, most technológiát keresnek az okosok.

A valóra vált képzelet

2/5 A valóra vált képzelet

Gyakorlati haszna is van a grafénnek, például törhetetlenné teszi az üveget, de valóra váltja a filmekben látott, bárhová odavarázsolható kijelzőt is: akár az asztallapra vagy a falra.

Ki ne szeretne mondjuk egy olyan tabletet, mely papírlap vékonyságú, hajlékony, könnyű, hajtogatható?

Képes arra, hogy átlátszó legyen, de képes arra is, hogy átváltozzon bármilyen más színűvé, mintázatúvá.

A grafén taszítja a zsírt, ami annyit tesz, nem lehet ujjlenyomatot venni róla. Sőt, szuper napelemek is készíthetők belőle. Gyakorlatilag bárhol felhasználható, több száz felhasználási területre vonatkozó szabadalom létezik már.

A kevlár

3/5 A kevlár

Sajnos nemrég hunyt el a kevlár feltalálója, Stephanie Kwolek, kilencven éves korában. Az anyag, amit neki köszönhetünk, mára már életünk része lett.

Ebből készülnek a golyóálló mellények, a motoros ruhák. A kevlár attól különleges, hogy iszonyatos nagy teherbírása van, nagy szilárdságú, mégis könnyű, és ellenáll az oldószereknek, lúgoknak, savaknak.

A kevlár valójában egy polimer, melyet 1965-ben fedezett fel a tudósnő. A kutatás 15 évig folyt, aztán megkezdődött a kevlár diadalmenete a mindennapokban, a hétköznapi használatban.

Gyártanak ezzel az anyaggal matracot, biztonsági kesztyűt, tehát mindent.

Élő kompozit

4/5 Élő kompozit

A kompozit olyan anyag, mely több összetevőből áll, méghozzá úgy, hogy minden jelenlévő anyag előnyös tulajdonsága megjelenik az „új” anyagban.

A kompozit jelentése: társított. Az élővilágban is megtalálhatók ezek az anyagok. Például a csontban, melynek összetevője két részből áll: szerves (fehérje) és szervetlen (kalcium-karbonát) részből.

Ezen anyagok kutatása nagy erőkkel folyik, hiszen – főleg a gyógyászatban – olyan lehetőségeket, megoldásokat nyújt majd, melyek nagyon megkönnyítik majd az emberek életét.

A jó öreg teflon

5/5 A jó öreg teflon

Utoljára akkor volt porondon ez az anyag, amikor kiderült: a teflon rákkeltő. Átvitt értelemben és a valóságban is bombaként robbant a hír, létezik egy olyan anyag, mely ellenáll a hőnek és vegyi anyagoknak, nagy a kopásállósága, és nagyon kemény.

A teflont az atombomba melléktermékeként kaptuk ajándékba, ugyanis ezzel az anyaggal vonták be egyes részeit a bombának.

Tehát tiszta haszon, hogy van teflon... hozzá kell tennem, hogy nagymamám a cirmos lábassal is tökéletesen meg volt elégedve, viszont – mivel megélt két háborút –, nem örült az atombombának.

Az ember – többek között – azért születik a Földre, hogy megtapasztalja a teremtés csodáját. Nem csak a gyermek – a tökéletesség – által, hanem, hogy létrehozzon olyan dolgokat, melyeknek hasznát veszi, vagy esztétikailag, vagy mint használati tárgy, eszköz.

Az új dolgok új technológiákat, új anyagokat követelnek meg, melyek szinte sosem tökéletesek, és melyek mindig érdekellentétbe